Další Pentium III bude mít opět 512 KB cache L2

Velká vyrovnávací paměť se vrací a bude taktována na frekvenci procesoru.
Procesor Intel Pentium III bude mít opět 512 KB cache úrovně L2. Tato informace vyplývá z popisu nové generace procesoru Intel Pentium III s kódovým názvem Tualatin, která má být uvedena v polovině příštího roku. Předchozí procesory Intel Pentium II 233 až 450 MHz nebo Intel Pentium III 450 až 600 MHz obsahovaly vyrovnávací paměť 512 KB jen s polovičním taktem. U procesoru Intel Pentium III 500 MHz tedy byla L2 cache velikosti 512 KB taktována jen na polovinu neboli 250 MHz. To samozřejmě snižovalo výkon procesoru jako celku, i když na druhou stranu měla větší kapacitu, než v tu dobu používaná L2 cache procesorů Intel Celeron, které měly cache 128 KB, ale na taktu procesoru. Současné procesory řady Coppermine mají 256 KB L2 cache taktované na frekvenci procesoru.

Které procesory měly 512 L2 cache?

Jednalo se o procesory, které byly umístěny v pouzdru S.E.C.C. a měly napájecí napětí 2,00 V. Dnes používaná pouzdra Socket 370 neumožňují umístit více čipů do pouzdra. Tyto verze tedy vždy mají cache na stejném taktu, jako procesor. Pouze procesor Celeron má velikost 128 KB, Intel Pentium III s kódovým názvem Coppermine má 256 KB cache L2.

Proč se taktovala L2 cache na polovinu taktu procesoru?

Odpověď se musí hledat ve vlastní konstrukci procesoru. Ten byl v tu dobu rozdělen na několik čipů. Prvním bylo vlastní jádro procesoru s L1 cache, další dva čipy byly L2 cache. Právě proto, že L2 cache byla umístěna vlastně externě, musel být takt poloviční.

Jak to, že byla L2 cache externě, když procesor je jako jeden kus?

Procesor je umístěn v pouzdru, takže vnitřní dělení není vidět. Po sejmutí krytu je však vidět tištěný spoj, na kterém jsou jednotlivé čipy umístěny.

Proč musela být L2 cache umístěna externě?

Vyžádaly si to technologické možnosti té doby. Jakmile bylo možné umístit na jeden čip více komponent, vznikl procesor Intel Celeron (tzv. A verze) s L2 cache přímo na čipu s velikostí 128 KB. Později se tato cache zvětšila u Coppermine na 256 KB a tento stav trvá dodnes. Nová verze procesoru Intel Pentium III je předběžně ohlášena na léto příštího roku.

Jak jsou na tom procesory řady Xeon?

Tyto procesory dnes obsahují cache L2 velikosti 0,25 MB (256 KB) pro nejvyšší takty, 0,5 MB (512 KB), 1 a 2 MB. Takt této cache je stejný, jako takt jádra procesoru. Cache je u některých verzí umístěna rovněž v jiném čipu než v procesoru. Jedná se však o technologický strop, proto jsou tyto procesory velmi drahé. Jsou určeny hlavně pro aplikační servery či výkonné pracovní stanice.

Jaké budou další vlastnosti nového procesoru Intel Pentium III?

Další velmi významnou změnou je zvýšení externího taktu procesoru na 200 MHz. Tento kmitočet v současné době používá konkurenční firma AMD. Intel v současné době provozuje své procesory externě s kmitočty 66 až 133 MHz.

Diskuze (1) Další článek: Česká MP3 hudební scéna

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,