DataGuard IT Point po osmé

Včera v Praze proběhl již osmý ročník mezinárodní bezpečnostní konference pořádané společností PCS Software. Mezi mluvčími se objevili zástupci většiny významných společností zabývajících se bezpečnostní počítačových sítí. Součástí konference byla i testovací laboratoř časopisu Connect!

Společnost PCS je známá zejména jako dodavatel ekonomických systémů a produktů pro počítačovou bezpečnost. V rámci druhé poloviny svého podnikání již osm let pořádá konferenci zaměřenou na otázky spojené s problematikou ochrany počítačových sítí a příbuzných oborů. Osmý ročník, který proběhl včera v pražském hotelu Olympik, dokázal díky své pověsti přilákat řadu zajímavých řečníků ze zahraničí. Celý program byl díky své obsáhlosti rozdělen do několika souběžných sekcí, které se lišily svým zaměřením.

Praktické předvedení...

Největší pozornost poutala sekce Technology Point, kde byla představována jednotlivá řešení společností jako je McAfee Security, Sophos, Trend Micro a Kasperski Lab. Například u nás nepříliš známou technologii prevence narušení počítačových sítí (intrusion prevention) prezentoval v této sekci Petr Pánek ze společnosti McAfee na produktu Entercept. McAfee Entercept byl k vidění také v testovací laboratoři mediálního partnera konference, časopisu Connect! V laboratoři sestávající z několika výkonných notebooků s nainstalovaným Microsoft Windows 2000 serverem si všichni návštěvníci mohli na vlastní kůži vyzkoušet práci s tímto systémem a jeho reakce na běžné hackerské nástroje, které jsou nejčastějšími zdroji útoků na firemní sítě.

Alexej Gamyko z vedení společnosti Kaspersky Lab na konferenci hovořil o personálním antiviru ve verzi 5, který je certifikován pro Windows XP a ve srovnání s předchozími verzemi snižuje výrazně nároky na systém při práci. Toho je dosaženo označováním jednou zkontrolovaných souborů a jejich opětovné kontroly pouze v případě změny daného souboru. Nasazení Antiviru Kaspersky na Linuxu se potom již tradičně věnoval Zbyněk Cvach z pořádající společnosti PCS Software, který potom navázal přednáškou o ochraně linuxových bran pomocí software společnosti Trend Micro.

...i přehled a vize

Druhým hlavním blokem byla sekce Vision věnovaná spíše přehledovým a trendovým přednáškám. Zajímavá v tomto ohledu byla prezentace oblastního ředitele McAfee Security Vladimíra Brože, která přehledně rozděluje typy hrozeb, motivy úročníků a možnosti ochrany s využitím různých typů bezpečnostních aplikací. Obdobný obsah přinesly také přednášky Alexeje Kalgina z Kaspersky Lab a viceprezidenta Alwilu Pavla Baudiše. Velký důraz řečníci kladli také na nepříjemnosti, které s sebou přináší stále narůstající procento nevyžádané pošty, samostatnou přednášku věnovanou spamu měl Peter Cooper ze společnosti Sophos. Další probíraná témata zahrnovala zálohování dat jako prvek bezpečnosti podnikových systémů, rozvoj elektronického podpisu v ČR nebo šifrování komunikace prostřednictvím produktů Pretty Good Privacy.

Dvě hlavní sekce konference doplňovaly ještě prezentace a setkání se zástupci jednotlivých firem s novináři. Při této příležitosti jsme se dozvěděli o chystané nové verzi antiviru Kaspersky pro linuxové mailservery. Nový produkt oznámil i Vladimír Brož z McAfee Security – jde o novou generaci antivirového řešení McAfee VirusScan Enterprise 8.0i, která kombinuje antivir s některými funkcemi firewallu a aplikací pro prevence narušení počítačových sítí. Možnost přímého kontaktu s přednášejícími měli samozřejmě také účastníci konference a to v sekci nazvané B2B.

Váš názor Další článek: Nové ovladače ATI Catalyst 4.6

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,