Daňové poradenství i přes Internet

Tak se nám to blíží, daňová přiznání. Kdo stejně jako já dokáže bezradně zírat do růžových papírů s bílými kolonkami, jistě ocení možnost nechat si poradit. Zvláště když první dotaz je zadarmo.
Tak se nám to blíží, daňová přiznání. Kdo stejně jako já dokáže bezradně zírat do růžových papírů s bílými kolonkami, jistě ocení možnost nechat si poradit. Zvláště když první dotaz je zadarmo.

Nově spuštěný server VašeDaně.cz přichází s velmi příjemnou nabídkou – daňového poradenství online. Stojí za ním firma Tacoma Consulting, jejíž zaměstnanci například často zpracovávají dotazy v poradně Hospodářských novin. Jinak se firma logicky věnuje daňovému a dalšímu právnímu poradenství.

VašeDaně.cz tak není nějakým veřejným serverem, kde pár odborníků vznese několik odpovědí, které nebudou nakonec příliš věrohodné. Tím, že za ním stojí profesionální firma, jsou také nabízené služby na profesionální úrovni. Tacoma uvádí, že o odpovídání na dotazy se bude starat 50 daňových poradců, všechny dotazy projdou dvouúrovňovým ověřením a v závěru jsou odpovědi i právně garantovány odpovědností firmy za případnou škodu vzniklou chybnou odpovědí.

Pro přístup do systému je nutné se registrovat (pro fyzickou osobu stačí vyplnit přihlašovací jméno a heslo, jiné údaje jsou čistě dobrovolné). Je to celkem logické, když uvážíte, že vaše dotazy budou často obsahovat citlivé informace. Registrace je ale nutná nejen kvůli ochraně soukromých informací, za služby na VašeDaně.cz se totiž platí. Využívá se při tom kreditní systém – na účet firmy převedete částku v libovolné výši a podle toho dostanete kredity, kurz koruna:kredit je 1:1 plus bonusy při vyšších částkách.

Po registraci dostanete automaticky do vínku 599 kreditů, tedy téměř 600 Kč. Přesně za tu samou cenu je v nabídce nejlevnější dotaz – s odpovědí do 48 hodin.

Ceny za dotazy zadané a zpracované v českém jazyce:

Zpracování do 3 hod. 2 499 kreditů
Zpracování do 12 hod. 799 kreditů
Zpracování do 48 hod. 599 kreditů
Možné je zasílat dotazy i v anglickém jazyce, v tom případě jsou ceny dvojnásobné.

Protože cena za dotaz není žádná láce, jistě oceníte možnost přípravy a dočasného ukládání dotazů před jejich odesláním. Přímo v systému máte vlastní složku rozpracovaných dotazů, takže může pilovat formulace, jak je libo. Kromě toho máte bezplatný přístup k archívu mnoha (nyní přes 100) zodpovězených dotazů na různá témata, takže často bude vhodnější si tento server podrobněji prostudovat a nebude nutné vznášet konkrétní dotaz. Provozovatel server si současně vyhrazuje právo vybrané dotazy a odpovědi na ně po pozměnění či vypuštění konkrétních identifikačních údajů na www.vasedane.cz publikovat. Databáze volně přístupných odpovědí se tedy bude rozrůstat.

Služby serveru VašeDaně.cz asi nebudete používat v případě rad, jak nejlépe zaúčtovat CD-ROM mechaniku za 1000 Kč. To by dotaz za 600 Kč nebyl asi moc efektivní. Protože ale provozovatel slibuje nonstop provoz a nejkratší termín zpracování i do tří hodin. Dokáži si představit někoho, kdo zrovna ve dvě hodiny ráno sedí nad nějakým vážným problémem a nutně jej potřebuje rozlousknout. Fyzické osoby mají teď rady prakticky zadarmo, nikdo nikomu nezakazuje zřizovat stále nové účty, které budou mít kredit na jeden dotaz. Protože se ale jedná o věc, která napadne každého po chvilce uvažování, jistě Tacoma bude podobné pokusy monitorovat; právo na odmítnutí odpovědi má.

Diskuze (2) Další článek: Další low-end made in Agfa

Témata článku: , , , ,