Datová schránka

Datové schránky mají nový vzhled, pár nových funkcí a dá se do nich přihlásit eObčankou

Datové schránky mají po víkendovém plánovaném výpadku nový vzhled a pár nových funkcí. Pojďme se na ně podívat.

Na adrese mojedatovaschranka.cz vás rovnou uvítá přihlašovací formulář pro zadání přihlašovacího jména a hesla. Všimněte si, že zmizelo opisování bezpečnostního kódu. Když se ale netrefíte, další pokus o přihlášení budete mít až za chvíli.

První důležitá novinka: Do datových schránek se dá přihlásit pomocí eObčanky. Datové schránky nabízejí také dvoufaktorovou autentizaci. Do pole je potřeba zadat kód který přijde v SMS. Jde ale o prémiovou zprávu, která stojí 3 Kč. Tuto možnost přihlašování si musíte povolit v nastavení.

Chci vyzkoušet hlavně nový přístup pomocí eObčanky. Tlačítko provede přesměrování na web eidentita.cz, kde proběhne stejný proces přihlášení jako například do Portálu občana. Otevře se aplikace nainstalovaná na počítači, která načte obsah čipu eObčanky a webové službě potvrdí, že jste to vy. Musíte potvrdit, že datovým schránkám předáte tyto informace: jednorázově, nebo trvale.

Po přihlášení vidím přijaté zprávy a vzhled prostředí připomíná Portál občana. Web je také responzivní, přizpůsobuje se šířce prohlížeče.

V Historii budou k nalezení zprávy, které už datové schránky odstranily. Nebude to ale věčný archiv, zůstanou tady pouze hlavičky zpráv, bez příloh.

Při přípravě nové zprávy narazíte na další novinku. Dříve bylo potřeba napsat text na počítači, uložit ho do PDF a soubor přiložit k datové zprávě. Nyní je zde rovnou formulářové pole, do něhož lze psát. Datové schránky z něj stejně před odesláním udělají PDF, ale čas to ušetří. Když se tedy smíříte s tím, že na druhou stranu dorazí ošklivý dokument bez formátování.

Kdo chce zprávy uchovat, musí si stejně jako dřív připlatit za Datový trezor. Roční uložení jedné zprávy vyjde zhruba na pětikorunu.

Diskuze (18) Další článek: Vývojář spustil exotické zrcadlo Pirátské zátoky. Na nezničitelném protokolu IPFS

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,