Windows 11 | ARM | MediaTek

Další oživení trhu. MediaTek chce vyrábět armové procesory pro Windows

Váš budoucí počítač s Windows možná nebude obsahovat procesor od Intelu, AMD, a dokonce ani Qualcommu. Zájem vtrhnout do nové oblasti projevil tchajwanský MediaTek, jenž je momentálně největším dodavatelem SoC pro smartphony a silný vliv má také na Chromeboocích. Od nich už je to k Windows jen kousek.

Ambice nabízet armové procesory pro systém od Microsoftu firma oznámila tento týden během kalifornského Executive Summitu. Na něm představila řadu novinek, avšak o konkrétním čipu pro Windows zatím mluví velmi tajemně. Eric Fischer, který vede obchodní oddělení MediaTeku, pouze říká, že je třeba vyvinout tlak na „Wintel“, tedy tradiční spojení Windows a Intelu (a potažmo AMD).

Jenže o to se už několik let snaží Qualcomm, který ve spolupráci s Microsoftem připravuje hardwarový základ postavený na armových procesorech. Snapdragony byly mozkem starších tabletů se systémem Windows RT a stejnou roli hrají i u nových zařízení s Windows 10 a 11. Qualcomm také navrhuje SoC šité na míru tabletům Surface Pro X.

MediaTek byl tradičně výrobcem levných a pomalejších čipů, ale dnes už dokáže nabídnout řešení i pro highendová zařízení. Zrovna během Executive Summitu odhalil vůbec první SoC pro smartphony vyrobené 4nm procesem od TSMC. Nese jedno procesorové superjádro Cortex-X2, tři výkonné Cortexy-A710 a čtyři úsporné Cortexy-A510. Jako první nabízí i novou generaci GPU (Mali-G710 MC10) a paměti LPDDR5X.

Jedna věc je ovšem integrovat do jednoho kusu křemíku všechny nejmodernější technologie a jiná je tomu dodat softwarovou podporu. MediaTek má dlouholeté zkušenosti s linuxovými systémy, ale pro Windows by musel vytvořit ovladače zcela od píky.

Zdroj: XDA Developers

Diskuze (4) Další článek: Connect Robotics: Povídání o výzvách a každodenní praxi doručování zboží pomocí dronů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,