DARPA chce trénovat vojenské roboty pomocí mozkových vln hráčů počítačových her

Odborníci na umělou inteligenci (AI) z University at Buffalo chtějí nechat cca 25 lidí hrát videohry a studovat přitom jejich mozkové vlny i pohyby očí. Informoval o tom magazín Digital Trends.

Získané informace budou využity k vytvoření pokročilé AI, která by měla umožnit koordinovat akce celých flotil autonomních vojenských robotů.

Tým od Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) dostal výzkumný grant ve výši 316 000 dolarů. Jeden z jeho členů, Souma Chowdhury, uvedl, že tato částka jim umožní postupovat „velmi agresivním tempem“.

Základem je jednoduchá strategická hra

Vědci již pro účely této studie vytvořili strategickou hru probíhající v reálném čase, jejíž dokončení trvá asi 5-10 minut. Předpokládají, že pokud si ji každý účastník zahraje šestkrát až sedmkrát, budou mít k dispozici všechna potřebná data.

Výsledná AI by mohla řídit akce až 250 robotů pohybujících se na zemi i ve vzduchu. Ti by si díky tomu dokázali poradit s různými nepředvídatelnými prostředími.

 „Lidé mohou přijít s velice unikátními strategiemi, které se AI možná nikdy nenaučí,“ konstatoval Chowdhury. „Mnoho humbuku ve světě AI se týká aplikací, které jsou relativně deterministickými prostředími. Ale pokud jde o kontextuální uvažování v reálném prostředí… to je stále v počátečním stadiu.“

TItulní foto: soldiersmediacenter, CC BY 2.0

Diskuze (3) Další článek: Nvidia chystá GeForce RTX 2080 Ti Cyberpunk 2077 Edition. Unikátních žlutých grafik vznikne jen 200

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,