Alexa

Další ohrožená profese: moderátoři zpráv. Alexa přečte informace „hlasatelským“ způsobem

Skoro to vypadá, jako by se technologické firmy domluvily, že společně vymýtí pozici moderátora zpráv. Jen krátce poté, co Čína představila virtuálního hlasatele, který umí předčítat zpravodajství, Amazon oznámil, že svou virtuální asistentku Alexu naučil číst zprávy profesionálním způsobem, jaký používají právě moderátoři.

Novinka se do Alexy dostane za několik týdnů. Amazon zveřejnil i několik příkladů, jak svou asistentku na moderátorský způsob mluvy natrénoval. Z ukázek je slyšet, že stále jde o stroj a ne o člověka, ale Alexa již skutečně umí dávat důrazy a měnit hlas podobným způsobem, jakým to dělají moderátoři.

Standardní způsob mluvy Alexy:

Moderátorský způsob mluvy Alexy:

Amazon tvrdí, že je tato změna důležitá. Z jeho průzkumu, v rámci kterého hlas testoval, mu vyplynulo, že uživatelé u Alexy moderátorský styl mluvy při poslouchání zpráv preferovali nad klasickým.

Aktuálně Alexa využívá metodu generování hlasu, která se nazývá konkatenativní a která je stará několik let. Při ní se věty skládají dohromady z krátkých zvuků (fonémů) a byť výsledky mohou být velmi dobré, nejsou dokonalé. Postupně by tak Alexa měla přejít na technologii NTTS (neural text-to-speech), která využívá neuronové sítě a při které lze generovat více expresivní hlasy.

Konkrétně moderátorského stylu Amazon docílil tím, že pomocí strojového učení identifikoval určité vzorce mluvy, které hlasatelé používají. Ty pak přenesl do nového systému řeči pro Alexu. Firma zmínila, že to bylo překvapivě jednoduché a algoritmus k tomu potřeboval jen několik hodin dat. V budoucnu tak lze očekávat, že Alexa bude umět ještě širší škálu stylů řečí.

Diskuze (3) Další článek: Instagram vyhlásil válku falešným sledujícím a lajkům. Do boje vyslal softwarové roboty

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,