Další studie potvrzuje, že ústní voda dokáže likvidovat koronavirus

Předběžné výsledky další studie potvrzují dřívější tezi, podle které ústní voda dokáže likvidovat koronavirus SARS-CoV-2 způsobující onemocnění COVID-19. Pokud by se tyto informace potvrdily, mohlo by se jednat o jednoduchý způsob, jak omezit šíření viru v populaci.

Vědci z britské Univerzity Cardiff informovali o svých zjištěních v krátké zprávě, nicméně pro vyhodnocení potenciálního přínosu bude nutné potvrdit je klinickými testy. Výsledky však korespondují s dřívějšími zjištěními vědců z Pensylvánské státní univerzity v USA.

Ústní vodou proti koronaviru

Na trhu existuje celá řada ústních vod, lišících se od sebe nejen koncentrací účinných látek, ale také svým složením. Studie ukázala, že několik typů těchto produktů dokázalo zabít virus SARS-CoV-2 během pouhých 30 sekund, což je stejný časový rámec jako ve studii Pensylvánské státní univerzity.

Nejlépe v tomto směru fungovaly ústní výrobky s obsahem ethanolu, éterických olejů, jodovaného povidonu (PVP-I) a cetylpyridiniumchloridu (CPC). Z výsledků vyplývá poněkud překvapivé zjištění, že samotný ethanol a chlorhexidin měl na inaktivaci viru malý nebo žádný účinek.

Nejlepší výsledky byly zjištěny při použití ústní vody Listerine obsahující 26,9 % alkoholu v kombinaci s éterickými oleji. V tomto případě bylo detekováno natolik zásadní snížení aktivity viru, že by bylo možné prostředek označit jako virucidní dle normy EN14476.

Zatím jen v laboratoři

Výzkum probíhal v simulovaných podmínkách („in vitro“), které napodobovaly prostředí lidského nosohltanu. Laboratorní výsledky tedy bude nutné ověřit na lidech. V každém případě je nutné brát v úvahu, že ústní voda pomáhá deaktivovat virus SARS-CoV-2 pouze ve slinách – například její pití není bezpečné a nijak nepomůže při léčbě infekce.

Každopádně ani tato studie nijak neřešila zásadní otázku, na jak dlouhou dobu je tento způsob dezinfekce nosohltanu účinný. Lze celkem spolehlivě předpokládat, že po nějaké době dojde k návratu na původní stav především vydechováním viru z horních a dolních cest dýchacích.

V případě potvrzení předběžných výsledků by se výplach ústní vodou mohl stát běžným ochranným prostředkem vedle dalších prvků, jako je nošení roušek, sociální distancování a časté mytí rukou. Účinnost ústní vody při snižování virové nálože COVID-19 ve slinách pacientů nyní prověří dvanáctitýdenní klinická studie prováděná University of Wales.

Diskuze (36) Další článek: Týden mobilně 558: Jak jsme se nezasmáli vtipu falešné paní předsedkyně

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,