Další vesmírné zbraně na obzoru: Francie vyvíjí protisatelitní lasery

Francouzská ministryně obrany Florence Parly ve čtvrtek oznámila, že její země vyvíjí protisatelitní laserové zbraně. Údajně však mají být určeny pouze pro odvetné údery.

„Pokud budou naše satelity ohroženy, máme v úmyslu oslepit ty protivníkovy. Vyhrazujeme si právo a prostředky, abychom byli schopni reagovat: to by mohlo znamenat použití výkonných laserů nasazených z našich satelitů či z patrolujících nano-satelitů,“ uvedla podle agentury Agence France-Presse.

V současné době obíhá kolem Země přibližně 2000 satelitů. Kdyby by se vám podařilo vyřadit z provozu ty správné, mohli byste efektivně ochromit komunikaci v celé vybrané zemi.

Blíží se hvězdné války?

Není tedy divu, že na protisatelitních zbraních pracuje stále více zemí – USA, Rusko, Indie atd. Podle odborníků by se tato technologie ve vojenských operacích budoucnosti mohla ukázat jako neocenitelná.

Francouzský prezident Emmanuel Macron navíc 13. července představil plány na zřízení velitelství vesmírných ozbrojených sil.

Toto velitelství, které bude součástí francouzského letectva, by mělo začít fungovat už 1. září. Francie si je tedy evidentně dobře vědoma toho, že chce-li účinně chránit své zájmy ve vesmíru, neměla by ztrácet čas.

Diskuze (3) Další článek: Před 61 lety byla založena NASA. Dokázala doletět na Měsíc, ale zdaleka nejen to

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,