Další loď vyplula. Zaber, Microsofte

Diskuze čtenářů k článku

avatar
06. 04. 2010 16:41

http://www.theatlanticwire.com/opinions/view/opinion/Tec... ...

http://www.cultofmac.com/ipads-overheating-in-the-... ...

jen se to teda trošku přehřívá. detail

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 16:55

Hura, huraaa! Mamiiiii, ono se to prehriva ve vedru na slunci, tak ja uz to nechciiii!

Hned je na svete lip, vid?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 16:09

Fíha, keď už sa počet predaných kusov berie ako objektívne kritérium kvality, to sme teda ďaleko nedošli...

Vec prvá - tablety: "Jak ukazuje historie, tablety s dotykovou nadstavbou klasických Windows skutečně příliš uživatelů nechtělo. Nedivím se jim."

To je ale dané tým, že to bol vždy dosť úzky segment trhu. Tablet PC za 35-45 tisíc si skrátka každý druhý človek nekúpi a ak si ho niekto vyberie, tak to nebude náhodou. Pomôže mi iPad s ručným zapisovaním poznámok na poradách/na prednáškach do OneNote, ktorý je v tejto oblasti momentálne bezkonkurenčný? Nechcem nikde ťukať do klávesnice a mať pri rozhovore s druhou osobou pred sebou obrazovku - takto si môžem písať, kresliť náčrtky, čokoľvek vyznačiť, upraviť, a v prípade potreby na jeden "klik" nahrať audio. A často je to sprevádzané údivom všade naokolo. Nie je to tým, že by ľudia tablety nechceli - ide o to, že vôbec netušia, že niečo také existuje...

Windows 7 a dotykové ovládanie? Úplne v pohode so stylusom, prstom na veľkom monitore, v nižšom rozlíšení alebo cez Magnifier. A keď príde na dlhé texty, hw klávesnica alebo handwriting recognition je vždy rýchlejšia ako vyťukávať niečo na on-screen klávesnici.

E-books: to vážne chce niekto so sebou ťahať 700g placku, aby si prečítal noviny? Alebo so sebou nedajbože nosiť iPad a ešte k tomu notebook na serióznu prácu?! To už radšej čítačku na báze e-ink, ktorá z batérie vydrží veky, je ľahká, nemá klasický displej a s rozumnými službami (WhisperNet) toho v teréne dokáže viac.

A na záver, "domáce sufrovátko": práve minulý týždeň som rozmýšľal, čo by sa mi doma fakt hodilo, keď si sadnem na gauč a nechcem spúšťať Media Center, ani nosiť vlastný notebook z inej miestnosti:

- chcem niekomu ukázať niečo na webe - to ešte iPad zvládne

- chcem niekomu ukázať video na webe - väčšinou nepochodím, Flash je stále dominantný (a nie všetko je na YouTube)

- chcem sa pozrieť do archívu televízneho vysielania - prehrá iPad Windows Media stream?

- chcem niekomu ukázať nové fotky - hups, SD kartu z foťáku do toho nevložím

- chcem niekomu ukázať čokoľvek iné - hups, nezapojím do toho ani flashku

- chcem si pozrieť film, uložený v centrálnom domácom storage - dostanem sa na zdieľaný disk cez SMB? Ťažko.

- chcem aktuálnu fotku alebo film poslať na veľkú LCD obrazovku - mám smolu, podpora UPnP nie je

- chcem z kresla s niekým pokecať cez Skype - môžem, ale jedine bez obrazu, pretože táto vec nemá kameru

Tak mi teda (censored) povedzte, načo to vlastne je?!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 16:52

Jak uz vyse paradoxne naznacil Jozo, vy na tom Slovensku jste fakt asi az nekde za Uralem.

Ty blbosti co popisujes jsou jak vykrik techniky z roku 2001. Jenze v USA se pise rok 2010, tyhle potreby se resi uplne jinak, napriklad data se nevlaci na 'flashkach' jak kocka kotata, ale jsou synchronizovana v cloudu. Filmy se nekradou, ale kupuji na iTunes nebo pujcuji na NetFlix, televizni archivy jsou dostupne v HTML5 (Hulu), pro nikoho neni problem si za par supu koupit SD redukci nez aby mel na iPadu dalsi zbytecnou diru, kterou pouzije jednou za mesic, to same kamera, kdyz uz jo chce nekomu ukazovat svoji dvojitou bradu...

Proste ano, smir se s tim, ze na Slovaci (a ani v CZ) ti iPad nenahradi kazde tve predpotopni reseni, takze si kup neco jineho a prestan mit tyhle do sebe zahledene dotazy. Svet je dal, nez to z tveho dvorku vypada.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 21:15

No takže je jasné že to nieje pre nás lebo nežijeme v krajine kde včera bolo už zajtra ... nie také sme už mali takže .... lebo nežijeme v krajine kde predvčerom bolo zajtra... nie ... kde vo štrvrtok bol už pondelok ... doprčic som sa doplietol ... jednoducho to nieje pre nás

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
07. 04. 2010 16:55

Zaujímavé, ten príspevok som vôbec nepísal zo Slovenska...

Anyway, pripadá mi ako hodne deformovaný argument, označovať absenciu funkčnosti za pokrok. Všetky dáta v cloude? Wow, to som asi naposledy namiesto na vyspelom Západe pristál na inej planéte, pretože povedomie ľudí o výdobytkoch typu SkyDrive tam nebolo omnoho väčšie ako u nás, a určité veci proste niekam na web nenahrávaš. Alebo na návšteve firmy, kde mi kontaktná osoba odovzdávala nejaké hi-res fotky - čo je jednoduchšie: nahrávať to na nejaký webový share a potom inde sťahovať, alebo tam proste hodiť rýchlu flashku a mať to za 10 sekúnd u seba?

Mať filmy transkódované na jednom centrálnom storage pre celú domácnosť je zrazu kradnutie? To sa skoro musím pýtať, kto z nás tu žije za Uralom... A čo nie je dostupné na Hulu, to neexistuje, že? Čo na tom, že niektoré televízie sú stále dostupné len cez Flash alebo Silverlight...

Nikdy ma neprestane fascinovať, ako Apple dokáže vzbudiť v ľuďoch predstavu, že vlastne nepotrebujú nič, čo im nenaservíruje priamo pod nos. Dokazuje to ale iPhone, iPad a teraz už aj Windows Phone 7, tak sa asi musím zmieriť s tým, že prioritou zákazníkov fakt je, aby to bolo cool, a keď niečo nefunguje, tak to tak má byť! A tvoja argumentácia k SD a kamere to viac-menej dokazuje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
07. 04. 2010 00:45

... no ved. Naco je komu Murciélago, ma to silny motor, tak ma napadlo, pooram zahradu. Napojil som za to pluh a odtrhlo mi to cely zadok, kua

PS: aby som neklamal, bohuzial, nemam Lambo Chcel som tym napisat, ze si treba uvedomit, ze veci sa vyrabaju aby sa pouzivali na nejake, do predu urcene, ucely. Ak je niekto idiot a kupi si iPad namiesto PC, bude nadavat. Ak ma niekto PC/notebook a k tomu si kupi iPad aby si v pohodli kresla precital nejaky ezin pravdepodobne bude spokojny.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
07. 04. 2010 16:56

To je samozrejme pravda. Ale práve preto nechápem, ako môže niekto stavať iPad do pozície "prvého skutočného tabletu", keď tá vec dohromady zvládne prd.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
08. 04. 2010 13:29

Zvládne prd ve spojeni s více než 100K apps?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
08. 04. 2010 12:41

Tobě na nic, nejsi cílová skupina. Já to neřeším, protože stačí jeden klik a mám iTunes synchronizované s iPadem

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 13:43

Někde sem viděl statistiku kolik mekařů stejně používá windows, nemáte někdo odkaz? To číslo byla teda těžká schizofrenie, skoro taková jako fakt že to byl Microsoft kdo zachránil apple před krachem, jak se s tím vlastně jablíčkáři srovnávaj že tu jsou jenom díky microsoftu?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 14:23

Srovnají se s tím úplně v pohodě Většina jablíčkářů (stejně jako okýnkářů nebo tučňákofilů) jsou prostě uživatelé a podobné detaily je nezajímají

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 04. 2010 13:30

ICD Gemini. Konečné vítězství je na dosah.

http://www.engadget.com/2010/04/06/icds-tegra-2-p... ...

Takhle měl vypadat iPad

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 13:42

Vypadá to dobře. Co je ale u takového zařízení významný faktor, je hmotnost. Uvidíme, jak se s tím Gemini popere (hmotnosti se obávám hlavně při pohledu na tu baterii).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 14:06

Diky bohu, ze nevypada. Reknu ti jedno tajemstvi. Az prijde cas, vzpomen si na to:

It's not about features. It's about experience.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 16:10

Ja to vidím skôr na vzorec "20 % technology, 80 % marketing"...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 13:00

Nevidím důvod, proč by Microsoft měl zabrat. Myslím si, že pád takovýho dinosaura jako je Microsoft by prospěl všem. Uživatelům by například otevřel oči a zjistili by, že Windows není jedinej OS na téhle planetě. Ostatně se dá říct, že už to pěkně projel s internetem. Tak jen tak dál.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 11:35

sorry, ale hlúposti s druhého odstavca ma prinútili zareagovať

tak po prvé - na apple prečíta človek len eknihy od Apple - čiže kúpené a s DRM. pričom autorský zákon mi hovorí že nemám povinnosť zaplatiť autorovi odmenu, ak dané dielo použijem pre osobnú potrebu, a NAVYŠE, veľmi veľa E kníh je dostupných na internete proste zdarma . čiže čítačka na e knihy? nezmysel

a pomocník pri školských a pracovných povinnostiach? veď to nevie multitasking a má to totálne nanič klávesnicu. a teda ako mi to môže? nechápem. veď školské a pracovné povinnosti to neznamená prehliadanie dokumentov, ale vytváranie dokumentov.

a ten multitasking - sorry, ale keď niekto v čase n jadrových procesorov a v čase N rôznych aplikácií bežiacich súčasne vydá zariadenie ktoré multitasking nepozná, a ešte to niekto ospevuje že to bude "v každej domácnosti" s toho mi je s prepáčením zle.

a ešte spomeniem že si tam neprehrám film s CZ/SK titulkami - napríklad ja si robím s kúpených DVD ripy do zálohy, a prehratie toho ipad nedokáže

toto zariadenie je pre vrstvu bohatých a zároveň hlúpych, ktorí majú PC a/alebo Notebook normálny a dokúpia s k tomu túto hračku. pre normálnych ľudí je toto nezmysel, keďže funkcionalitu ktorú by som ešte nemal mi to nedá.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 11:46

Sorry, ale hlúposti tohoto příspěvku mě přinutili zareagovat.

Na iPadu si přečtu cokoliv, mohu si tam nahrát libovolné knihy v otevřeném formátu ePub, či v jakémkoliv jiném v případě programu Stanza. Takže čtečka knih? Ano, výborná.

Školní a pracovní povinnosti znamená zejména možnost kreslení grafů okamžitě do poznámek (ať již stylusem, či prstem). Jak mi v tomhle pomůže notebook? Takže ano, iPad je na to perfektně stavěný-

iPad multitasking umí. Má je povolené pro vlastní aplikace (Mail, Safari, iPod).

Dokáže. V pohodě si můžu streamovat video do iPadu, aniž bych musel na něo sáhnout. Konverze běží in real time.

