DB admine, raduj se. SQL Server 2008 přichází

Microsoft představuje nový SQL Server 2008, který nabízí zvýšený výkon, stabilitu a řadu vylepšení pro správu databází, tabulek a dalších databázových objektů.

 Microsoft uvedl nový databázový server přesně podle cyklu deklarovaného při uvedení předchozí verze (2005), tedy po necelých třech letech. Tento přesný odhad, který nebyl právě u tohoto produktu zvykem, zmátl několik jedinců natolik, že se začaly objevovat otázky, zda vůbec nová verze přináší tolik významných vylepšení proti předchozí. Odpovědět si na tuto otázku musí každý sám, nejlépe ovšem až po tom, co se právě s těmito vylepšeními seznámí.

Novinky v oblasti škálovatelnosti a optimalizace výkonu

SQL Server 2008 nabízí celou řadu vylepšení škálovatelnosti, včetně plné podpory 64bitových systémů s až 8 terabajty paměti, vysoce výkonných počítačů využívajících technologii NUMA a také podpory přidávání paměti a procesorů do kompatibilních počítačů za chodu bez nutnosti vypnutí systému.

Další významnou novinkou je uvedení technologie Resource Governor (Správce prostředků), který poskytuje koncovým uživatelům konzistentní a předvídatelné doby odezvy. Organizace mohou přidělovat prostředky a definovat priority různých úloh tak, aby současně běžící úlohy neovlivňovaly výkon koncových uživatelů. Resource Governor v systému SQL Server nabízí oproti podobným řešením konkurence několik důležitých výhod. Stanovením minimálního využití CPU a paměti je možné určovat priority úloh s cílem zaručit, aby byla pro specifické úlohy v databázi zajištěna požadovaná úroveň služeb (SLA, service level agreement). Resource Governor také umožňuje omezit kapacitu paměti pro jednotlivé fondy prostředků a zabránit tak vzniku zacyklených dotazů.

Další novinkou v SQL Server 2008 je vícevláknový přístup k oddílům. Ten umožňuje systému SQL Server 2008 zvýšit výkon zpracování dotazů v dělených tabulkách pro paralelní plány. Vícevláknový přístup k oddílům dále také mění způsob reprezentace paralelních a sériových plánů a rozšiřuje informace o oddílech, které jsou poskytovány v plánech spouštění při kompilaci (compile-time) i za běhu (run-time).

Novinky v oblasti bezpečnosti

Nejvýznamnějším zabezpečením SQL Serveru je jeho samotná koncepce a odolnost produktu proti útokům. Od uvedení verze 2005 lze SQL Server směle nazývat „secure by default“, byl totiž vydán pouze jediný (!) kritický Security bulletin týkající se tohoto produktu. Pokud tuto charakteristiku porovnáte s nejbližší konkurencí Oracle 10g, ale dokonce i 11g, dostáváte se k poměru 1:stovkám. Toto srovnání je průběžně sledováno a aktualizováno na nezávislých stránkách Secunia.com.

SQL Server 2008 ale nabízí i další vylepšené zabezpečení, umožňující efektivní správu konfigurace zabezpečení, silné ověřování a řízení přístupu, výkonné možnosti šifrování a komplexní auditování. Jednou z největších novinek je rozšíření možností šifrování dat. Šifrování dat bylo obsaženo již ve verzi 2005, ale v nové verzi je možné šifrovat data transparentně na úrovni databází prostřednictvím zabezpečeného šifrovacího klíče DEK, tedy bez jakékoliv nutnosti úpravy aplikace. Rovněž je možno využít rozšířené správy šifrovacích klíčů a ukládat je v samostaném hardwarovém zařízení mimo data.

