Dataprojektor IBM iL2220: dobré světlo umí prima věci

Společnost IBM patří mezi výrobce špičkových zařízení, o tom nemůže být sporu. Ať už se jedná o zajímavá softwarová či hardwarová řešení pro e-business nebo servery. Anebo projektory.
Tento článek vyšel v časopise Computer 18/01 dne 13. září

Ladislav Valík

Společnost IBM patří mezi výrobce špičkových zařízení, o tom nemůže být sporu. Ať už se jedná o zajímavá softwarová či hardwarová řešení pro e-business nebo servery. Anebo projektory.

Pecivál domácí

Dataprojektor IBM iL2220 nepatří do kategorie projektorů, které bychom s sebou vozili na jednání po světě. Ať už kvůli hmotnosti, která není na cestování uzpůsobená, nebo rozměrům. IBM iL2220 patří do třídy konferenčních projektorů, tedy takových, jež nalezneme v zasedacích a jednacích místnostech na stálém místě. Odpovídá tomu i design – elegantní křivky matného černého plastu k sobě dobře pasují a zabudované ovládání OSD menu je díky lehké přístupnosti velmi snadné.

Projektor obsahuje mnoho vstupů, ať už se jedná o digitální či analogový signál, video signál (s-video i kompozitní) a audio. IBM iL2220 disponuje i reproduktorem, který se však v průběhu testu příliš neosvědčil – jím produkovaný zvuk zněl příliš ploše, což vzhledem k hlučnosti, kterou projektor kvůli ventilátoru bohužel disponuje, nebudilo dobrý dojem. Je však pochopitelné, že pokud je projektor umístěn v opačném rohu místnosti, odkud se promítá na protější stěnu, je hlučnost podružnou vlastností.

OSD menu obsahuje vše, co od něj lze očekávat – ať už mluvíme o nastavení volby vstupního signálu, jazyku OSD menu, barevné korekci či nastavení délky stran a podobně. Za zmínku určitě stojí možnost zapnutí zpětné nebo stropní projekce. Zatímco schopnost zpětné projekce se již stává standardní vlastností projektoru, schopnost stropní projekce je stále spíše vzácnější funkcí. Všechna tato nastavení lze provádět pohodlně prostřednictvím dálkového ovladače, jenž lze pomocí propojení projektoru s počítačem použít i jako ovladač kurzoru myši.

Do vaší zasedačky

Jde o zajímavý projektor. Neřadí se do skupiny přenosných zařízení, díky čemuž jsou jeho parametry vzhledem ke spíše statickému použití velice potěšitelné. Vadou na kráse je nízká úroveň kvality reprodukovaného zvuku a značná hlučnost způsobená chlazením lampy při delších projekcích. Tyto nedostatky však projektor kompenzuje poměrně příznivou cenou těsně pod 200 000 Kč.
+ ostrý obraz
+ decentní design
+ stropní a zpětná projekce
hlučnost
nízká kvalita reprodukce zvuku

Svítivost (ANSI lumen) 1 300
rozměry (cm) 10 × 28 × 28
hmotnost (kg) 3,2
maximální rozlišení XGA (1 024 × 768)
životnost lampy (hod.) 2 000
vstupy audio, s-video, analog VGA, digitální vstup, USB
dálkové ovládání ano
Projektor IBM
iL2220 Conference Room
Zdroj: IBM, Praha
Telefon: (02) 72 13 21 47
Cena: 195 000 Kč vč. DPH
Záruka: 3 roky

Váš názor Další článek: VIA Technologies žádá zastavení prodeje Pentia 4

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,