Toto zařízení je perfektní mobilní zařízení pro multimédia a konzumaci obsahu. Funkcionalitu, kterou to má, mi ještě žádné zařízení v takové pohodě s dostupnosti nenabídlo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 13:42

a eknihu v PDF alebo v DOC formáte? takých je na internete nekonečno. - takže apple diktuje Epub, tak všetci budeme používať epub? možno ťa to prekvapí ale pre eknihy existuje 10+ rôznych formátov, nie len jeden. čiže apple pripravil zariadenie do ktorého hneď musíš doinštalovať ďalší program, aby si dosiahol plnú funkcionalitu, to je teda...

to čo si ty predstavuješ pod školské a pracovné povinnosti je len cca 1/50 všetkých možných vecí čo tento pojem v sebe zahŕňa. napríklad písanie poznámok, textových s výkladu učiteľa. alebo napríklad prezenčné štúdium v knižnici, kde si robím poznámky s práve študovanej knihy - na to všetko potrebuješ aspoň priemernú klávesnicu - čo pri Ipade nieje

multitasking - "má povolené" - čiže oni ciele urobili to aby multitasking nefungoval pri neapple aplikáciách ale pre svoje to povolili - a toto je akože normále??? lol, ty by si obhajoval aj keby ti vypichli oči s tým že ich aj tak nepotrebuješ

skúsim to pomalšie:

toto zariadenie, iPad ponúka tak úzke spektrum možností že každý jeden človek čo si toto kúpi musí k tomu mať ďalší PC a/alebo notebook, pretože existuje množstvo vecí čo to nedokáže

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 13:53

Umíš číst? Píšu jiné další formáty zvládné například Stanza. ePub umí iBooks, což je jedna z x dostupných čteček knih pro iPad.

Ano, ale v těch případech, kde jsem psal, to je lepší než notebook. Znovu říkám. iPad NIKDY neměl nahradit full notebook nebo desktop. Klávesnice na iPadu je dle recenzentů lepší než na běžném netbooku.

Povolené znamená, že ho OS obsahuje a je jen nedostupný, zakázaný po ostatní aplikace. Tam se to řeší Push notifikacemi (nastudovat, pokud nevíte, co to je). Apple ve čtvrtek ukáže iPhone OS 4, kde se očekává povolení multitaskingu i pro jiné aplikace.

ad pomalšie. ANO. Zkusím to capslockem, protože evidentně to jinak nepochopíte: IPAD NENAHRAZUJE PLNÝ NOTEBOOK ČI DESKTOP, ALE DOPLŇUJE JE. Pokud o iPadu píšete a komentujete ho, předpokládám, že jste se díval na jeho představení, kde tohle bylo VÝSLOVNĚ zmíněno.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 04. 2010 16:58

zase melies? Stale si sa ani neobtazoval overit si, ze iPhone OS V ZAKLADE podporuje PDF aj Office dokumenty? Pises kade tade svoje blbosti ale overit si fakty si sa doteraz neobtazoval. Over si, nastuduj si, potom prid diskutovat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 04. 2010 12:11

k Tvojim nezmyslom sa uz vyjadril VsechnoVim.

Ja len dodam, ze iPad ako aj iPhone podporuju MPEG-4 kontajner, a ten obsahuje aj podporu pre textove stopy. Je zaujimave, ze na svojom iPhone uz teraz pozeram video so softwarovymi (teda nie vpalenymi) titulkami. A mozem sa pohodlne prepinat medzi jazykovymi verziami.

Ak nechcem video prevadzat do H.264, posluzi mi skvele AirVideo a stream z NAS/servera. Takisto s podporou titulkov.

http://maclife.blog.zive.cz/2010/04/air-video-filmy-p... ...

K nezmyslu typu eBook a len uzatvorene formaty snad nie je co dodat. Je fakt tak tazke OVERIT SI ZAKLADNE FAKTY, ktore su: podpora ePub formatu, podpora PDF, podpora PDB cez Stanza aplikaciu, podpora a NATIVNA aplikacia od Amazonu (pricom je to aj v clanku).

To je fakt tak tazke? Ale chapem, je jednoduchsie trepat 2 na 3 ako si OVEROVAT FAKTY. To nam slovakom nejde, Ficovi to takisto nejde a tak mame radi demagogiu a demagogov. Krasne zit medzi takymi ludmi v takej krajine.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 13:43

ničím si nevyvrátil to že toto zariadenie ponúka tak úzku škálu možností že k tomu potrebuješ mať ďalšie zariadenie (pc alebo notebook) na ďalšie úkony

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 14:16

Proč by to vyvracel, když přesně to je účel iPadu? Je to doplněk k počítači (případně jako náhrada počítače pro technicky méně zdatné uživatele), který je určen pro konzumaci multimediálního obsahu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 04. 2010 14:23

"případně jako náhrada počítače pro technicky méně zdatné uživatele"

to ma byt vtip?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 14:33

Máte pocit, že například starší lidé ví, jak zacházet s počítačem? Neptám se na nějakého jednotlivce, kterého můžete znát ze svého okolí, myslím prostě běžné lidi. Setkal jsem se se spoustou názorů ze strany recenzentů, čtenářů a diskutujících, kteří zjistili, že iPad by byl výborný například na prohlížení webu nebo sledování filmů pro jejich rodiče/prarodiče. iPad je velmi snadno ovladatelný a téměř není možné na něm něco pokazit, což je právě to, co těmto lidem vadí na běžných počítačích s plnohodnotným OS.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 15:23

hmm, starší ľudia. starší ľudia na slovensku či v čechách. hmm, cez tú web službu ipadovskú, Netflix - tam sú CZ/SK filmy? zaujímavé, napríklad Cinka Panna som tam nenašiel, ani japonský Goemon.

ako si predstavuješ že starý človek že tam bude filmy pozerať, keď tam nie sú v jazyku ktorému rozumejú?

a starý človek si nebude ripovať / prehadzovať filmy s normálneho PC do iPadu - lebo má ipad preto, lebo nemá technické schopnosti

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 18:57

Od toho mají přece stejně své milující děti/vnoučata, aby se jim o to postarali. Jde o to, že tito uživatelé pak nebudou svým "rodinným správcům počítače" (rozuměj děti/vnoučata nebo kdokoli se jim o počítač stará) volat kvůli každému oknu se zprávou, které na ně vyskočí. Narozdíl od plnohodnotného OS totiž zvládne s iPhone OS pracovat úplně každý a člověka nic neruší od "vstřebávání informací".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 04. 2010 17:03

nie, to nie je vtip. Preco by mal byt? V USA iPhone bezne pouzivaju 80 rocni ludia alebo male deti (tie skor iPod). Teraz maju nieco vacsie, s daleko prepracovanejsimi, jednoducho ovladatelnymi aplikaciami.

Vela vacsina ludi VOBEC NECHAPE principy okien, adresarov, nevedia, kde sa im subor ulozil, netusia, co ktora moznost v menu spravi. Velka vacsina ludi netusi, ze moze mat pustenych viac programov naraz alebo dokonca viac tabov v prehliadaci. Nepoznaju, nevedia, nezaujima ich to. Preco by aj malo?

iPad je genialne jednoduchy. Idealny pre beznych ludi, ktori pocitac nechcu a nepotrebuju. Nechcu updaty, nechcu neustale cistenie, starostlivost a opatrnost pri pouzivani, aby nieco nebodaj nerozhasili v systeme. To plati pre kazdy stolny OS – jedno ci Mac, ci Windows, ci Linux. Sucasne operacne systemy su koncepcne zastarale a nedokonale v mnohych ohladoch, neraz sa velmi tazko ovladaju. Pouzivame ich uz 30 rokov. Je cas prist s novymi konceptami, novymi myslienkami ovladania pocitaca. Vsetko radikalne zjednodusit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 17:14

Tohle je PODSTATA iPadu. Tohle je ta REVOLUCE. A bohuzel je to to hlavni, co tady 99% diskutujicich chytrolinu (a bohuzel ani redaktoru Zive) naprosto NECHAPE!

Kazdy iPad neustale pomeruje podle sebe a svych zastaralych potreb (casto naprosto nesmyslnych geekovin), ale naprosto nechape historicke souvislosti a zmenu ovladaciho paradigmatu na urovni HCI, UX a UI. Proste kazdy troubelant tady stale vidi jen ty svoje mysicky, klavesnicky, soubory, slozky, registry a dalsi (dikybohu) prezitky.

Ale v technologii asi plati, ze revoluce prichazi plizive a jednooka vetsina ji postrehne, az kdyz je hotovo. Tak jim nechme to sokujici procitnuti, az za par let zjisti, kolik z digitalniho sveta bude z cista jasna iPad-like

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 18:36

takže ty mi úplne vážne tvrdíš že tento produkt má priestor medzi deťmi či starými ľuďmi aj inde ako v USA? narážam na neprístupnosť CZ/SK filmov na Netflix

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 04. 2010 20:57

"nie, to nie je vtip. Preco by mal byt? "

no este sa pytaj.

hadam preto, ze ipad je bez pocitaca nepouzitelny.

jednoducho ho ani poriadne nerozbehnes.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 04. 2010 22:03

staci ho aktivovat pripojenim k pocitacu. To ti radi urobia aj v predajni. Sice neviem preco to Apple tak spravil, v tom vidim miernu nedomyslenost. Ale s dalsou verziou iPhone OS padne asi aj toto.

Zato obsah nijak synchronizovat s pocitacom nemusim. Velka cast amikov ma svoju hudbu a filmy uz kupene na iTunes. Tak sa skratka pripoja na iTunes konto z iPadu a stiahnu tie data znova, bez pocitaca. Alebo si ich odstreamuju.

To nic nemeni na podstate konceptu – ze je to zariadenie pre ludi, ktori pocitac nechcu. Vela ludi do toho nebude nahravat hudbu ani filmy. Budu chciet len browsovat, pozerat fotky niekde na cloude a pripadne sa hrat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 04. 2010 22:15

"Zato obsah nijak synchronizovat s pocitacom nemusim. Velka cast amikov ma svoju hudbu a filmy uz kupene na iTunes"

na itunes nemas vlastne data, dokumenty a vlastne fotografie, tvorbu. napriklad.

a uvedom si.

mozno pri iphone 16 gb staci na hudbu a male aplikacie.

naozaj si myslis, ze to ma byt plna nahrada za pocitac pre vela ludi?

co user profily v domacnosti? co oddeleny obsah pre viac uzivatelov?

atd atd.

je to prilis obmedzene na to, aby sa dal pouzivat ako primarne zariadenie pre 99% ludi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 14:18

Od zacatku do konce vam porad vstepuji do hlavy, ze iPad nikdy nic nahrazovat nemel a nebude. Takze opet. iPad nabizi sirokou skalu moznosti, ktere vy bud nejste ochotny pripustit nebo schopny pochopit. Zaroven k nekterym cinnostem potrebuje pc, coz je od zacatku deklarovano a je to jeho zpusob pouziti, jako doplnek pc pro nekdere cinnosti, ktere zvlada jednoduseji a primocareji. pro slozitejsi praci mate to pc.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 21:07

to s tým NAS serverpm som už niekde čítal . Ja tiež bežne nosím NAS na chatu alebo do vlaku.

Inak keď ti to tu tak vadí odsťahuj sa do Ameriky tam majú demagogiu premakanejšiu (ani nevieš že v nej žiješ)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 04. 2010 22:05

vies, ze existuje zazrak menom internet? Ze existuje zazrak menom 3G? Preco by som si to video nestreamoval niekde v kaviarni z domaceho NAS? Vidis v tom nejaky problem? pretoze ja to pouzivam uplne bezne. A s AirVideo je to az dead simple.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
07. 04. 2010 19:32

jo, krasne si to vysvetlil. Takže jednoduchšie je už len si zobrať notebook kde môžem mať všetko a neriešim formáty, 3G signál alebo cenu za pripojenie v internetovej kaviarni. A tento komfort mám len o 1,2kg ťažší a 500€ lacnejší. pretoze ja to pouzivam uplne bezne a je to úplne dead simple.

