Další slavný tištěný magazín ukončen

Firma CMP uzavírá existenci Windows Magazine.
Boom Windows vyvolal na celém světě vznik desítek časopisů zaměřených na tento operační systém a jeho produkty; Windows byly kdysi čímsi natolik novým, že si po úzce zaměřených časopisech přímo volaly. Jedním ze světově nejúspěšnějších byl Windows Magazine americké firmy CMP Media; u nás existoval (a byl zřejmě také ukončen, i když bez ohlášení, neboť už dlouho nevyšlo žádné číslo) časopis Win. Píšu-li u obou časopisů v minulém čase, znamená to, že i zmíněný Windows Magazine byl překvapivě ukončen, a to s nákladem přes osm set tisíc výtisků, po devíti let své existence. Pokračuje sice jeho internetová podoba, stejně jako u Byte, ale to je slabá náplast pro vydavatele, protože rozdíly v inzertních příjmech u obou médií jsou samozřejmě stále enormní.

Firma CMP má vůbec pozoruhodnou historii – zhruba před rokem a půl koupila od McGraw-Hillu edici jeho počítačových časopisů, z nichž střelhbitě uzavřela oba nejslavnější, Byte a LAN Times; nad touto strategií kroutí hlavou nejeden expert. CMP ohlašuje pro letošní rok 23procentní pokles příjmů z reklamy; uzavření Windows Magazine společnost odůvodňuje tím, že lidé se nyní méně zajímají o desktop a více o síťové, serverově-centrické prostředí.

Živě komentuje: byť CMP Media je nejviditelnějším americkým vydavatelem, který zastavuje „jednu rotačku za druhou“, nedaří se příliš ani ostatním, kteří se soustřeďují na papírové informování o informačních technologiích (IDG, Ziff-Davis, Miller Freeman). Všichni hledají nové zdroje příjmů, které jim vynahradí poklesy z tištěné inzerce; ta klesá jednak kvůli tomu, že se trh pomalu uklidňuje a stabilizuje (menší marže, poklesy cen, jiné způsoby kontaktu se zákazníkem), jednak samozřejmě kvůli Internetu. K podobnému jevu dochází i u nás; zde ovšem Internet nehraje zdaleka takovou roli jako stagnace trhu; je pravděpodobné, že těžký boj papírových časopisů o úspěch u nás, který je dnes způsoben těžkostmi české ekonomiky, bude v dalších letech, když se ekonomika zvetí, nahrazen tlakem Internetu.

Diskuze (1) Další článek: Tři skenery jednou ranou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,