Další vývoj Firefoxu? Po vzoru operačních systémů

Samotný internetový prohlížeč ukousne z operační paměti počítače nemalou část, obzvlášť když je vybaven ještě nějakými doplňky a je v něm spuštěno několik webových aplikací zároveň.

V poslední dobou se webové aplikace rozmáhají a leckdy již plně dokážou nahradit desktopový software. Zároveň ale prostřednictvím internetového prohlížeče žádají také svůj příděl operační paměti. A tato skutečnost bude v budoucnu možná dosti významná, protože webových aplikací přibývá a webové prohlížeče mohou časem fungovat jako operační systém pro webové aplikace. Jednou ze stěžejních otázek pak je, jak vyřešit efektivní správu paměti.

Tip: Lidé přechází z Internet Exploreru 8 zpět na verzi 7, já na Firefox (blog)

Podobné myšlenky nyní publikoval na svém blogu Ben Galbraith, jeden z vedoucích vývojářů Mozilly. Hned na začátku trochu v tomto směru chválí konkurenční prohlížeč Google Chrome, který je jednoduchý, rychlý a postavený v podstatě jako prostředí pro spouštění webových aplikací nejen Googlu. Mozilla chce nyní pracovat na univerzálním nástroji, který by webové aplikace blíže svázal s prohlížečem a umožnil mu větší kontrolu nad aplikacemi. Ben Galbraith soudí, že by se takový nástroj uchytil nejen ve Firefoxu, ale i v jiných prohlížečích.

Zdroj: Galbraths.org

Diskuze (5) Další článek: Skype má na svědomí každý dvanáctý mezinárodní hovor

Témata článku: , , , , , , , , , ,