Databáze Oracle jsou v silném konkurenčním ohni

Studie uvádí, že tržní podíl Oracle klesá a klesat bude, zejména díky tlakům konkurujících firem IBM a Microsoft.
Analytická firma Gartner Group ve své nedávné studii tvrdí, že konkurenční boje v oblasti databázových systémů (DBMS) zdaleka neskončily. Světové jedničce Oracle se podařilo v minulých letech takřka vytlačit z trhu své konkurenty Sybase a Informix, ale vyvstávají jí další a pravděpodobně mnohem silnější konkurenti – Microsoft a IBM (IBM navíc nedávno firmu Informix pohltila).

Celkový databázový trh vzrostl loni jen o 10 %, což je na takto dynamické odvětví nebývale málo; Gartner uvádí, že i zde je vidět stagnace oblasti informačních technologií a škrty v investicích. Už loni firma Oracle ztratila kus trhu – na platformě Windows vzrostl konkurenční Microsoft o 45 %, a na ostatních platformách pak IBM stoupla o celých 85 %; tím se údajně celkový tržní podíl Oracle zmenšil o 18,5 %.

Silná trojka v databázích se dnes jmenuje Oracle, Microsoft a IBM: spolu tyto tři firmy tvoří 79 % celého trhu, přičemž Informix, který je dnes dcerou IBM, drží jako čtvrtý největší tři procenta (pokles z pěti procent o rok dříve, tedy velmi silný ústup), a firma Sybase rovněž maličko ustoupila, z 3,3 na 3,2 %.

Firma Oracle, jak jsme už informovali dříve, ztratila podle nezávislých odhadů svou první pozici na platformě operačního systému Windows (NT/2000); v oblasti high-end mainframe a Unixu pak bojuje vyrovnaně s IBM. V oblasti „ostatního Unixu“, která ale je ze všech segmentů a platforem komerčně nejzajímavější, zatím Oracle suverénně vede: má 66,2 %, druhá je firma IBM s 14,4 % a třetí Informix s 6,7 %.

Mírný ústup Oracle z dominantních pozic není dán nějakou „nekvalitou“ produktu, jako spíš aktivitami konkurence. Jak IBM, tak Microsoft velice rychle vylepšují své produkty a obě firmy navíc disponují obrovskými „obchodními armádami“ tvořenými svými partnery: na rozdíl od podstatně slabších firem Informix a Sybase jsou IBM a Microsoft pro Oracle konkurenty silného kalibru, přinejmenším obchodně a finančně vyrovnanými, ne-li silnějšími.

Oracle si je samozřejmě vědoma této zkušenosti, že své dva nové konkurenty nemůže jenom tak snadno převálcovat, a proto hledá nové obchodní příležitosti v oblastech, které s databázemi souvisejí či na ně navazují; dnes už tvoří u Oracle daleko větší část obratu a možná i zisku její podnikové informační systémy, konzultantská divize a firma bude zřejmě postupně vstupovat do dalších softwarových segmentů. Celková tržní situace ale je pro všechny tři firmy víceméně přijatelná, protože trh je obrovský a na každého z velké trojky připadá „chutné sousto“; kdo ale kláním těchto tří gigantů utrpí nejvíce, budou zbývající hráči na trhu, zejména firma Sybase.

Diskuze (5) Další článek: Download Netscape 6.1 PR1 k dispozici

Témata článku: , , , , , ,