Sakra načo ti vôbec odpovedám?!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 22:17

A co? Drtivá většina NASů je dostupná přes internet. Když jdu někam offline tak mám co, Kefalín? No iTunes.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 16:35

> tak po prvé - na apple prečíta človek len eknihy od Apple - čiže kúpené a s DRM. pričom autorský zákon mi hovorí že nemám povinnosť zaplatiť autorovi odmenu, ak dané dielo použijem pre osobnú potrebu, a NAVYŠE, veľmi veľa E kníh je dostupných na internete proste zdarma . čiže čítačka na e knihy? nezmysel

Větší lež jsem už dlouho nečetl. Takže si to rozeberme.

iPad má nativní podporu(tj. bez potřeby dodatečné instalace čehokoliv) pro formáty:

ePub - v podstatě standard pro e-booky

PDF - možná překvapení pro uživetele Windows, ale každý Mac OS zvládá nativně

TXT - bez komentáře

HTML - bez komentáře

DOC, DOCX - ano skutečně, ač se to může zdáti neuvěřitelné

Dále tu pak máme možnost doinstalovat si jedním ťuknutím sw, který zvládá další formáty. My tady v US jsme třeba na rozdíl od jiných částí světa knihy nakupovat (ano vím, těžko se tomu dá věřit). A nejčastěji je chodíme nakupovat na Amazon, nebo do B&N. A světe div se, pro iPad existují čtečky pro oba zde nejrozšířenější formáty e-booku.

No a pokud používáte nějaký další obskurní formát, pro iPad existuje taková pěkná aplikace s názvem Stanza a snad si tam najdete ten Váš: http://www.lexcycle.com/supported-formats...

Takže shrnuto a podtrženo, iPad je v současnosti nejuniverzálnější čtečkou elektronických knih, která zvládá nejšírší pole formátů el. knih. Pokud znáte nějakou jinou s širší podporou, rád se nechám poučit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 10:53

Kristovy rány, tohle už ani není vtipné. Ale nač se divit takovéhle frikulínské diskuzi, když autor článku s úžasem konstatuje, že "...ono se ale ukazuje, že to je přesně ono."

Ono se spíš ukazuje, že případnější recenze, názory a snad i diskuze k iPadu si člověk přečte v časopise Žena a život, protože tam iPad spíš pochopí. Tady každý wannabe geek blemcá o tom, jak "na seriózní práci" je to nepoužitelné, jak to nemá USB a plný a otevřený OS.

Ale tohle je stejně mimo, jako kdyby na webu bagristů hystericky nadávali na novou Oktávku, protože nemá lžici a bez pásů určitě zapadne.

Ale tak Honzovi Sedláků se daří celkem rychle, tak snad i ten zbytek té místní geek partičky časem pochopí, že krom nich jsou na světě i úplně obyčejní konzumenti digitálního obsahu, lidi, co "seriózně pracují" třeba za pokladnou v Tescu a doma si chtějí "jen" fofrem a bez trablů projet Facebook, maily, zahrát hru nebo přečíst knížku. Apple to ví dávno, stejně jako to, že data mají bejt v cloudu a ne na nějaké infantilní klíčence, že myš byl jen vývojový stupeň a že čím míň čudlíků a drátů, tím líp. Vy si nechte svoje über nadupané PC s milionem USB portů, nechte Apple prodávat miliony iPadů normálním lidem a choďte dál do diskuzí na Živě hystericky zuřit, že je to "zařízení k ničemu" a ti "idioti v Americe" ho kupují jen kvůli "nahryzlého jabka". Idioti jste vy, ale to je váš problém. Ačkoliv... blahoslavení chudí duchem, že? ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 15:18

smekám, tleskám a děkuji

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 10:39

Mac je dobrej na doma na hraní, Windows jsou na práci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 11:37

No to je zase frk. Na jakou práci konkrétně ? Ms Office ? Nebo co vidíte pod pojmem ''práce'' ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 11:45

Takové to domácí ladění systému. Zapnete Windows PC, aktualizujete antivir, antispyware, pročistíte registry, defragmentujete disk... Poctivá ajťácká makačka.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 04. 2010 12:27

Ale to, o čem mluvíte, je práce na linuxu. Windows si to obhospodařují automaticky, tedy pokud není uživatel volem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 12:32

Evidentně jste odborník. Pokud vím, tak na Linuxu není antivir ani antispyware potřeba. Registry tam nejsou. S defragmentací si nejsem jistý, ale vzhledem k tomu, že určitý unixový základ má Mac OS X a Linux společný, tak bych tipoval, že defragmentace není nutná. Alespoň jsem nikdy o defragmentaci ve spojitosti s linuxem neslyšel.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 04. 2010 16:57

kvalitne navrhnuty filesystem ziadnu defragmentaciu nepotrebuje. A to UNIXove filesystemy su. Myslim, ze aj Linux si defragmentaciu malych suborov vykonava pri ich otvoreni rovnako, ako Mac OS X. Na ostatok je to zbytocna strata casu.

Defragmentovanie je blbost a prezitok z cias FAT32. Cela operacia zaberie furu casu a vysledok je neraz mizivy. Kazdopadne faktom je, ze vyhodit pevne disky a nahradit ich SSD je uz na case. Rotacne mechanicke media by mali definitivne umriet. Vratane Blu Ray a inych blbosti.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 16:24

Jóó takhle to myslel... Tak v takovém případě chápu ten výrok o práci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 19:47

Kdo pracuje na macu (= někdo mu za to dává peníze) a dělá cokoliv jiného než www, dtp a muziku a obejde se zcela bez windows?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 04. 2010 10:02

Pokud vím, tak MS dělá jiná Windows pro doma, jiná pro firmy, jiná do bankomatů a jiná to telefonů - pan autor si toho ale ještě nevšiml.

Jo, že jsou Windows pro doma podmnožinou těch pro firmy, na tom snad není nic špatně - proč by se proboha mělo s každou edicí pracovat jinak? To by byla pěkná hovězina...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 09:27

vždyť je to jen zvětšený ipod, tak klid, ovečky.. nemáte radši čekat ve frontě před obchodem?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 14:28

my aspon máme na co čekat před obchodem. vy máte kulový

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
07. 04. 2010 11:54

my si to objedname online

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 09:16

Pro mě začnou zlaté časy techniky až poté, co se masivně rozšíří RFID čipy; až nebudu muset nastavovat pračku, až se budu moct zeptat ledničky, který jogurt si mám dát, protože prochází, až budu nakupovat průchodem tunelu (i když to je velmi ošemetné, ale budiž :) atd. Prostě systém inteligentní domácnosti, které dnes již existují, ale stojí takové strašné peníze... s tím iPad, iBoard ani iMat nic nezmůže.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

>> Microsoft může dodávat svá Windows prakticky do jakéhokoliv zařízení.

Opak je pravdou. Windows 7 podporuje pouze procesorové platformy IA-32, x86-64, které jsou pro mobilní zařízení nevhodné. Problém je především absence podpory mobilní "klasiky" ARM procesorů. Takže Windows 7 v určitých segmentech trhu nebude schopen kvůli nepodpoře mobilních architektur konkurovat (cenou, výdrží...) ostatním plnohodnotným operačním systémům s podporou ARM jako např. Linux od Googlu (Chrome OS). Jsem přesvědčen, že v mobilní oblasti patří budoucnost právě ARM procesorům.

Neodpustím si provokaci. Cituji "Microsoftu chybí systém podobný App Storu." (= Windows potřebuje repozitáře) a "Ať Microsoft vyrábí jiná Windows pro firmy, jiná Windows pro notebooky a domácí uživatele, jiná Windows na mobily a jiná Windows na tablety." (= distribuce Windowsu)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 04. 2010 16:32

Ve všem máš pravdu. Ale kdyby tohle četl Balmer z microšrotu, stejně by stál u svého názoru, že wokna jsou nejlepší. Repozitáře aplikací možná jednou windows budou mít, ale jinší distribuci, tak to těžko. Jednak mají líné programátory, kteří dělají wokny pořád horší a nenažranější a jednak windows není svobodný.

SVOBODA SOFTWARU!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 08:28

Ať Microsoft vyrábí jiná Windows pro firmy, jiná Windows pro notebooky a domácí uživatele, jiná Windows na mobily a jiná Windows na tablety.

S těmi odlišnými verzemi pro mobily a tablety souhlasím, ale rozdíly mezi Home a Pro verzemi mě prosím pěkně se*ou. Hodně lidí používá jeden počítač na práci i zábavu, v Home verzi chybí pořádná správa uživatelů (2 role User a Admin jsou málo, zvlášť když nefungují group policies, etc.) a musí se to mnohdy řešit 3rd party softem (v lepším případě jdou použít commandline utility z Pro verze); v Pro verzi se zase musí doinstalovat pořádná podpora multimédií.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 08:12

no já zírám. konečně se i někomu na zive.cz otevírají oči? sice se zpoždením několika let (minimálně od vypuštění iPhone v 2007), ale aspon něco. ovšem autor dochází ke zcela mylnému typicky microsoftímu řešení - ze současných šesti (?) nesmyslných verzí widlí udělat dvacet verzí... k tomu nemůžu než nelinknout již legendární úryvek z keynote http://www.youtube.com/watch...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 08:24

Jasnacka - maj jenom jednu uzasnou a dokonalou verzi - kterouzto ale na iPad neznamo-proc nedali

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 04. 2010 10:14

No, spočítal jsem si namátkou na Czech Computeru, kolik různých verzí OS Windows v češtině si můžu koupit a nebylo to 6, ale 32. A to byly jen verze pro PC!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 08:10

App Store: Aniz bych se chtel MS zastavat, ale dovedete si predstavit, co by nasledovalo, kdyby MS predstavil svuj App Store pro Win, kde by nabizel jen certifikovane aplikace a s provizi z prodeje?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 04. 2010 08:41

Už se to plánuje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 08:48

dovedu: nic což dokazuje i to, že nevíš, že to MS už udělal viz. http://marketplace.windowsphone.com...

ale jestli narážíš na antimonopolní soudy s microsoftem, tak s tebou souhlasím že to je pokrytecký nesmysl a hnus. ale například ten ballot screen paradoxně nejvíc pomůže microsoftu - umožní to lidem používat i na windows kvalitní browsery. kdyby byli všichni nuceni používat jen IE, tak těch "útěků" z windows na ostatní platformy bude asi víc.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 09:29

Sem mluvil o desktopovych Windows. Tam sice pokus o jakysi marketplace byl ( http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_Marketplace... , v dobach minimalne stejne jako zacinaly Visty), ale ten se neujal.

Narazka byla pochopitelne na antimonopolni soudy - protoze App Store od Applu je naprosto uzavreny reseni (ostatne stejne jako treba iTunes)! Neco, co by si MS nemohl dovolit ani nahodou.

