David Grudl: Je to frajer

Třeba máte rádi jeho přednášky, možná framework, někomu se zas líbí jeho vtipný Twitter. David Grudl teď ale odpovídá na několik tagů.

Davida Grudla všichni znají a milují. Rozesmívá na přednáškách, opíjí na konferencích a naopak. Jeho projev je tak výrazný, že nepotřebuje téma – na brněnský Barcamp se dostal s přednáškou na téma „Bude upřesněno“, za kterou vyfasoval titul „Luděk Sobota českého internetu“.

< Grudl.jpg >

Chlapi, co mají na sociálních sítích v profilovce fotku ženy, jsou přinejmenším divní. Rozhodně nikoho takového na Twitteru nesleduju. 

<Nette>

Asi by se slušelo vysvětlit, co to vlastně Nette Framework je. Jde o knihovnu pro programátory, která jim zjednodušuje tvorbu webových aplikací. Používá ji třeba zrovinka vydavatel tohoto webu Mladá fronta, prodejce stravenek pro střední třídu Slevomat, filmová databáze ČSFD nebo filmová databáze Ulož.to.

David Grudl

Programátor, autor frameworku Nette, bloger a výrazná osobnost českého Twitteru. Více zde.

Na vývoji Nette se podílím. A moc mě to baví, protože je to vážně podařený
framework. Teď se snažím hlavně propagovat Nette v zahraničí. Ono nestačí mít špičkový produkt, pokud se o něm ví jen v Česku, neboť jsme zjistili, že cizinci
moc česky neumí. A my zase neumíme moc dobře anglicky, což je náš národní
handicap číslo 1.

Zkusím tag uzavřít pozitivně: Češi a Slováci mají tu výhodu, že Nette už mají, zatímco zahraničí na něj teprve čeká.

<když jsem smutný>

Smutný moc nebývám, prý za to může genetická vada, tzv. Grudlův syndrom. Když mi ho diagnostikovali, samozřejmě jsem si říkal, proč zrovna já, ale smutný jsem vyloženě nebyl. Takže ti ten tag rovnou uzavřu. </když jsem smutný>

<(ne)konference>

Oblíbená forma společenské zábavy mých rodičů byly plesy. (A oblíbená úchylka téže generace bylo cpaní mrazáků po okraj žrádlem, navrhuji historikům je označovat jako generaci zamrazovačů potravin.)

Místo plesů dnes obrážíme konference a nekonference. Je o v podstatě totéž. Děvčata propadají zoufalství, co si vzít na sebe, kluci propadají zoufalství, že ještě nemají hotovou přednášku. A pak to přijde, konferencí distingovaně proplouváme, ověřujeme si na Twitteru, že ta nejlepší přednáška probíhá opět v jiném sále, až to vše vyústí v afterparty, kde se za vzájemného poplácávání, jak jsme dobří, totálně ztřískáme.

Dokázal jsem si najít v konferencích zálibu.

<kšiltovka>

Nosím kšiltovku s logem Nette, abych se při pohledu do zrcadla po obzvlášť náročné konferenci poznal.

David Grudl.jpg
David Grudl s kšiltovkou

<sexuální partner je>

Co si tak matně pamatuju, tak příjemnou zábavu zvanou sex jsem objevil poměrně brzy. A když se mi o pár let později, to bylo na gymplu, povedlo ji provozovat ve dvojici, získala úplně nový rozměr. Od té doby preferuji sex se sexuální partnerkou.

Nevím, jestli to úplně souvisí s tématem, ale musím se přiznat, že všechny hezké ženy bez ohledu na pohlaví pozitivně diskriminuji.

<spisování programů × blogu>

V dnešní době říct, že se živíš tvorbou webových stránek, je ještě větší faux pas, než přiznat „jsem čtyřicetiletý panic, co bydlí u rodičů a vytřískává jim datový limit na Redtube“. Možná ještě horší je prohlásit, že jsi bloger.

Naopak označit se za spisovatele stále frčí, minimálně u levicových intelektuálek v batikovaném tričku s tím zaboduješ. Proto to své živení se webařinou eufemicky zabaluju a říkám, že jsem spisovatel programů.

David Grudl na Twitteru

Krom toho si píšu blog Latrine.cz, ale na rovinu, jde jen o vleklou snahu maskovat fakt, že jsem nejmizernější bloger, který ani po letech nedokáže snadno napsat dobrý článek, šíleně dlouho mi to trvá a stejně nakonec vznikne něco, co je o kategorii níž, než mnozí na počkání vysypou z rukávu.

<bude upřesněno>

Jistě, nicméně tato část odpovědi bude ještě upřesněna.

 

Nepřehlédněte dřívější Tag rozhovory:

Diskuze (20) Další článek: Apple prý chystá levný MacBook Air už za 18 000 korun

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,