Další rok po boku diskety?

Nevystačíme-li si s klasickými disketami, cédéčky a pevným diskem, můžeme se porozhlédnout po alternativních záznamových médiích.
Nevystačíme-li si s klasickými disketami, cédéčky a pevným diskem, můžeme se porozhlédnout po alternativních záznamových médiích – výměnných disketách s různou kapacitou a kompatibilitou a jejich mechanikách s různými rozhraními, přenosovými rychlostmi a různě řešenou podporou operačních systémů. Těch za posledních deset měsíců výrazně ubylo. Už je dobojováno?

Iomega skupuje konkurenci
Alternativa znamená možnost volby. Z čeho tedy nyní můžeme vybírat? V oblasti nástupců klasické diskety přežili Zip a SuperDisk, místo cédéčka lze použít PD nebo 3,5" magnetooptiku, více než gigabajt nabízí Jaz 2, DVD-RAM a 5,25" magnetooptické médium. Toť skutečně vše – ostatní nepřežili, nebo se ještě nenarodili. Jak to?

O mnohé se zasloužila společnost Iomega – žádný velikán v oblasti IT, spíše firmička jednoho produktu (mechaniky Zip), přesto udávající směr v oblasti výměnných disket. Na konci loňského června se stala majoritním vlastníkem konkurenční francouzské společnosti Nomai, s níž vedla dlouhotrvající soudní spory ohledně disket XHD určených do zipových mechanik. Soudní spory sice prohrála, avšak za 21 miliónů dolarů utnula výrobu nejen levnějších disket, ale i konkurenční mechaniky Nomai 750.c, a navíc získala cenné technologické patenty.

Největší konkurent Iomegy, společnost SyQuest, to na podzim zabalil sám. Je to trochu škoda, neboť to bylo právě rok, co dostal svou druhou šanci v podobě finanční injekce od akcionářů a rozjel výrobu i reklamní kampaň na velmi zajímavou mechaniku SparQ. Bohužel, zákazníci si k ní cestu nenašli. Intelektuální dědictví, technologické patenty a fixní majetek od zkrachovalého SyQuestu koupila Iomega za 9,5 miliónu amerických dolarů, tedy docela levně.

Nástupci disket, kolo druhé
Kolem zařízení, které jednou definitivně nahradí starou 1,44MB disketu, se toho již hodně napsalo a napovídalo, o skutečnosti však vypovídají činy. A ty jsou prosté – je tu Zip, který se ujal, a je tu SuperDisk, který se zatím neprosadil, a vedle přicházející mechaniky HiFD se už asi také nikdy neprosadí (ačkoliv je ohlášen SuperDisk pro USB, ten bych předem neodepisoval). Ano, netrpělivě očekáváná HiFD společností Sony, Mitsumi, Teac a Fuji se již začala prodávat. Avšak vzápětí byla z prodeje stažena kvůli technické závadě. Opravené mechaniky se v obchodech mají objevit do dvou měsíců – zase o něco později. Připomínám, že HiFD pracuje s vlastními 3,5" disketami o kapacitě 200 MB a je zpětně kompatibilní se starými disketami.

Iomega však neusnula na vavřínech a po dlouho slibované verzi Zipa pro rozhraní USB dnes také nabízí mechaniky pro zipové diskety o kapacitě 250 MB, které samozřejmě pracují i se starými, 100MB disketami. Nakolik s nimi bude úspěšná, lze stěží odhadovat – stávající uživatelé Zipa si 250MB verzi nepořídí, je však pravděpodobné, že 100MB verze se přestanou vyrábět, a pak už kupující nebude mít z čeho vybírat.

Pro úplnost – Iomega přestala vyrábět mechaniku ZipPlus, externí mechaniku pro zipové diskety, kterou bylo možno připojit jak k paralelnímu portu, tak řadiči SCSI.

Šest set padesát mega
V datových nosičích, které pojmou 650 MB dat, se zdá býti jasno – cédéčka, zapisovatelná cédéčka, přepisovatelná cédéčka. Rychlost mechanik CD-ROM se neustále zvyšuje (ještě letos se dočkáme 60rychlostní mechaniky!), mechaniky CD-R a CD-RW jdou na dračku, pálit lze už osmirychlostně (tedy rychlostí „cédéčko za deset minut“) – zde se dnes dělá obchod. Přesto i zde můžeme sáhnout po něčem jiném. Především je to mechanika PD/CD, která čte cédéčka a čte a zapisuje na média PD o kapacitě 650 MB. Milým překvapením je, že jejich cena za rok klesla o více jak polovinu, místo deseti tisíc stačí z peněženky vytáhnout tisíce čtyři, stejně tak médium pořídíme za 600 Kč. To už stojí za úvahu!

Pak se samozřejmě nabízí 3,5" magnetooptika o kapacitě 640 MB. I zde byly učiněny pokroky, vylepšila se technologie čtecích a zapisovacích hlaviček, takže se zvýšila přenosová rychlost, i cena šla dolů – to je však pro obyčejného smrtelníka málo. Magnetooptické diskety jsou stále vhodnější zejména pro velké firmy, státní úřady či banky, kde vyžadují trvanlivost a bezpečnost uložených dat. Na podzim společnost Fujitsu ohlásila 3,5" disketu o kapacitě 1,3 GB, snad ji na Invexu uvidíme.

A přes gigabajt
S krachem SyQuestu zmizely z gigabajtových médií kvalitní a cenově zajímavé mechaniky SparQ a SyJet; po skončení výroby mechaniky Jaz nám zbývá pouze Iomega Jaz 2 drive (nově bude i pro rozhraní USB) a DVD-RAM. První kousek přepisovatelného dévédéčka nás zastihl těsně před Invexem, od té doby stačila jeho cena výrazně klesnout, přesto však to stále není nabídka pro každého. Velice milý je pokles ceny média, 5,2 GB lze koupit za 1 000 korun!

Nesmím zapomenout na ORB, rychlou a levnou mechaniku pro všechny druhy rozhraní a média o kapacitě 2,16 GB. Tu nám však její výrobce, Castlewood Systems, již více jak rok pouze slibuje – chybí mu velká zakázka, díky které by bez obav mohl rozjet výrobu. Tak snad v roce 1999 bude mít štěstí.

Samozřejmě ještě existují 5,25" magnetooptické disky, to ale nejsou zařízení, která bychom si pořizovali k osobnímu počítači. Jejich uplatnění je v zálohovacích jukeboxech a datových knihovnách, výrobci jsou Maxoptix, Hewlett-Packard či Pinnacle Micro.

Zdroj: Computer

Diskuze (1) Další článek: Superpočítač na vašem stole

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,