Windows 10 | Windows Update | May 2020 Update

Další problém Windows 10 s květnovou aktualizací: systém opakovaně požaduje aktualizaci ovladačů

Kromě systémových a kumulativních aktualizací je služba Windows Update ve Windows 10 odpovědná také za update ovladačů některých hardwarových komponent. Ve většině případů probíhají bez potíží, nicméně někteří uživatelé v poslední době narazili na problém s opakovanou výzvou k aktualizaci jednoho a téhož ovladače. O nepříjemnosti informuje server Windows Latest.

Po uvolnění velké květnové aktualizace Windows 10 May 2020 Update vydali někteří výrobci aktualizace svých ovladačů hardwarových komponent. Část uživatelů narazila na chybu, kdy se proces instalace zastaví s nejasnými chybovými hláškami. Další se potýkají s tím, že jim Windows Update opakovaně nabízí aktualizaci již aktualizovaného ovladače.

Aktualizační smyčka

Potíže s opakovaným vnucováním jedné a téže aktualizace řeší uživatelé hned v několika vláknech na stránkách Microsoft Community. Nejčastěji se problémy vyskytují u ovladačů grafických karet Intel, výjimkou ale nejsou ani produkty jiných značek.

Uvedená chyba sice nijak neznemožňuje ani nekomplikuje práci s počítačem, může být ale frustrující neboť Windows Update při každé kontrole aktualizací zobrazuje varovnou zprávu o tom, že „aktuální ovladač v počítači může být lepší než ovladač, který se pokoušíme nainstalovat.“

Chybová hláška Windows Update 
Chybová hláška Windows Update

Rychlé řešení

Co chybu způsobuje? Nejčastější příčinou bývá problém ve vyrovnávací paměti Windows Update, případně může být potíž v tom, že něco brání v kontrole nainstalované verze ovladače. Každopádně existuje řešení, jak se chybové hlášky zbavit.

  1. Stáhněte ze stránek Microsoft Download Center nástroj pro odstraňování problémů a spusťte ho.
  2. Klepnutím na tlačítko Další zahájíte kontrolu aktualizací.
  3. V následujícím kroku zvolte možnost Hide Updates.
  4. Pokud je k dispozici aktualizace ovladače, zaškrtněte políčko vedle názvu ovladače. Jestliže uvedený ovladač nevidíte, restartujte systém a zkontrolujte aktualizace. Jakmile se zobrazí aktualizace, znovu otevřete nástroj pro odstraňování problémů a pokračujte od bodu 2.
  5. Chcete-li aktualizaci dočasně zablokovat, klepněte na tlačítko Další.
  6. Zavřete nástroj a otevřete Nastavení-Aktualizace a zabezpečení. Zde zkontrolujte aktualizace – balíček ovladače by se již neměl zobrazovat.

Uvedený postup sice neřeší příčinu problému – tu budou muset odstranit vývojáři – ale alespoň eliminuje otravné hlášení o dostupnosti nových aktualizací.

Diskuze (11) Další článek: Hodnota Nvidie je poprvé v historii vyšší než Intelu. Může za to rapidní růst obratu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,