Je krajne pokrytecky MS vycitat nedostatek inovaci (v ramci Windows), kdyz mu zaroven jakekoli inovace de-facto zakazujem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 04. 2010 09:45

Porovnávejme porovnatelné, Apple pro Mac OS taky žádný App Store nemá

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 09:55

No jo - ale ja to psal jako reakci na ten clanek, na jeho vyzneni, ktery to MS jednoznacne vycita, ze neco takovyho nema: "a Microsoftu chybí systém podobný App Storu. Tedy chybí v případě platformy Windows". Ja sem jen poukazal na to, ze zrovna tohle se MS proste vycitat neda. (slovy klasika: placete sice dobre, ale na spatnem hrobe )

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 04. 2010 13:35

Takhle ano, to beru.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 09:04

myslíš app store pro mobil od MS? Takový myslím neexistuje, takže srovnání je irelevantní.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
07. 04. 2010 21:27

HTC HD 2 má v UK oficiální název a byl pod kampaní "The Windows Phone" , takže čistě teoreticky, MS mobil má.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 09:42

mno kdyby chtel udelat App Store pro desktopova windows (s tim ze by to byla jedina moznost jak instalovat aplikace), tak by se dostal do konfliktu s antitrustovymi zakony. stejne tak, jako kdyby si treba CEZ udelal podobny obchod a pokud bys chtel vyuzivat jeho elektrinu, musel bys pouzivat jeho resp. jim schvalenou elektroniku...taky kdyby tohle CEZ (a ostatni energeticke spolecnosti) smely, tak by MS i Apple velmi rychle skoncily ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 07:37

Naprostá většina firem si zjistí co zákazník potřebuje a podle toho navrhuje své produkty. Apple navrhne produkt a všem vnutí že ho potřebují, i když je to oproti konkurenci nepoužitelný a předražený šunt! A já opravdu nechápu proč jim na to takové množství lidí dokáže skočit...

Nevím jak vy, ale já si elektroniku kupuji podle toho co umí a ne podle toho, jestli je na něm obrázek nakousnutého jablka!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 04. 2010 08:28

Taky si kupuju elektroniku kupuju podle toho co umi a proto budu mezi prvnima kupcema iPadu u nas. Na trhu neni a asi bohuzel ani v dohledne dobe nebude lepsi zarizeni na konzumovani elektronickeho obsahu nez je iPad. Nebo snad znate lepsi zarizeni, ktery me s vydrzi 12h, vahou pod 3/4 Kg nabidne lepsi a plynulejsi prohlizeni webu a dalsiho obsahu?

BTW: a jestli vyrabi iPad Apple nebo Tamagotchi industries China, ci snad Bata Zlin je me uplne jedno, dulezity je co a jak to umi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 08:32

S tou vydrzi 12 hodin se jeste uvidi...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 08:38

Už se vidělo. 12 hodin NEPŘETRŽITÉHO videa prokázaly testy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 10:57

Jen bych ještě dodal, že nejen že vydrží iPad na baterii 12 hodin při nepřetržitém přehrávání videa, ale při pokusu vybít jej co nejrychleji se recenzenti dostali na 6 hodin výdrže...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 04. 2010 21:50

tak uz to nie je 10 hodin maximalnej vydrze.

uz je to dokonca 12 hodin pri nepretrzitom prehravani videa!

co to bude zajtra?

15 hodin na 3g gsm streame, so zapnutym wifi, zo zapnutou navigaciou, pri prehravani mkv a pri -20 C ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 04. 2010 21:58

to su realne testy. 10 hodin hovori Apple – vzdy radsej vydrz podhodnotia. 12 hodin hovoria recenzenti, ktori to realne mali v rukach. Ty si iPad v rukach mal na nejake dlhe testovanie? nemal.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 04. 2010 22:12

rovnako ako ty alebo student bohacek.

ini recenzenti zas udavaju ine hodnoty.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 09:01

Nebo snad znate lepsi zarizeni, ktery me s vydrzi 12h, vahou pod 3/4 Kg nabidne lepsi a plynulejsi prohlizeni webu a dalsiho obsahu?

___

To skutečně ano a nejedno. Možná protože nejsem oslepen apple módou? :)

Z výběru vícero zařízení která mi google vyplivnul během 5 minut jsem vybral to, které mě zaujalo nejvíce - Nokia booklet 3g

Co se týče vašich požadavků - zajišťuje 12 hodin výdrže, váhu 1,25 kg. Váhový rozdíl je zde téměř neviditelný :)

A díky win7 se dá očekávat, že na tom pojede i obsah, který se imperátorovi Jobsovi nezamlouvá :)

A jen osobní poznámka - nekoupil bych si ani ipad, ani nokia booklet, protože veškerou práci na nich mi nahradí telefon - takže není třeba poukazovat na nějakou zaujatost ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 09:04

Booklet je touch zařízení, na kterém si mohu číst knihy v posteli? To je jako kdybych napsal, že konkurent mého hatchbacku je stěhovácká Avie.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 04. 2010 11:35

A co si přečíst normální knihu?

Odolnost skvělá. Výdrž neomezená. Cena nepatrná. Váha nízká. Namáhání očí nulové.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 04. 2010 09:19

Delate si srandu? Nabizite me tezsi a vetsi zarizeni bez dotykove obrazovky s klavesnici kterou vubec nepotrebuju a ktere je o tretinu drazsi, se systemem kde se musim kazdych 14 starat o aktualizace, resit firewall, antivir atd.?

Ne diky, znovu a lepe.... co tam mate dal?

PS: znovu opakuju ze je me JEDNO kdo je vyrobcem toho ktereho zarizeni, takze si prosim odpoustte poznamky o zaslepeni apple modou, imperatorovi atd.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 04. 2010 08:39

Ze to neni navrzeny pro tvoje pozadavky, jeste neznamena, ze to presne nevyhovuje milionum lidi. Nebud tak sebestrednej...

"i když je to oproti konkurenci nepoužitelný a předražený šunt" Prosim, dej sem odkaz na nejakou levnejsi konkurenci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 08:54

smartq v7

Jasne...to prece neni konkurence, kdyz na tom neni jabko.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 09:14

Nebo tohle: https://www.alwaysinnovating.com/touchbook/

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
07. 04. 2010 10:11

Ten prvni snad nemyslis vazne... Na kvalite dost vyrobku se podepisuje ze jsou smontovany v Cine a tohle tam je i navrhnuty :) Navic to ma tlakovej display a vypada jak levna hracka. Dekuju, ani zadarmo.

Ten druhejvypada docela pekne, ale stale to nevyslo, navic je otazka jak to "velky" rozliseni displaye budou zvladat androidi aplikace.

"Jasne...to prece neni konkurence, kdyz na tom neni jabko." Znacka je v mem pripade tim poslednim o co jde.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 08:43

Aha, předražený šunt. Beztak nezareagujete, ale zkusím to. Byl předveden údajně přímý konkurent HP Slate - má USB, full OS, výdrž směšných 5 hodin a stojí 549 USD. Víte co na něm běží? Jakási touch optimalizovaná nadstavba. To je sice fajn do doby, než zjistíte, že vám ta nadstavba spouští běžné Windows aplikace, na které musíte brát klacek, protože mají piditlačítka a pidimenu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 11:00

...a že maximální výdrž je 5 hodin, což je o hodinu méně než "minimální" výdrž iPadu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 19:10

Srovnáváte nesrovnatelné. Omílám to tu pořád a ještě nějakou dobu asi budu. Žádný x86 procesor nemůže v podobné hardwarové konfiguraci (stejná velikost displeje, kapacita baterie, rozměry, váha...) nabídnout podobnou výdrž. A je úplně jedno, který x86 OS tam narvete. V případě x86 OS X by byla výdrž velmi podobná. Až budou tablety na Windows Phone (jeden takový se už objevil) a Androidu, pak bude srovnání objektivní. Prostě a jednoduše nemůžete mít všechno. Buď si vyberete kompatibilitu s desktopem, flash, USB..., nebo 12hodinovou výdrž v ostrém provozu. Záleží co je pro vás důležitější. Pro mě je bohužel nezbytný flash a dlouhá výdrž a tak si asi ještě dlouho počkám.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 19:23

Já bych to ani nesrovnával, ale je jasné, že se tomu stejně nevyhneme, protože právě HP Slate se tváří jako jeden z nejbližších konkurentů pro iPad. Ne typem hardware uvnitř, ale dotykovým provedením, velikostí displeje a zaměřením na konzumování multimediálního obsahu.

Bohužel tím, co má HP Slate oproti iPadu (USB porty, plnohodnotný OS, vyšší výkon, nižší výdrž na baterii) se zároveň staví do pozice soupeře notebooku a netbooku a tento přímý souboj, jak víme z minulosti, nemůže dotykové zařízení vyhrát.

Je-li pro Vás důležitý Flash a dlouhá výdrž, je dost dobře možné, že se nedočkáte nikdy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 20:23

Ano máte pravdu, globálnímu srovnání se nakonec stejně nevyhneme. Ale srovnávat výdrž ARM a x86 platformy? Stejně jednoduchý by byl můj argument, že v iPadu neběží "velké" aplikace. Lidé tu někdy používají argumenty za každou cenu. Resp. jednu konkrétní nedokonalost staví za verdikt nedokonalosti celého zařízení. Což nebývá Váš případ.

Jinak takové mobilní zařízení už jsem vysnil tak před cca třemi roky. Takže jsem asi největší vizionář, že? Bohužel nemám za sebou Apple, jako Steve Jobs.

Ale doufám, že už moc dlouho čekat nebudu. Viz Android tablety a Tegra2.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 14:20

Přijít s produktem, který lidé chtějí, umí každej trouba. Umění je přijít s produktem, o kterém lidé ještě neví, že ho chtějí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 06:37

taky si rikam, boze co s tim... Nemam nic od Apple, ale kdyz pak clovek koukne na youtube a vidi, jak ta masinka maka (a je fuk, zda to je iPhone ci iPad), ta jeji plynulost pri prohlizeni webu/fotek a ja nevim ceho jeste, tak to nema chybu. Ale odmitam dat za takovouhle hracku 16 000 Kc.

A co se tyce HW stranky, tak je to desna bida, ale proste to maj kluci od Apple vymaknuty (az na ten jejich iTunes)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 04. 2010 07:13

tak právě na Applu mi přijde sympatické, že člověk konečně nemusí řešit HW jako je zvyklý, že pořád potřebuje větší a větší výkon i když dělá vlastně pořád to samé, u Applu si koupím mobil a všechno funguje, koupím si notebook a taky všechno funguje a neřeším jestli takový procesor, jestli tahle RAMka bude stačit, ale prostě si vyberu jakou chci úhlopřičku a koupím si notebook a to je ta správná a komfortnější cesta imho

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 08:31

Ale to je demagogie, protoze to muzes o windows rict taky - na nenarocnou praci ti staci pet let stara herka. Kdyz ale delas neco narocnejsiho, tak musis resit ramku a procesor i u applu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 04. 2010 08:55

Omg je jedno jestli máš Linux, Masox nebo Windows... Jak tu padlo, tak klidně na 5-6 let starém kompu s Win 7 nebo Linuxem ti pojedou základ věci plynule, ale když pracuješ s náročnějšími věcmi (3D, velké obrázky v PS), tak musíš řešit výkon i u Apple.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 18:36

Nesouhlasim. Pokud si jako většina switcherů na začátek koupíte low level apple, přikupte si k němu RAM. Určitě nebudete litovat.

