Další novinky od Google: zrychlení internetu a mobilní blog

Google nepřestává chrlit jednu novinku za druhou. Také v květnu byly představeny další dvě - Aplikace Google Web Accelerator a Blogger Mobile. První novinka slibuje uživatelům rychlého internetu ještě rychlejší stahování webových stránek, druhá zase možnost psát blog přímo z telefonu.

Ani po dubnové dávce novinek, která zahrnuje zvýšení kapacity Gmailu a podporu formátování textu, sledování pohybu volných vozů taxislužeb nebo satelitní fotografie při vyhledávání v mapách USA, Google nepolevil ve svém úsilí v oblasti inovace služeb. Právě vylepšování stávajících služeb a nabídka novinek největšímu vyhledávači stále zajišťuje určitý náskok před soupeři, jako je MSN Search nebo Yahoo!

Zrychlení (nejen) pro IE a Firefox

V květnu zatím došlo k uvolnění dvou novinek. Tou chronologicky první je aplikace Google Web Accelerator (GWA), která má přinést zrychlené zobrazování webových stránek. Zlepšení mají přitom zaznamenat zejména uživatelé vysokorychlostního internetu. GWA je v podstatě proxy server rozšířený o funkci lokálního ukládání grafických elementů webových stránek a preemptivního stahování stránek, které uživatel pravděpodobně navštíví v závislosti na svých zvyklostech.

Doporučení této aplikace hlavně uživatelům broadbandu je logické právě proto, že Google může stahovat data v pozadí a nebude kolidovat s jinak naplno vytíženou telefonní linkou při připojení přes klasický modem. I přesto se ale zdá, že Google Web Accelerator nepomůže každému.

Na stránce statistik, které si GWA vytváří na mém počítači připojeném k internetu čtyřmegabitovou linkou, to vypadá, že jsem při využití GWA ušetřil deset minut času během stahování tisíce webových stránek. Během souboje přímého stahování a stahování přes proxy Google však výsledky svědčí o něčem jiném - v drtivé většině případů se stránka zobrazí dříve při přímém stahování než přes GWA.

Takovýto výsledek může být ovlivněn několika skutečnostmi, pomalejším (zaměstnaným) diskem nebo delší trasou. Tu musí uběhnout všechna data, když proudí nejprve na servery Google, kde si vyžádají obsah stránky, a potom zpátky do Prahy. Místo toho, aby cesta vedla přímo k cíli a zpět.

Na výkonu aplikace se podepisuje také zatížení cílového proxy serveru. Zájem o GWA je tak velký, že Google odstranil stránku s možností stažení, protože servery Google překročily optimální zatížení. Nyní zájemce o aplikaci vítá informace, že Google pracuje na zvýšení kapacity tak, aby bylo možné nabídnout GWA dalším uživatelům.

Google - Otesánek

Absence reálného zrychlení na velice rychlé lince není vůbec důvodem ke zklamání. Testování na půlmegabitové lince reálné zlepšení ukázalo, navíc čísla o ušetřeném čase přece jen působí lákavě. Dobrý dojem z Google Web Acceleratoru kazí spíše jeho nároky na volnou operační paměť. Okamžitě po startu aplikace si GWA vyžádá 12 MB paměti, po několika hodinách už nestačí ani 30 MB, to není úplně málo zejména na počítačích s méně než 512 MB RAM. Další nevýhodou je skutečnost, že přes proxy se nemusí povést přihlášení k některým webovým aplikacím.

Pokud jste si již aplikaci stáhli nebo chcete počkat, až Google zase možnost stažení poskytne, nemusíte být omezeni na dva oficiálně podporované prohlížeče - Internet Explorer a Firefox. Jelikož základem Google Web Acceleratoru je proxy server, stačí nastavit v jiných prohlížečích proxy na 127.0.0.1:9100. Další zajímavou skrytou funkcí GWA je už zmíněné srovnání rychlosti stahování, které je přístupné z adresy http://127.0.0.1:9100/advraces.

Z mobilu až na Blogger

Druhá oznámená služba vypadá zajímavě a je určena zejména majitelům telefonních přístrojů s fotoaparátem. Umožňuje přímo z telefonu prostřednictvím MMS nebo e-mailu budovat vlastní blog. Odeslání zprávy na adresu go@blogger.com vyvolá vytvoření blogu vázaného na dané telefonní číslo. Další MMS nebo e-maily z téhož čísla pak budou přidávány automaticky jako nové zápisy. Uživatel může z osobního počítače nebo přes webový prohlížeč na chytrém telefonu/PDA blog ručně aktualizovat poté, co si jej zaregistruje pomocí kódu, který Google zašle po první obdržené zprávě z nového telefonního čísla.

Tento způsob autentizace bohužel vylučuje z používání mobilního blogu české uživatele, podporovány jsou pouze americké mobilní sítě. Určitou naději na rozšíření také k nám dává skutečnost, že mezi podporovanými službami je i americký T-Mobile. Na druhou stranu aktualizace již vytvořeného blogu pomocí MMS poslané na emailovou adresu podporuje například i www.bloguje.cz.

Diskuze (18) Další článek: Firefox obsahuje dvě extrémně kritické chyby

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,