DARPA má nového robota, který začíná připomínat Terminátora [video]

DARPA, americká agentura pro pokročilý obranný výzkum, má za sebou hromadu zajímavých robotů. Ty vyvíjí společnost Boston Dynamics, kterou DARPA financuje a kde se zrodily prototypy vojenských exemplářů jako třeba BigDog, Petman, Cheetah a další. Ačkoliv může výzkum pomoci i civilní sféře, je zde nutno podotknout, že DARPA spadá pod Pentagon a tito prazvláštní robůtci nebudou dětem kupovat zrmzlinu. Inženýři na nich testují zejména nové pohybové technologie, které by pak mohl použít skutečný robotický voják budoucnosti v bitevním poli.

Nyní DARPA na svém kanálu YouTube zveřejnila další video dvounohého robota Atlas, který si je už jistější v kramflecích a přestože i on má nadále nejrůznější stabilizační lana, bez problému vyskočí na velkou překážku, seskočí zpět a pak si téměř sportovním tempem vyběhne schody.

Robotika a mechanika se vyvíjejí tak ohromným tempem, že si jen málokdo umí představit, co některý z těchto Atlasů dokáže třeba za dalších deset a dvacet let. Když k tomu připočítáte vývoj umělé inteligence a další technologie včetně energetických článků, postava Terminátora ze slavné série zase nemusí být až tak nereálná a z říše sci-fi. Nemrazí vás z toho trošku v zádech?

DARPA nechce mít mediální obraz tajemné vojenské organizace, čile tedy komunikuje na sociálních sítích. Má docela živé účty na YouTube (DARPAtv, Boston Dynamics), na Facebooku, Twiteru a Google+..

Diskuze (34) Další článek: Microsoft se dočkal, už se na něj stojí fronty

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,