Další verze standardu Wi-Fi: 320 Mb/s jako limit

Po oznámení nejrychlejšího bezdrátového přenosu v systému Ultra Wideband Radio od Intelu připravuje Institut elektrického a elektronického inženýrství novou revizi specifikací standardu 802.11. Cílová rychlost nového Wi-Fi by měla dosáhnout nejméně 108 Mb/s s mnohem menší ztrátovostí paketů.
Skupina expertů sdružená v High Throughput Study Group (HTSG) pracuje na dodatku ke standardům 802.11 pro bezdrátovou síťovou komunikaci. Nová specifikace bude navržena tak, aby kromě teoretické maximální rychlosti až 320 Mb/s zaručila i větší spolehlivost spojení a tím vyšší reálnou rychlost přenosů. Předseda Stuart Kerry HTSG při představení plánů své skupiny uvedl, že nový formát pro Wi-Fi sítě by měl dostat označení 802.11n a bude připraven pro komerční nasazení během příštích dvou až tří let, stejně jako systém Ultra Wideband Radio. Ten na rozdíl od Wi-Fi používá radiové vlny k rychlému přenosu dat pouze na krátké vzdálenosti obdobně jako dnešní Bluetooth.

Hlavním cílem studijní skupiny je zlepšení přenosové kapacity sítí založených na standardu 802.11 a ne jen pouhé zvýšení maximální rychlosti. Velký rozdíl mezi maximální rychlostí bezdrátových sítí dosažitelnou v laboratorních podmínkách a reálnými rychlostmi komerčních produktů už zaznamenal každý uživatel bezdrátových sítí ať už ve formátu Wi-Fi nebo při použití Bluetooth. Část přenosové kapacity je zabírána managementem sítě nebo kódováním dat. Další ztráty mají na svědomí rušení sítí a velká ztrátovost paketů. HTSG bohužel zatím neoznámila, jakým způsobem bude tyto nedostatky v nové specifikaci řešit.

Standard 802.11 vydaný Institutem elektrického a elektronického inženýrství (IEEE) specifikuje komunikační interface pro bezdrátové lokální sítě. První verze standardu byla schválena v roce 1997. Od té doby se standard rozvinul do několika specifikací, které se liší posledním písmenem v označení. V komerčním provozu jsou nejrozšířenější verze 802.11a a 802.11b. Specifikace 802.11a pracuje v pásmu 5 GHz a dosahuje maximální rychlosti 54 Mb/s, oproti tomu 802.11b přenáší data rychlostí 11 Mb/s v pásmu 2.4 GHz, ale díky zvolenému spektru má výrazně větší dosah.

Diskuze (13) Další článek: Vypalovačka Sony DRU-500A, Nero a DVD-RW = problémy?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,