Pokud kupujete střed pak je to již jedno.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 05:33

Vidíte bezvěrci! (míněno redaktory žive.cz, nerad bych totiž někoho urazil) A to jste ještě před měsícem netušili, k čemu a pro koho to může být dobré! Ale když slyšíte, že se jich za první den prodalo 300 tisíc, najednou už věříte, že?! Je to stejné pořád dokola. Před 1000 lety přeci každý člověk věděl, že Země je placka a na kraji přepadne do nicoty. Ale když jim někdo dokázal, že Země se dá obeplout kolem dokola, každému bylo přeci hned jasné, že Země je kulatá. Až bude mít iPad Flash, rád přeplavu Zeměkouli tam a nazpět.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 06:40

Ze se jich za prvni den prodalo 300 tisic znaci vynikajici marketing, ale o pouzitelnosti vyrobku to nerika vubec nic. Uvidime za rok. Mozna se to rozsiri a bude to chtit kazdy. Dalsi moznosti ale je, ze po tom nestekne ani pes a ti, co si to kvuli sve stadovosti koupili v prvnich dnech, budou pro smich.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 04. 2010 07:12

Docela by mne zajímalo co bys napsal kvalitě auta, které si koupilo 300 000 lidí aniž by si do něj sedlo, rohlících aniž by si do něj kouslo, ženský aniž bys si s ní ....zatancoval

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 08:50

Zenska se kterou si .... zatancuje 300 tisic lidi bude asi dost horke zbozi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 18:41

A lehce used. Z toho bych byl trochu confused.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 08:54

Uhm, vy kupujete rohlíky až poté, co si do nich kousnete? Tak to děkuji pěkně, do jakého obchodu chodíte, abych tam nechodil po vás ?

Jinak k věci. Elektroniku kupuju poté, co pročtu různé recenze a zhlédnu různá videa. iPad dostali recenzenti s předstihem, aby jej stihli zrecenzovat do doby, než se bude oficiálně prodávat, což se podařilo. Od 30. března byl internet plný recenzí iPadu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 04. 2010 13:44

syr v cheesy vzdy ochutnam, nez jej koupim. Proste nekdo je ovce, co veri v marketing a nekdo spis vyzaduje fer vztah mezi obchodnikem a nakupujicim

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 08:15

Ano, Apple jsou vizionari, kteri nam zaslepenym ukazuji cestu vpred

Je videt, ze at Apple vymysli sebevetsi pitomost, bude mit uspech. Takovy cool gadget, ktery k nicemu neni, ale je ted proste v mode.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 08:40

velmi originální a precizně vyargumentovaný názor. seš jednička

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 11:48

Argumenty uz tu padly stokrat, tohle je muj pohled na vec

Pobavilo me uz uvedeni iPadu, kdyz Jobs rekl "And what this device does, is extraordinary -- you can browse the Web with it.". To jsme zpatky v roce 1997?? Asi ano, protoze tehdy nebyl flash ani usb. Ale uz tehdy existoval multitasking

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 09:11

No, ono je jednodušší být vizionářem, když své vizionářství praktikuji jen na hardware, které je navržené vlastními silani a ověřené a neskládá se z dílů, které si doma poskládá kdekdo z komponent od různých výrobců.

Apple se momentálně veze mimo vynikajícího PR na této své konkurenční výhodě (nevím o tom, že by si Apple někdo skládal doma např z komponent koupených na CZC) a MS paradoxně u určité skupiny zákazníků ztrácí.

Ano, Apple mají tu auru, že prostě fungují (i když "obyčejné" počítače, když jsou dobře složené, fungují také), jenže zkuste postavit kompletní IT firmy na produktech Apple, mimo případ, kdy tyto počítače budou jen emulovat terminál. Jde to, ale dře to. Přeci jen MS Exchange a další serverové aplikace jsou pro podnikové sítě, kde jsou jako pracovní stanice používané PC o mílové kroky dál než konkurence a Apple s těmito serverovými aplikacemi zas tolik nekamarádí.

A i když se mi to nemusí líbit, tak obraty v oblasti IT asi nedělají uživatelé iNěco, ale především firmy a předpokládám, že ty jsou konzervativní a moc jich experimentovat nechce.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 15:56

Jako člověk, který pracuje pro firmu, která se právě budováním kompletní IT infrastruktury založené na produktech Apple žíví (ne, není to v Česku) Vám mohu říci, že se mýlíte, a to velmi.

> jenže zkuste postavit kompletní IT firmy na produktech Apple, mimo případ, kdy tyto počítače budou jen emulovat terminál. Jde to, ale dře to.

Mohu Vám ukázat stovky případů, kde se vůbec nejedná o "emulaci terminálu", kde je komplet IT infrastruktura postavená na Apple produktech. Od školství přes obchodní firmy až po speciality jako rozhlasové/TV stanice či zdravotnické a biotech firmy. Namátkou tak široké spektrum firem spravujeme. Ve velikostech od small business až po firmy v řádu tisíců zaměstnanců worldwide.

Dalo by se říci, že poslední dobou nestíháme, neb stále více firem objevilo kouzlo Apple a právě z platformy Wintel velmi rádo přechází na řešení Apple. Ono už jen když si spočítáte cenu za licence serveru MS a Applu, je to dnes v době "krize" pochopitelné.

> Přeci jen MS Exchange a další serverové aplikace jsou pro podnikové sítě, kde jsou jako pracovní stanice používané PC o mílové kroky dál než konkurence a Apple s těmito serverovými aplikacemi zas tolik nekamarádí.

Další Váš omyl. Asi nevíte o tom, že právě vámi zmiňovaný Exchange má v Mac OS X nativní podporu bez instalace jakýchkoliv dodatečných softwarů (na rozdíl od Windows). Podpora je licencována přímo od MS. Ona i spolupráce s libovolným jiným řešením díky použítí otevřených standardů na serverové straně OS X je jednodušší/širší než u MS. A ano, Apple servery umí i Váš AD a spol.

Pokud taková řešení v Česku neznáte/nemáte/nepoužíváte, neznamená že neexistují.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 18:49

Určitě se mohu se mýlit, ale nebráním se novým informacím. Ano, můžete mít pravdu, že takové řešení existují. Já ale žiji a pracuji v Česku a informace o těchto komplexních řešeních se zatím ke mě nedonesly. A pokud vím, tak i na Živě byl Macbook přeinstalován na W7 kvůli problémům s použitelností a to jistě i přes licencovanou podporou od MS. Uznávám tedy, že se mohu mýlit a že neznalost neomlouvá.

Z vašeho příspěvku "Ono už jen když si spočítáte cenu za licence serveru MS a Applu, je to dnes v době "krize" pochopitelné." soudím, že máte přehled o cenovém srovnání obou platforem. Můžete prosím cenově srovnat odpovídající řešení MS, které se v mně známém okolí běžně spravují ve srovnání s řešením fy Apple? Pokud to přeci jen není možné cenově, tak alespoň obsahově?

Řešení domény, které znám, není jen v jedné, ale ve více úrovních a tvoří tzv. les, kde v jednom dménovém stromě, který je součástí lesa je obvykle takového zastoupení serverů a stanic

- doménový server s RAID 5 pro uložení souborů

- server exchange s RAID 1

- server SQL s RAID 5

- Internet information server s RAID 1

- cca 30 až 150 pracovních stanic různého věku, na všech stanicích které jsou centrálně spravované přes GPO je vedle potřebných licencí zakoupen office, všechny stanice jsou vybavené lokálními tiskárnami různých typů a výrobců jak se v minulých letech postupně pořizovaly a určitě je neekonomické je vyhodit (= požadavek na existenci ovladačů) + speciální sdílené tiskárny instalované a spravované na serveru (= opět dotaz na dostupnost ovladačů).

- pomíjím tu skutečnost, že v reálné situaci by v případě změny infrastruktury zpočátku patrně přicházelo v úvalu jen řešení s postupným přechodem a tedy různé typy pracovních stanic a o to složitější správa celého objektu

- pomíjím náklady na vývoj nových speciálních podnikových aplikací, náklady na přeškolení všech uživatelů a náklady na patrně nutný outsourcing.

Skutečně by mě zajímalo zmíněné výhodnější řešení Apple pro stejnou funkcionalitu a podotýkám, že se nejedná o clustery, ale ve všech úrovních pouze jednotlivé servery. Tedy jednodušší případ. V případě clusterových řešení by to asi bylo ještě zajímavější, ale já na clusterech nepracuji, tedy nemám ani moc reálnou představu o potřebném HW a SW.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 04. 2010 09:27

Možná ještě jeden argument: Za stejné období (tj. jeden den) se ve stejné oblasti (tj. celosvětově) prodalo víc než 3× tolik počítačů s Windows. A navíc se jich tolik prodá každý den, ne jen ten první.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 04. 2010 10:30

A rohlíků se dnes (a nejen dnes, ale každý den) a ve stejné oblasti (tj. celosvětově) prodalo 3× více než koblih.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 04. 2010 10:45

Rohlíky slouží primárně k prohlížení webu a přehrávání multimédií? iPad zcela jistě a většina počítačů už dnes podle statistik také. A notebooky + netbooky (tedy nejbližší konkurenci iPadu) mají na prodejích cca 65 % podíl.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 10:55

Myslím, že tím chtěl říct, že kobliha je chutnější než rohlík, ale přesto se rohlíků prodá víc.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 17:57

Přátelé, přátelé, přátelé! To se nám to tu zase rozjelo, že?

Poměrně bedlivě sleduji zive.cz. A proto mi nedaly spát (a to doslova) rychlé změny názorů některých redaktorů zive.cz. Když nejprve říkali, že vůbec netuší k čemu a pro koho to může být dobré, ale vzápětí říkají: "Ač jsem si původně myslel, že ten trh tady opravdu není, jsem rád vyveden z omylu."

Zvláštní shodou okolností se tato změna názoru časově shoduje se zprávou o prodeji 300 tisíců iPadů za první den prodeje.

Otázku skutečného významu takovýchto prodejů na další vývoj trhu nechávám stranou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 04. 2010 02:55

Apple, Apple... ...asi nebudu sám, kdo takto cítí situaci okolo produktů této firmy z Cupertina.

Když Apple uvede nějaký produkt, třeba teď nedávno iPad, pročtu si nějakou HW specifikaci a jsem znechucen tím, že to neumí/nemá naprosto neodmyslitelné věci (USB, plnohodnotný OS, nikterak ohromující rozlišení displeje atd.). Něco podobného si vždy říkám i při představení nových iPhonů, iMaců... ...a k tomu ještě ta u nás nepříjemná cena a všeobecné povědomí, že se platí za značku, ale když potom po pár týdnech uvidím na YouTube ty videa spokojených amíků, jak rozbalují svůj nový iMac/iPhone/iPad, tak jim začínám docela papat tu jejich radost. No a co teprve, když mám někoho ve svém okolí, kdo má nějakou "hračku" s nakosnutým jablíčkem ve znaku, tak ho vždy poprosím, zda bych si s ní nemohl chvíli pohrát.

Jak říkám, často mě to láme a nejsem moc daleko od kliknutí na tlačítko "buy", ale zatím ještě můj "zdravý rozum" vyhrává. Mám od listopadu 2008 HTC Touch HD, po nějakém tom roce a půl jsem naprosto nespokojený s pomalostí Windows Mobile, nic nefunguje tak rychle, jak by mělo, je to na nic. Docela mě to mrzí, protože HW parametry mého telefonu jsou skvělé a jakýkoliv iPhone roznese tabulkově na kopytech, ale v reálu... :( ...takže už se pomalu v červnu při představení vidím, že budu slintat po novém iPhonu 4. generace. A bude to právě ten telefon, na který několik let kleju a házím špínu, který si v nové generaci koupím, protože když vidím jak to tam všechno šlape luxusně a je na to plno free aplikací, které mi prostě pojedou a nebudu řešit nekonečné problémy s kompatibilou u WinMobile... ...tak bude těžké obolat (zatím nezatracuji ještě Android, protože když čtu na Twitteru příspěvky Kuby Čížka, jak jeho Nexus One pěkně šlape a nechápe, když vytáhl po pár měsících ze skříně extrémně pomalý HTC Diamond2, jak s tím mohl ještě nedávno pracovat).

