Web | Aktualizace | WordPress

Dárek k narozeninám WordPressu dostanou uživatelé. Vyjde první betaverze 6.0

Redakční systém WordPress oslaví své devatenácté narozeniny novou verzí. Vývojáři oznámili vydání první beta verze WordPressu 6.0, kterou je možné stáhnout, nainstalovat a testovat. Hned v úvodu ale varují, aby uživatelé testovací sestavení neinstalovali na weby, od kterých očekávají bezchybné a stabilní fungování.

Vydání stabilní verze je aktuálně naplánováno na 24. květen, tedy pouhé tři dny před 19. výročím. Za tu dobu se WordPress stal jedním z nejoblíbenějších řešení pro správu obsahu – v říjnu 2021 ho používalo 42,8 % z deseti milionů největších webových stránek.

WordPress 6.0

WordPress 6.0 Beta 1 můžete testovat třemi způsoby:

  • Nainstalujte a aktivujte plugin WordPress Beta Tester. V sekci Nástroje-Beta Testing pak přepněte Core Settings na Bleeding edge a Beta/RC Only.
  • Stáhněte a nainstalujte beta verzi v podobě komprimovaného balíčku.
  • V rozhraní příkazové řádky WP-CLI zadejte příkaz wp core update --version=6.0-beta1.

Pokud jste ještě nikdy netestovali beta verzi, může se vám hodit podrobný průvodce (v angličtině), který vám ukáže, jak začít. Cílem testování je zajistit, aby toto i budoucí vydání WordPressu bylo co možná nejstabilnější a pokud možno bez problémů.

Šestka plná novinek

WordPress 6.0 přinese proti stávající generaci (aktuální dostupná stabilní verze má číslo 5.9.3) celou řadu novinek a vylepšení. Například přibudou možnosti výběru, díky kterým bude snadné vybrat text ve více blocích najednou.

V blokovém editoru se chystají nové bloky, jmenovitě Komentáře, Číst více, Životopis autora příspěvku či Avatar. Bude také možné zamykat jednotlivé bloky a zakázat možnost jejich odebrání nebo přesunu na jiné místo. Novinek je však daleko víc – ty nejpodstatnější shrnuje příspěvek na oficiálním webu.

První testovací (alfa) verze byla vydána 4. ledna tohoto roku. Pokud vše půjde podle plánu, pak by v týdenním cyklu (12. dubna, 19. dubna a 26. dubna) měly být postupně uvolněny tři beta verze. Po nich budou následovat tři kandidáti na uvedení („release candidate“), jež budou vypuštěni 3. května, 10. května a 17. května. Konečně 24. května by měla být vydána stabilní verze WordPressu 6.0.

Diskuze (4) Další článek: Taxíky Uber a Lyft razantně zvýšily ceny po střelbě v newyorském metru. Zákazníci dostanou peníze zpět

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,