4K | Asus | Monitory | LCD | G-Sync

Další monitor kategorie BFGD přichází. Slibuje úchvatnou velikost i parametry, bude to Asus ROG Swift PG65UQ

Nvidia se loni rozhodla, že podpoří nástup lepších monitorů, které využijí všech dostupných technologií k tomu, aby poskytly co nejlepší zážitek především při hraní počítačových her. A tak stanovila standard BFGD (Big Format Gaming Display), na který optimalizuje i své vrcholné grafické karty. Výrobci monitorů na BFGD reagují pozvolna, ale máme tu po čase dalšího nového zástupce – monitor Asus ROG Swift PG65UQ.

Monitor má úhlopříčku 65", rozlišení 4K, frekvenci až 144 Hz a podporuje G-Sync a DisplayHDR 1000. Monitorů BFGD bylo oznámeno už více, ale zatím se bohužel reálně prodává jenom jeden model od HP. Od BFGD nelze očekávat, že to budou monitory nějak levné a prvotina od HP se prodává za 70~80 tisíc s daní. U modelu od Asusu je ovšem veliká šance, že by se cena mohla snížit, výrobce totiž oželel některé funkce, které si HP neodpustilo.

Monitor, který můžete přetaktovat

Monitor se spoléhá na panel typu AMVA s rozlišením 3820 × 2160 bodů s úhlopříčkou 64,5 palce. Nativní kontrast by měl dosahovat až na 4000:1 s velmi nízkou odezvou 4 ms. Také obnovovací frekvence je velmi vysoká, v základu 120 Hz s možností přetaktování na 144Hz.

Monitor je vybaven lokálním podsvícením typu FALD s 384 zónami, díky kterému dosahuje na maximální jas až 1000 cd/m². Asus vybavil monitor filtrem s kvantovými tečkami, díky kterému má monitor velmi slušný gamut s 95 % prostoru DCI-P3. Splňuje tedy vše pro naplnění certifikace HDR1000.

Asus oproti modelu od HP oželel některé funkce a výbavu. První změnou, na kterou upozornila redakce AnandTech, je absence integrované konzole Nvidia Shield, i když na oficiálních stránkách je stále uveden. Monitor tedy nebude podporovat multimediální funkce, které jsou s touto konzolí spojené. Také chybí integrovaný soundbar, který konkurenční HP OMEN X Emperium má. Výsledná cena tohoto modelu by tedy mohla být nižší, odhaduji kolem 60 tisíc s daní.

Přesnou cenu výrobce zatím neprozradil a rovněž si netroufl zveřejnit termín uvedení na trh.

Diskuze (6) Další článek: Nový iCloud pro Windows je dostupný v Microsoft Store. Umí zobrazit i soubory pouze online

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,