Ještě bych zmínil situaci okolo stolních počítačů. Na Vánoce jsem si složil výkonnou sestavu - deska: Gigabyte GA-EX58-UD5; CPU: Intel Core i7-920; GPU Gigabyte ATI Radeon HD 5870 1GB DDR5; RAM: Kingston HyperX XMP T1 6GB 2000MHz....), ale prostě představa 27 inchového iMaca za 48 000 Kč mi prostě při té vší auře okolo Applu také není naprosto cizí, iKdyž (ano, iKdyž a né ikdyž :) ) vidí člověk zase určité nedostatky oproti PC s Windows v této cenové ralaci (už jenom kdybych to vzal z onoho hlediska čistě zábavního a malichrného, že si na počítači za skoro 50 000 Kč nezahraji ani svoji oblíbenou hru).

Toto je úvaha za měsíc sedmnáctiletého člověka, který se aktivně zajímá o svět počítačů od svých 11 let a už si tak pomalu může dělat obrázek o tom jak se to v oblasti IT za těch posledních 6 let vyvinulo, o určitých trendech a pamatuje si ty doby, když byl frajer, jak měl jako jediný v širokém okolí v roce '04 SE K700i, který měl bluetooth a uměl přehrávat MP3 soubory (41 MB paměti to mělo pokud mě mozek neklame :) ) a všichni ostatní si posílali nahaté ženské přes infraporty na Siemensech...

Tak uvidíme, jestli se i já stanu za pár týdnů/měsíců/let onou ovcí okozlenou šarmem Stevieho Jobse :) protože jak tweetuje Maro Lutonský o iPadu: Při uvedení jsem iPad bral jako úplně nezajímavé zařízení. Ale když teď sleduji videa, měním názor. (Vzkaz domů: neboj, ještě ho nekupuju :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 04. 2010 05:48

Naprosto s vámi souhlasím. Jsem sice příznivcem MS služeb, ale když vidím, jak daleko triviálnější (a parametrálně horší) věci od Apple prostě fungují lépe, je mi do pláče. Nástup Windows Phone by snad mohl naznačovat, že se MS míní probrat. Třeba zruší své duplicitní a zbytečné (většinou online) služby a dokáže ty, které zůstanou, smysluplně propojit a využít k naší spokojenosti. Už se nemůžu dočkat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 08:31

bojím se že nedokáže. nedokázal to za posledních 10 let a težko se teď mávnutím kouzelnýho proutku něco změní. to vyžaduje systémovou změnu celé kultury a uvažování microsoftu, což je proces na několik let a rozhodně ho neodstartuje Fester, kterej si nevidí na špičku nosu. Pro mě microsoft skončil s Vistama, maželku už jsem taky přezbrojil, matku taky, ségru částečně taky. mimochodem od té doby co má moje mátí iMac, tak mi NIKDY nevolala s problémem že něco nefunguje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 04. 2010 10:05

Mávnutím kouzelného proutku těžko - ale fakt jste si nevšiml, jak v MS začíná Ballmer čeřit stojaté vody po Gatesovi? Windows 7 a Windows mobile 7 bych se skoro odvážil považovat za první vlaštovky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 12:25

první vlaštovka jo. ale nevím jestli správným směrem...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 04. 2010 13:02

Cože? Windows 7 není nic než drahý service pack pro Windows Vista. Používám denně oba systémy a rozdíl mezi nimi je jediný - taskbar. Ano, možná je W7 o něco rychlejší, na mých PC je ten rozdíl ale neznatelný a přijatelně rychlí jsou oba. Co se týká zbytku systému, je všechno pořád při starém.

WP7 je pro MS znouzecnost - tak před rokem konečně pochopili, že staré WM už dál nemůže, takže zahodili veškerý vývoj (resp. vydali neplánované WM6.5) a narychlo roubují telefonování na software od Zune. To není na závadu, ale reálně to bude dostupné 4 roky po představení iPhone. A zatímco iPhone je suverénně primární platforma pro vytváření aplikací, Microsoft bude začínat s nulou.

Ballmer rozhodně vodu v MS nečeří. Tomu leda hoří koudel u ... když se akcionáři podívají na vývoj akcií MS, Google a Apple.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 16:08

Uvnitř je W7 úplně nový systém s novým jádrem. A rozdíl mezi Vista a W7, je asi jako mezi Vista a XP, ale chápu, že pro Vás, jako uživatele je důležité, aby byl rozdíl co nejvíce "vidět."

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 04. 2010 16:51

Windows Phone 7 je cokolvek, len nie novy systemo s novym jadrom. Je to len premalovany Windows CE s inym GUI.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 17:25

Bavím se o desktopové variantě. Ale s Windows Phone 7 se mýlíte možná ještě více, než by jste se mýlil u desktopu. Dosud poslední verze WP je 6.5.3, založená na jádře CE 5.2.21887. http://pdadb.net/index.php...

Kdežto WP7 běží na CE 7.0.6077 http://pdadb.net/index.php... Systém není díky novému frameworku zpětně kompatibilní. A GUI je nový kompletně. Ale věřím, že se systém ala Zune nemusí zalíbit všem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 04. 2010 22:06

WM 7

nevidel jsem sice moc obrazku. Ale nijak me ten novy vzheld neuchvatil...takovej society styl. Lepsi by byl vzhled ala HTC nadstavby.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 04. 2010 13:40

tuhle pohadku slysim u kazde nove verze windows od roku 95. Divim se, ze to dnes nekoho jeste bavi a jeste vic se divim, ze tomu nekdo veri. Zejmena pak po zpravach o opravenych "20-ti letych" chybach ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 04. 2010 16:19

Jakou pohádku máte přesně na mysli? Já se spíš divím, že některé lidi ještě stále baví vymezovat se proti jiným OS. Ale je pravda, že Linuxáky začínají pomalu nahrazovat Applysté.

Konstatuji pouze fakta. Osobní preference nechte prosím stranou. W7 mají nové jádro MinWin, které je natolik jiné, aby bylo neobjektivní označovat W7 jako SP pro Vistu. Když se někteří uživatelé nedostanou dál než k ovládacím panelům, a celý OS hodnotí podle "barviček a ikonek" nedivím se, že jim oba systémy připadají stejné.

Nesnažím se, jako někteří za každou cenu hájit systém, který používám. Jen se snažím být objektivní.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 04. 2010 16:38

MinWin je len marketingovy nazov pre kernel a sadu komponentov (vrstiev,) ktore boli v roznych verziach pritomne uz od Visty (viz http://www.winsupersite.com/showcase/longhorn_setup.asp... ) Preto ludia, co sa dostali dalej, nez k ovladacim panelom radi zvu W7 servicepackom na Vistu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 04. 2010 18:34

Ano, pojem MinWin se neoficiálně objevil už u Vist, ale od vydání tohoto článku, tedy přesně šest let, se toho trochu na poli vývoje W7 událo. Je pravdou, že jádro W7 vychází z předešlého systému. A ano, máte pravdu, je to jen marketing. Tak se jím tedy prosím nenechte ovlivňovat a nepovažujte stejné jméno v roce 2004, za stejný systém v roce 2009. Windows Server 2008 R2 má stejné jádro, jako W7. Také je to pouze SP pro Windows Vista? Ale nejen jádro dělá rozdíl mezi novým systémem a novým SP... Nahoďte nějaký článek po uvedení W7, který bude srovnávat obě jádra a nejlépe i s jádrem XP a ne šest let starý archaismus.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 04. 2010 08:38

IMHO mobilní windows 7 je cesta do pekla, protože platforma windows ztratí poslední výhodu, kterou proti iPhone měla a to možnost si instalovat do telefonu jakýkoliv sw, už teď vypadá 80% mobilních win na čínských telefonech na chlup stejně jako os iPhone, pokud by i na win phone neměl uživatel "svobodu" ve výběru aplikací a musel používat MSIE, tak proč používat špatnou kopii (mobil s wm7), když může mít originál (iPhone)?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
07. 04. 2010 01:30

Všechno záleží na tom, jak dokáže MS využít trumfy, kterých má plnou ruku. Napojení na Exchange, Xbox, Windows Live, Facebook (třeba i vč. chatu), k tomu skvělý multimediální přehrávač. Navíc možnost si ke svému mobilnímu OS vybrat libovolný HW od libovolného výrobce - Nelíbí se mi 5Mpx foťák na telefonu od HTC, tak si vyberu 12Mpx od Sony s jinak naprosto stejnou funkčností.

Věřím, že si WP7 své zákazníky najde (včetně mě) a jenom čas ukáže, jestli se investice do naprostého překopání platformy vyplatí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 04. 2010 06:44

Napodobne, po 18 letech s MS (1st 1988 cga 286 AT ze Slusovic za tehdejsich 200kkc+MS DOS za dalsich 200kkc) s prichodem Vist switch to Mac. Po 3 letech na Macu neni cesty zpet. Pocitac mac totiz na praci, a ne na to, abych se v nem neustale hrabal.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 04. 2010 07:20

Doporučil bych spíš toho Androida, předevšim, jestli používáš služby Google, pak je to nedocenitelný. Mam HTC Herák a za jabkoid bych rozhodně neměnil

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 08:18

Je třeba vzít v ůvahu že výrobky Apple si kupují i lide kteři na ně stojí fronty před obchodem,to vyžaduje duševní poruchu a popřipadě přiznak frkulínství.

Navíc značne procento lidí nechce nabušené stroje ktere umí i to co malokdo využije - přesněji lide je chtějí ale pote se k nim chovají jako k běžným zařizením.Viz HTC - to není telefon to je tablet PC pro specifickou skupinu uživatelů kteří jsou technicky na výši.Ti s rychlostí ani kompatibilitou problemy nemají - sám jsem vlastníkem a můžu srovnávat.Problem je že po vybalení pokud bych si stoupl veple iphonu tak jeho nastavení a logika kde co je je daleko lepší.Rozdil je akle v to že já si today pokud mam specificke požadavky upravím přesně jak chci,pokud se mně v ovladaní něco nelíbí,nadstavby reakční doby atd tak si je zase upravím.

Apple ma logiku jinou.Ví že přrozenost lidska je se v zařizení vrtat a využivat ho ale realně to ukočíruje par procent lidí aniž by zařizení defakto nezlikvidovali - Apple ořeže funkce na dřen,vratí se o generaci zpět funkčně, vyhlasi to za standart a protože to může použivat ke sve spokojenosti i technický antitalent má to ůspěch.

Spravna politika obchodní,je vždy třeba vidět věci jak se mají realně - jako takový přiměr bych dal průměrné IQ ktere ve skutečnosti nema drtiva většina lidí - stejně tak Apple ví že složite technicke hračky ve skutečnosti lidi nepotřebují jenom menšina,zbytek si s nima neví rady ale nepřizná to misto toho bude nadávat že je to pomalé,chybové atd.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 08:38

no tys tomu dal. takže jsi nám napsal že jsi "technicky na výši" a máš nadprůměrné IQ. gratuluju nastavovat si ručně reakční doby ovládání, po tom všichni toužíme. kdyby to HTC/MS udělal pořádně, tak nemusíš takový nesmysly vůbec dělat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 11:56

No tys mně to nandal Ale vidím že podprůměrné IQ bude zřejmě znakem uživaní jabka,dobrovolně si pořidit věc prolezlou DRM a system kterému chybí porty pouze z důvodu co kdyby ovečka chtěla obejít naš restrikce nikdo nekoupí.Naštěstí pro Apple jejich kupci co je port neví a co je DRM tuplem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Anonymizovaný  |  06. 04. 2010 12:23

Nechci narážet, ale je zcela zřejmé, že od někoho psychicky takto nahákovaného na konkrétní platformu (ano, mluvím o pánovi, na kterého jste odpovídal, se znakem nakousnutého jablka u příspěvku) nepřesvědčíte. Je to stejný jako s muslimy. Mají svého boha a nedej bože když jim ho někdo bere. Prostě je to o víře a nemá smysl se s ním o tom jakkoli bavit.

