Google | Google+ | Google Workspace

Další pomníček na hřbitově Googlu. V roce 2023 skončí služba Currents, podnikový nástupce Google+

„Google+ je mrtvé, přivítejte Currents.“ informovali jsme v červenci 2020. Nyní můžeme plynule navázat – služba Currents je totiž ve stádiu klinické smrti. Google naplánoval její vypnutí na příští rok kvůli nízkému zájmu.

Google+ byl pokusem Googlu o vytvoření sociální sítě, ale nakonec byl v dubnu 2019 ukončen kvůli nepopularitě a problémům s bezpečností API. Nadále fungoval pro firemní účty jako Google Currents v rámci sady G Suite, kde mohli členové organizace nebo firmy vytvářet příspěvky a komunikovat mezi sebou. V příštím roce ji nahradí služba Spaces integrovaná do Gmailu.

Konec Google Currents

Samotný Google prezentuje ukončení Currents jako upgrade: „Upgrade služby Google Currents na službu Spaces odstraňuje oddělené, izolované místo určené pro uživatele a poskytuje organizacím moderní prostředí na podnikové úrovni, které odráží způsob, jakým se dnes pracuje ve světě. Prostory Spaces poskytují týmům centrální místo, kde se mohou zapojit do tematických diskusí, sdílet znalosti a nápady, posouvat projekty kupředu a budovat komunity a týmovou kulturu.“

Ve čtvrtek Google v příspěvku na blogu napsal: „V loňském roce jsme představili Spaces, speciální místo pro organizaci lidí, témat a projektů v rámci Google Workspace. Od spuštění služby Spaces nám mnoho zákazníků sdělilo, že oceňují těsnou integraci s dalšími produkty, jako je Gmail, Kalendář, Disk a Meet, a bezproblémovou spolupráci. Díky tomu, že je nyní k dispozici služba Spaces, plánujeme od roku 2023 ukončit službu Google Currents a přenést zbývající obsah a komunity do nového prostředí Spaces.“

To bude vyžadovat, aby Spaces získal několik nových komunitních funkcí, jako je podpora větších skupin, komunikace s vedením, pokročilé vyhledávání a nástroje pro moderování obsahu. Mezi další připravované funkce patří „možnosti platformy pro vývoj aplikací a zabezpečení a dodržování předpisů na podnikové úrovni, včetně ochrany dat, prevence ztráty dat (DLP) a podpory trezoru“.

Už druhý ukončený Google Currents

Google v nadcházejících měsících poskytne stávajícím uživatelům a správcům služby Currents časový plán migrace. V krátkodobém horizontu (v průběhu prvního čtvrtletí tohoto roku) zmizí z důvodu malého využívání následující funkce:

  • Analýza příspěvků
  • Stránka s oblíbenými štítky
  • Aktivní štítky vložené do streamu Všechny příspěvky
  • Poznatky o komunitě
  • Vliv profilu
  • Mobilní oznámení
  • Počty sledujících a sledovaných

Nutno konstatovat, že přílišný zájem o Currents nejevili nejen uživatelé, ale ani samotný Google. Na blogu Workspace Updates o něm lze najít pouze tři příspěvky – jeden úvodní, další z roku 2020 oznamující, že je široce dostupný, a jeden ze čtvrtku, který ohlašuje jeho ukončení.

Zajímavostí je, že jde v pořadí o druhý produkt s názvem Currents, který Google ukončuje. První byla aplikace pro čtení časopisů, která byla v roce 2013 nahrazena službou Google Play Kiosek (v originále Google Play Newsstand).

Diskuze (11) Další článek: Český internet slaví 30. narozeniny. První počítačovou síť jsme tu ale měli už v dobách hluboké normalizace

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,