Další novinky Internet Exploreru 7 představeny na PDC

Vývoj Internet Exploreru pokračuje a po nedávno uvedené první betaverzi zatím panují mezi uživateli spíše rozpaky. Na jakých dalších novinkách se pracuje se včera hovořilo na PDC 2005.

Související odkazy

Slovník
ActiveX
betaverze
JavaScript
RSS
zoom

PDC 2005 pokračuje a tentokrát si povíme něco o dalším žhavém tématu, Internet Exploreru 7. Stejně jako jste si mohli včera přečíst o chystaném novém rozhraní pro Office 12, povíme si dnes pár stručných informací o dalších novinkách v IE7, o kterých přednášel Chris Wilson.

Myslím, že bude stát za námahu porovnat chystané vlastnosti s těmi, o kterých jste si mohli přečíst včera v krátkém seznámení s první betaverzí Firefoxu 1.5. Některé funkce jsou velmi podobné. A než se rozpoutá v diskusi hádka o tom, že ten či onen prohlížeč má níže zmiňované funkce již dávno, tak ano, vím o tom. Tento článek se nesnaží porovnávat prohlížeče, pouze představuje nové vlastnosti Internet Exploreru 7 jako takového.

Novinky rozhraní

První oblastí jsou další změny v uživatelském rozhraní. Kromě tabbed browsingu, který už byl v první betaverzi, byly přidány dvě nové vlastnosti. První novinka se nazývá Quick Tabs. Měla by umožnit uživatelům lepší správu záložek tím, že v jednom okně uvidí naráz náhledové obrázky obsahu všech záložek. Zní to jistě zajímavě, já osobně jsem zvyklý pracovat ve Firefoxu někdy s velkým množstvím stránek současně a občas opravdu orientaci ztrácím. Bude ale hodně záležet na implementaci podobné funkce a uživatelském pohodlí.

Další novou funkcí je zvětšování stránek - Page Zoom. Na rozdíl od prostého zvětšování písma v několika krocích jako dosud má tato nová funkce konečně umožnit skutečné zvětšení obsahu stránky i s grafikou a to ve vysoké obrazové kvalitě. To mohou ocenit zejména majitelé "extrémně" velkých monitorů.

Bezpečnost a další funkce

Co se vyhledávání týče, byla přidána OpenSearch 1.1, umožňující uživatelům snadno vyvolat zvolený vyhledávací engine. Další věc se týká spíše vývojářů. Přichází "web subscriptions platform", která má vývojářům poskytnout nástroje pro snadnou tvorbu aplikací, využívajících RSS včetně Common Feed List a Common Data Store.

Velkou kapitolou a ožehavým tématem Internet Exploreru je samozřejmě bezpečnost. Některé náznaky už byly patrné z první betaverze, rovněž je známo, že IE7 bude využívat bezpečnostní model ve Windows Vista a bude možno jej spustit s nižšími uživatelskými právy než obvykle. Novou vlastností je ActiveX Opt-in. Oč půjde? Kvůli zvýšení bezpečnosti a větší kontrole bude většina ActiveX prvků (včetně těch, které už jsou v systému nainstalovány) implicitně vypnuta. Uživatelé si je pak budou sami postupně povolovat stejným způsobem jako v XP SP2 pomocí žlutého informačního pruhu na horním okraji stránky.

Pod Windows Vista bude dále zvýšena bezpečnost tím, že Internet Explorer poběží v chráněném režimu (Protected mode), kdy všechny procesy aplikace poběží izolovaně od všeho dalšího v operačním systému a Internet Explorer nebude mít ani právo zapisovat do jiné složky než pro dočasné soubory, pokud uživatel sám nerozhodne jinak. Mají se tím eliminovat různé tiché instalace malware na pozadí a další útoky.

Další oblastí je ochrana soukromí. Jedním kliknutím je nyní možné vymazat historii, dočasně uložené stránky a podobně. Vylepšeny byly též Parental Controls, integrovány s Windows Vista, takže rodiče mohou mít větší kontrolu nad tím, kde jejich děti surfují (nebo spíš děti budou mít větší kontrolu nad tím, kde surfují rodiče?).

A co webové standardy?

Stejně jako otázka bezpečnosti, je ožehavá i podpora standardů a s tím související "správné" zobrazování stránek. Kromě zcela obecné informace o tom, že bylo opět odstraněno mnoho chyb, vylepšena podpora CSS a dalších standardů je zde přeci jen pár konkrétních funkcí.

První příkladem je nová implementace elementu <select>, takže už to nebude přímo objekt Windows a může tak být vrstven s dalšími elementy. V JavaScriptu byl implementován nativní objekt XMLHTTPRequest, místo nutnosti vytvářet ActiveXObject. Proto bude XMLHTTPRequest fungovat i v případě, že jsou ActiveX zakázány. Byla též přidána podpora pro mezinárodní doménové názvy, což má zabránit přesměrování stránek zneužitím stejných znaků z jiné jazykové sady v adrese.

Chystá se rovněž brzy betaverze Web Developer Toolbar, což má být nástroj (rich text model a vizuální nástroje), který má pomáhat vývojářům v tvorbě standardních HTML a CSS stránek. Tento toolbar by měl být rovněž dostupný pro Internet Explorer 6.

Tolik tedy krátké představení toho, co lze očekávat v další (beta)verzi Internet Exploreru 7. Omlouvám se za chybějící obrazovou přílohu zejména u novinek v rozhraní, ale nic oficiálního nebylo v době psaní článku k dispozici.

Úmyslně se vyvaruji jakéhokoliv hodnocení či porovnávání s jinými prohlížeči, však ono to v diskusi určitě bude vřít i tak. Snaha vývojářů však vidět je. Škoda že přišla tak pozdě.

Diskuze (132) Další článek: Čína: velký telekom blokuje službu Skype

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,