Nechť jeho propriety používá celá rodina, mě to tlačit nemusí. Budu používat to co mi vyhovuje, a to mi rozhodně socialismus v podobě společnosti Apple momentálně nenabízí. Je to sice divný příměr, ale Apple je jako ČSSD, taky chce jen diktovat jak věci musíte používat (a většině lidí to jistě vyhovuje), individualita člověka je tímto pohřbena.

Nakonec snad jen dodám, že je to právo každého člověka vybrat si. Já jsem si vybral, ale nejsem na tom závislý tak extrémně jako jsou tito zarytí "jablíčkáři".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 12:44

No pravě ja si z toho v podstatě dělam legraci a naopak apple chválím za to že dokaže techniku dovest pod nos komukoliv i těm co nejsou nějací IT fanatici.Ale nedejžpanbůh řict je to určeno pro lidi kteří nijak hlouběj vypočetní technice nerozumí - těch je ale většina a to je důvod ůspěchu,to se uživatel apple cití uražen když se to natvrdo řekne že je to idealní platforma pro lamy.

Mně třeba osobně vadí absence některých portů u tzařizení tak si ho nekoupim,stejně tak jsem si nekoupil telefon s jistym typem displaye protože mně vadí omezení z toho vyplývající a výhody v mojem připadě nevyváží nevýhody.Nic zvlastniho,ta poznamka s tim IQ byla jenom provokacka super doktor s IQ přes 150 může klidně v oblasti vypočetní technuky být analfabet teměř ,na druhe straně dotyčný reagoval spiš na to že jsem ho popichl tim že Apple ma největší procento přiznivců kteří stojí ve frontach na výrobek - znak demence celkem jistě a vykazují fakt znaky sekty v IT sektoru.Nekriticke zbožnovaní,uznávání vůdce,tajemné seance

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 04. 2010 13:31

nojo ale s novým os budeš muset na customizaci zapomenout i na widlích, i když věřím že i wm7 někdo jailbrejkne nejpozději v den vydání xD

"frima ořeže funkce na dřen,vratí se o generaci zpět funkčně, vyhlasi to za standart a protože to může použivat ke sve spokojenosti i technický antitalent má to ůspěch" - nějak mi to připomíná chování jiné velké firmy ale co u Apple je ZLO je u tebe v podání MS super

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 13:37

Před vydáním - už se stalo, ale o to nejde,do te doby bude doladěnej android a jako uživatel kteremu je jedno co to je jenom at to vyhovuje mojim představám na něj vklidu přesedlám,moje představa je že root - konzole a do toho jako u maema napřiklad a ne tanečky co jsou zatim kolem toho,to považuji za buzeraci ktera se bliži teměř k tomu kvůli čemu je pro mně cokoliv od apple neakceptovatelné.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 13:42

o super nikdo nemluví.ja ti dám jenom jeden přiklad k uzavřenosti - bez jailbreaku se svobodně rozhodni že si nainstaluješ na vlastní riziko aplikaci kterou pravě objevils.mně nezajíma že někdo mne chce chranit před mojím vlastním rozhodnutím- je to moje rozhodnutí a kdo neumí at to neděla nebo vrátí občanku.

U MS můžu a bude to stroj co jsem před 5 minutama vybalil z krabice.Zkus to s zminovaným IPHONEM a rovnou nemá cenu zkoušet že je to pro moje dobro,pro tvoje pro dobro někoho jinýho prosím,volba toho kdo si koupil,pro moje ne.

takže pokud MS nastoupi cestu Apple dělat z lidí voly další stroj bude jina platforma a mam na výběr dvě - debian defakto nebo android.Žadný problem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 08:25

že by konečně další, kdo pochopil že Hulánovský "tabulkování" je nesmysl? když mi bylo 17 tak jsem si taky skládal PC sestavy. dneska píšu právě z toho 27" iMaca. tvoje sestava je jistě papírově nadupanější, nicméně na ní běží W7, což je ve srovnání se Snow Leopardem podobný jako WM vs. iPhone OS. s těma hrama máš samozřejmě pravdu, i když čím dál víc těch nejvýznamnějších titulů se dělá i v Mac verzi. ale to mě zas tak netrápí, na hry mám PS3 připojenou k 127cm fullHD televizi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 11:55

Mohl bys prosím nějaké ty nejvýznamnější tituly jmenovat?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
08. 04. 2010 17:33

Ono hlavne ty opravdu nejvyznamnejsi hry nevychazi ani na PC, ale na konzole :D a kdyz sme u toho tak co nevidet spusti Steam Mac verzi s nejvyznamnejsimi tituly primo pro Apple platformu (HL2, CS atd.), a dalsi hry na sebe nenechaji po tomhle kroku dlouho cekat. At se to libi nebo ne, z Apple se pomalu stava herni platforma jako z Win. Ale jak sem rikal, ty nejvetsi lahudky podle me vychazi jen na konzole (a hlavne na PS3, rýp)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 04. 2010 14:21

Jak se to vezme, v necem s vami souhlasim, v necem ne. Take vlastnim PS3 a na neustaly upgrade hardware jsem rezignoval, ale chybi mi na Macu ty jednoduche freeware hricky, ktere jsem mel na starem pocitaci, potazmo simulace starych dosovek (sokoban, prehistoric). Mohl bych si stejne tak VMwarem nasimulovat Windows, ale to je trosku kontraproduktivni si instalovat kvuli petiminutove zabave. Ano, Mac je na praci super, souhlasim - zapnu, pracuji, vypnu a nic neresim. Zadne kernelly, zadne errory, pady, ale vsechna sranda s dobrodruzstvim a pocitaci je pryc.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 18:10

> potazmo simulace starych dosovek (sokoban, prehistoric).

DosBOX by mal fungovat aj na Macu (dokonca aj tych starych s PPC architekturou) a presne na toto je stvoreny

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 04. 2010 21:14

Mam MacBook jen chvili, to jsem nevedel, hned zitra to zkusim, dekuji :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 04. 2010 08:29

Já se přiznám, že jsem byl po představení iPadu taky skeptický, ale když jsem teď viděl videa z různých aplikací, znovu jsem zažíval ten wow pocit jako při představení prvního iPhonu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 04. 2010 08:39

Kolem iPadu se vytvořil dost nesmyslný hype. A obzvláště to platí o uměle vytvořené aureole "použitelnosti a užitečnosti"

To, že si ho koupí 300000 lidí hned první den nesvědčí o kvalitách ale o propracovaném marketingu Applu. Se podívej te, jak jsou lidé zpracováni i u nás, kde Apple oficiálně(jinými kanály pochopitelně ano) reklamu nedělá.

Vy byste si koupili auto bez toho, že byste si v něm nedali alespoň tu testovací jízdu?

Pořád pro iPad nevidím využití. Na seriózní práci je příliš multimediálně zaměřen, na multimédia je příliš uzavřený. Psát se na něm také nedá, takže vyřizování mailů musím nechat na doma. Elektronické knihy- no koukat do silně podsvíceného IPS displeje se mi nějak nechce.

Pokud to srovnám s ThinkPadem X61, iPad nemá kromě váhy, velikosti a výdrže žádnou výhodu(a i to je dáno principielně). Na filmy, psaní, hudbu, net, práci, zálohování, hraní, stahování, prohlížení fotek, youtube a na cokoliv dalšího je vhodnější X61. A to nemluvím o daleko vyšším výkonu a kapacitě.

Takže jediné využití, kde iPad vyniká- nacpat do kabelky a jet na kafíčko ukázat kamarádkám nové fotky z páteční párty. Tam se ukáže většina kladů iPadu- plynulost, intuitivnost, efekty. Jenže ve chvíli, kdy ty fotky bude někdo chtít, bude majitel/ka nahraná. A říkám si, není nakonec to rychlé prohlížení bez efektů, překlápění, prolínání apod. lepší?

I na to, aby iPad někde ležel na stolku je to zbytečný luxus. Opět, X61 to zvládne lépe, jen nebude vypadat tak cool. V idle mi X61 bere cca 8-15 wattů, když ji uspím tak nic.

iPad zabili absencí aktivní pohotovostní obrazovky. Ve chíli, kdy by bylo možné si na ni dávat poznámky, seznamy, aktuální informace a třeba zkratky do nejpoužívanějších funkcí, použitelnost by se zvedla.

Představoval bych si to nějak takhle(odmyslete si tu lištu): http://yfrog.com/2sdesktopij...

Ano, iPad je hezké zařízení, určitě kvalitní, ale nevidím pro něj využití, které by obhájilo cca dvacetitisícovou investici. Samo Apple spoléhá jen na ten wow efekt.

A kdo nevidí ojebávání zákazníků Applem je asi slepý. Camera Connection Kit za 30USD- špatný vtip. K multimediálnímu zařízení chci připojovat foťák přímo, ne přes přechodku. A MicroSIM slot je věc, která snad překračuje všechny meze- tímto si Apple defacto zajistil monopol na to, komu bude iPad 3G prodávat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 08:56

si trochu protiřečíš, ne? na jednu stranu píšeš "bez testovací jízdy ani ťuk" a na druhou stranu i bez ní už víš, že "psát se na něm taky nedá a vyřizování mailů musíš nechat na doma"

mimochodem, třeba mercedes bych celkem s klidem koupil i bez testovací jízdy. i když to srovnání trochu kulhá, vzhledem k nepoměru cen.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 04. 2010 09:03

JJ, protože psaní na hardwarové klávesnici(a že ji ThinkPady mají úžasnou) je daleko rychlejší a pohodnější než psát na displeji.

Nechci aby to vyznělo, že proti Applu něco mám-třeba OSX se mi opravdu líbí, ale vzhledem k tomu, že se mi nezamlouvá jejich hardware bych ho musel provozovat přes Hackintosh.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 09:10

--že se mi nezamlouvá jejich hardware bych ho musel provozovat přes Hackintosh--

no a to je právě to nepochopení a největší krávovina co můžeš udělat. Připravíš se o ten největší + a to sladěnost hw a sw. Ale chybky to má občas taky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 04. 2010 09:20

Jsem zvyklý na TrackPoint a IBM klávesnici, tak se mi na MBP 13" ,který občas používám, zvyká těžko. TrackPad má bezvadný, ale tady je to o síle zvyku(zkratky, apod apod, myslím, že to každý switcher zná).

Přemýšlím, že si za nějakých 10-12k koupím Mac Mini anebo repas Blackbook a dám jablku druhou šanci, tentokrát při každodenním používání. Na Mac zcela přejít nemohu, ale alespoň chci důkladně poznat i druhý tábor. Rozvracet nepřítele přece musíme zevnitř

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 08:59

Cca dvacetitisícová cena je 499 USD neboli desetitisícová, čili poloviční. Nepřehánět prosím, ono když tu cenu dvakrát zveličíte a pak napíšete, že to je drahá hračka, tak to působí docela blbě.

Jinak X61 těžko použiju jako komfortní a pohodlnou čtečku knih. Co se týče psaní, recenzenti a testeři na iPadu bez problémů napsal irozsáhlé recenze a tvrdí, že psaní je na tom překvapivě dobré (v landscape), ale chápu, asi to víte lépe než oni

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 09:02

Za 499 to mas s 16GB pameti a bez 3G

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 09:05

A to je problém? Právě tahle verze patřila totiž mezi jedny z nejprodávanějších.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 09:10

Ja jen aby bylo jasno, s cim se tady srovnava.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 04. 2010 09:08

Vím, protože psaní na hardwarové klávesnici(a že ji ThinkPady mají úžasnou) je daleko rychlejší a pohodnější než psát na displeji.