Mezi další vylepšení v oblasti bezpečnosti, která stojí za zmínku, patří:

  • Vynucení zásad zabezpečení pro datové služby v rámci podniku pomocí systému DMF (Declarative Management Framework)
  • Řízení přístupů k datovým prostředkům pomocí vynucení zásad hesel, ochranou metadat pomocí katalogu či použitím rolí a proxy účtů
  • Auditování všech akcí pomocí nového objektu Audit

Pro admina nejzajímavější: novinky v oblasti správy

SQL Server 2008 obsahuje sadu pokročilých nástrojů pro správu, jako jsou Management Studio, Performance Studio, správa založená na zásadách a PowerShell, tedy nové prostředí pro procházení a správu databází, tabulek a dalších databázových objektů systému SQL Server. S výjimkou prostředí SQL Server PowerShell jsou tyto nástroje přístupné prostřednictvím standardizovaných známých rozhraní.

Vůbec nejzásadnější je právě Správa založená na zásadách, která přináší zcela novou koncepci pro správu jednoho a více databázových serverů. Správa založená na zásadách je nový systém pro správu jedné či více instancí produktu SQL Server 2008 pomocí nástroje SQL Server Management Studio. Pomocí něj je možné vytvářet zásady pro správu entit, jako jsou instance systému SQL Server, databáze a další objekty systému SQL Server na databázovém serveru. K dispozici je podpora tvorby a nasazení rozsáhlých politik, využít lze i distribuované plánování úloh, kontrolovat jejich provedení a vynucovat aplikaci těchto politik na servery, které nesplňují daná kritéria. Správci databází tak získávají úplnou kontrolu nad svými databázovými servery.

Standard Edition vs Enterprise? Už to není jen o clusterování!

Microsoft nabízi SQL Server v několika edicích. Jedná se o Express, Workgroup, Compact, Web, Developer, Standard a Enterprise. Často bývá diskutován rozdíl mezi jednotlivými edicemi, především pak mezi Standard Edition a Enterprise Edition. Rozdíl mezi těmito edicemi, které jsou obě určeny pro větší komerční řešení, je především ve škálovatelnosti, možnostech pro datawarehousing, podmínkách pro rozsáhou datovou konsolidaci, apod. Zjednodušeně řečeno tvrzení, že rozdíl mezi Standard a Enterprise je pouze v clusteringu, je pouze přežitek z doby, kdy byl dostupný SQL Server 2000. Dnešní rozdíly tkví především ve vlastnostech, které mohou být velice důležité v dlouhodobém rozvoji aplikační infrastruktury. Při rozhodování o výběru vhodné edice je třeba si uvědomit, že Standard edice je určena do nekritických prostředí a naopak není vhodná pro použití v prostředí, kde se zpracovávají nebo plánují zpracovávat velké objemy dat. SQL Server Standard Edition neumí plně a efektivně využít všech hardwarových zdrojů (např. více procesorů v serveru, jak fyzických, tak logických) a nemá nástroje pro efektivní řešení vysoké dostupnosti. Jistá omezení jsou například i v oblasti Business Intelligence a bezpečnosti. Vedle toho u Enterprise edice nenarazíte na žádná omezení využití prostředků, takový databázový server je možné plně škálovat. Nezanedbatelné je i to, že Enterprise edice na rozdíl od dalších splňuje i přísná kritéria certifikace Common Criteria EAL4+.

Kolik může stát jedna sekunda výpadku?

Jedna z největších referencí na nasazení SQL Serveru 2008, kde je zároveň velmi vysoký požadavek na stabilitu, bezvýpadkový provoz a rychlá latence a kde opravdu každá vteřina výpadku představuje citelnou ztrátu, není překvapivě žádná bankovní a investiční instituce, nýbrž společnost provozující největší online sázkový portál v Evropě – Bwin. Odhaduje se, že jedna minutu výpadku jejich Core systému přijde společnost na 6500 Eur. Technické parametry řešení jsou naznačeny níže v tabulce.

Počet transakcí za vteřinu ve špičce: 6 000
Počet databázových operací za vteřinu ve špičce: 30 000
Počet databází: 850
Největší databáze: 4 TB
Největší tabulka: 2 miliardy řádků
Celková velikost databází: 100 TB

Více informací najdete zde.

Autor: Michal Hroch, produktový manažer serverové divize, Microsoft

Další článek: Hackeři převedli palestinsko-izraelský konflikt na internet

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,