Další pokus o internetové telefonování

Jedno je ale jisté, telefonování po Internetu se jistě jednou prosadí.
Je to jako v pohádce. Jedni (ti dobří) se snaží zuby nehty zavádět a podporovat telefonování po Internetu a druzí jim házejí klacky pod nohy. Jedno je ale jisté, pohádka bude mít dobrý konec, telefonování po Internetu se jistě jednou prosadí.Pokusů o telefonování po Internetu bylo u nás už několik, asi nejznámější je služba Paegas Internet Call. Jednalo se o plně transparentní řešení typu telefon-telefon. Volající z mobilního aparátu vlastně vůbec nemusel poznat, že jeho hlas se digitálně přenáší po Internetu a pak je pouštěn do telefonní sítě. Na konci této epizody byl ale Český telekomunikační úřad, který službu na popud SPT Telecomu zakázal.

Relativně úspěšnější je služba Net2Phone, o které se psalo v časopisech Computer a Connect!. Primárně je u nás nabízí společnost CESNET. Jedná se o volání počítač (zvuková karta) – telefon. Se speciální kartou se k počítači připojí i běžný aparát a telefonování se stává pohodlnější. Vtip je v tom, že telefonování po Internetu přijde jen na zlomek ceny než po běžné telefonní síti. Podobné služby nabízí i ještě několik českých firem.

Konečně se dostávám k dnešní novince. Jeden z našich poskytovatelů Internetu, společnost INEC, oznámil, že se také pouští do internetové telefonie službou iVOICE. Jedná se městské a mezinárodní hovory. Přenos je realizován pomocí standardu H323/2. Důležité je, že služba může být nasazena v režimu telefon-telefon, příp. ústředna-ústředna. Proti těm klackům pod nohy se INEC pojistil tím, že za telefonování nechce žádné poplatky, tedy volání jsou zdarma. Platí se pouze připojení k Internetu. Uvidíme, jak to dopadne.

Internetová telefonie je stále u zrodu. Nízké (a nebo žádné) ceny mají za úkol nalákat první zákazníky. Jestliže ale tento typ komunikace nabere na obrátkách, jistě musí dojít ke (většímu) zpoplatňování.

Váš názor Další článek: MSIE 5.0: Budoucnost je v historii

Témata článku: , , , , , , , ,