U nás to bude 499 EURO, to deset tisíc není. A za základní model. Pokud se podíváš na předběžné ceny, je iPad v Evropě daleko dražší než v USA(ale tak to je holt u všeho)

Dívání se do silně podsvíceného displeje mi pohodlné nepřijde ani u X61 ani u iPadu.

A jsem diskutér na živě.cz, to znamená, že vím vše nejlépe a ke všemu mám klíče. Nebo tak nějak to je.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 09:17

Souhlas, že psaní na HW klávesnici rychlejší je, nicméně to neznamená, že ta touch klávesnice je nepoužitelná. České ceny předběžně hovoří o 12 tisících, což pořád není 20 tisíc

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 04. 2010 09:22

10999CZK bez DPH

Ale jakmile bude iPad na vyzkoušení, poběžím tam. Ale když už, tak s 3G.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 10:54

sorry, ale ked ti niekto napise, ze sa na ploche s 10" uhloprieckou dobre pise a zaroven pozera dokument, tak ta bud strasidelne klame, alebo je mentalne postihnuty. A ak mu veris, tak aj ty si. Ci teraz vsetci zahodite svoje 27" imac a pokupite 10" ipady? Ked sa na tom dobre pisu klamlive recenzie?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 11:02

Wow. Pobavilo. Je to jasný, všechny recenze na iPad jsou podplacený Applem

Mimochodem, vážený pán roob, můžete mi říci, jak si třeba takový iMac vezmu do postele nebo do obýváku na klín?

Člověk by neřekl, že se vytasí někdo, kdo bude porovnávat mobilní multimediální zařízení a desktop. A hle, on se fakt někdo našel.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 11:23

" Co se týče psaní, recenzenti a testeři na iPadu bez problémů napsal irozsáhlé recenze a tvrdí, že psaní je na tom překvapivě dobré (v landscape), ale chápu, asi to víte lépe než oni"

-co sem tahas citanie knih? hovorili sme o pisani (recenzii). Je zvlastne ako v diskusiach o niecom applefans hned preskocia na inu temu, ked pri tej ktorej je rec nemaju argumenty. Na knihy je podsatne vhodnejsi amazon kindle, az bude stat ta A5 verzia tak 20€. Napriek tomu uznavam, ako ebook reader je ipad dajme tomu pouzitelny. Na ine nie.

-ale chapem, niektori ludia maju potrebu sebaposkodzovania, a preto pisu dokumenty na 10" ploche vratane klavesnice ;) Problem je len v tom, ze presvadcuju ostatnych, ze to je normalne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 11:27

Sákryš, ještě loni tu všichni psali pracovní dokumenty na HTC s Windows Mobile a dneska se nikomu nelíbí, když má MOŽNOST psát na 9,7" velkém displeji v optimalizované aplikaci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 11:32

Uhm, reading comprehension vám nic neříká?

To, že se na iPadu dobře píše podle recenzentů přece neznamená, že nahrazuje desktop. Vy to tam někde vidíte? Kde?

To, že se na iPadu dobře píše a zároveň je to dobrá čtečka knih a zároveň leží v pohotovosti v obýváku na stole a lze si vzít snadno na klín znamená, že si mohu číst knihu nebo web, přistane mail, mohu na něj pohodlně odepsat a nemusím kvůli tomu zapínat desktop. Nebo třeba že můžu iPad držet a reagovat na podobné experty v diskuzích, aniž bych se kvůli tomu musel táhnout někam k desktopu, nebo že iPad můžu držet a napsat přitom nový článek na blog.

Ach jo. Porozumění psanému textu a souvislostem by měl být základní požadavek před připojením internetové přípojky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 11:47

prave tam je zakopany pes "pohodlne odepsat" pre niekoho znamena klavesnicu ako polka 10" displaya na klavesnicu a polka na text - http://www.gadgetrepublic.com/fs/img/news-app-on-ipad-k... ... Pre ineho to znamena klavesnicu standardnej velkosti vratane numerickej, ktoru applisti ignoruju.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 11:52

No "pohodlně odepsat" znamená taky na zvyklostech uživatele mailu. Do mailu rozhodně nepíšu sáhodlouhé texty o 5 a více normostranách

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 11:33

a mobilni zarizeni vs desktop. Na mobilnom zariadeni pracujem ked MUSIM. Ked nemusim, tak vzdy uprednostnim desktop. Takze nie, nebudem "pisat recenzie" ani na 15" notebooku, ak mozem pisat na desktope s 24" monitorom. Alebo chytim, a ten monitor si napojim na book - ty si ho na ipad nenapojis, ci? Koho by napadlo, ze moze mat "klavesnicu" na ipade a obraz na externom monitore?? :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 11:41

Situace: sedím v obýváku v křesle, prohlížím na iPadu web, mezitím kecám s rodinou. Chci odepsat na mail, napsat do diskuze, napsat Tweet, napsat draft nějakého dokumentu, napsat článek na blog, tak vážně neutíkám kvůli každé takové situaci se zavřít někam k desktopu. Proč bych to dělal?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 11:51

a preco by som to robil na 10" ipade, ked mam 15,6" notebook? A uprimne, este sa mi dana situacia nikdy nestala. Standardne sedim v hojdacom kresle s vylozenymi nohami na stole v podstate v horizontalnej polohe (takze vlastne lezim) pri desktope s 24" monitorom a mysou v ruke. Opera sa cela ovlada mouse gestures, klavesnice sa dotykam len ked pisem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 11:55

A ten 15,6" máte i na čtení ebooků? Přenášíte ho po městě? Je ihned v pohotovosti?

Jde o to, že iPad si nedělá ambice být lepší než full notebook nebo desktop. Sám Jobs říkal, že si dělá ambice pouze nahradit netbook, tedy být pohodlnější v prohlížení webu, čtení knih a lehkém psaní tam, kde jste dosud místo notebooku nebo full desktopu bral netbook. Já pořád nevím, proč řešíte, že by iPad měl nahradit všechno.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 12:30

ebooky necitam, keby som cital, tak ano, pohoda. Po meste ho prenasam, v pohotovosti je "hned" ak je uspaty, co ale nepouzivam, hibernujem, takze pohotovost cca 30sec. A ipad nenahradi notebooky, nahradi ipod a iphone. Ono je to v podstate taky apple netbook bez klavesnice s OS z telefonu. Nic viac, nic menej.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 12:35

"Ono je to v podstate taky apple netbook bez klavesnice s OS z telefonu. Nic viac, nic menej."

Souhlas (a z toho také plyne plánované využití). Já třeba ebooky dosud četl na iPhone, je to nepohodlné, je to malé atd., proto bych iPad bral.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 12:50

ak si mozes dovolit vyhodit 400€ za ebook reader, tak ok. A nejde vobec o absolutnu sumu. Tiez by som nekupil skrabku na zemiaky (http://www.arc-slovakia.sk/shop/picture6/1887_big.jpg)... lebo sa stym neda nic ine robit len skrabat zemiaky a mrkvu. Radsej kupim noz v rovnakej/podobnej cene, s ktorym sa da robit 30x viac veci. Podobne ipad. Radsej netbook s windowsom.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 12:58

iPad je o 200 dolarů dražší než malý Kindle. Za těchto 200 dolarů navíc dostanu navíc kromě čtečky něco, kde si budu moct na jednání dělat poznámky a zároveň náčrty, kde si budu moct prohlížet snadno web v křesle, či v posteli, aniž bych byl limitován na nějaké polohy. Něco, co je mi okamžitě k dispozici (přijde požadavek na nastavení něčeho ve webovém SW, je jedno, kde jsem, prostě vytahnu iPad, tapnu na Safari, nastavím, zandám a pokračuju, nemusíh ledat nějaké místo, kam bych si vlezl s notebookem, abych ho mohl zapnout apod.). Něco, kde budu moci koukat na film tak jak chci já a ne tak, jak vyžaduje notebook. Něco, kde jsou všechny programy Touch friendly. Něco, co můžu hodit do docku a psát a formátovat intuitivně prstem, pokud to bude potřeba. Něco, kde budu mít s sebou neustále všechny aktuální dokumenty (teď to mám na iPhone, což je místy svým malým displejem limitující).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 15:35

No to je vidět, že brambory moc neloupete, já, který je loupu tak 3 týdně, tak vím, že dobrou škrabkou je mám za polovinu času, kvalitněji a ještě s méně odpadu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 10:56

Jsem spokojeny uživatel iPhone; iPad si dovedu představit používat, ale řada věcí mu (zatím) chybí. A myslím, že je to záměr. Nemohu vyloučit technické důvody, ale spíše je to obchodní tah. Kdyby Apple dodal ideální zařízení, nebylo by dále co zlepšovat a byl by vázán na rychlost technického pokroku. Takhle prodá panu X jedno zařízení a za rok další, které bude mít fotoaparát, za další rok další s vyšším rozlišením, za další rok se čtečkou karet ... Pan X prodá svoje staré přístroje někomu, kdo by si nové předražené nekoupil.... Apple tak má z jednoho zákazníka více peněz a nemusí jít s cenou dolů. Díky upgradu OS si i stará zařízení zachovávají užitnou hodnotu a jsou prodejná.

Přestože jsem byl při uvedení iPhone nadšen a věděl jsem, že ten mobil budu rád používat a že jde správným směrem, stejně jsem čekal až na verzi 3GS, která už odstranila alespoň polovinu mých výhrad. S iPadem to mám stejně. Čekám na třetí verzi. Počkám si na fotoaparát, videokameru na videohovory, multitasking, lokální datové úložiště a další věci, které by mohl mít už teď, ale nemá, z výše uvedených důvodů. Počkám na české aplikace, české knihy a další obsah. Nemusím nutně dělat betatestera.

Apple ovce nekriticky jásají, MS ovce slepě pomlouvají, Android free ovce srovnávají a vychvalují svobodu za plotem, kde ale není co žrát a číhá řada nebezpečí. Rozumný člověk ví, co potřebuje (a k čemu) a jestli mu to zařízení splňuje a jestli mu to za ty kompromisy stojí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 11:17

Souhlas. Co dodat ? Apple předvádí umění jednoduchosti. Předvádí plné využití výkonu. Jejich systémy jsou dělané na míru hw.

Často ani tak nezáleží na tom výkonu počítače, jako na samotné kompatibilitě OS s HW. O tom, jak ten systém umí využít hw. Kouzlo Applu je v tom, že dělá vše na míru, jednoduše, lidsky. Ten marketing už jde pak sám.

Můžeš si koupit slabší sporťák nějaké slavné značky.

Nebo si můžeš koupit za stejné prachy tuning káru se zdánlivě nadupanějším motorem.

Kde máš ale jistotu, že ten ''slabší'' sporťák nerozseká suverénně tu megasupernadupanouhipahaphop káru, co se silně pouze tváří, ale neumí využít to, co má pod kapotou ?

A to je právě ten rozdíl mezi produkty Apple a tím, co má většina Čechů (včetně mě) doma.

Jinak, co se týče mobilů : Teď jedu na BB STORM. Hodně dlouho jsem si zvykal. Ale nakonec jsem se poddal

některým luxusním vlastnostem. Ale jsem celkem zklamanej podporou tohoto telefonu v ČR. Hodně si rozmyslím, jestli příště půjdu do BB. Pokud nepůjdu ze zvyku zase do ostružiny, tak si pravděpodobně koupím něco, co bude mít Android. Má to budoucnost. Win. Mobile nám začíná solidně stagnovat a jak správně říkáš : Není to už žádná sláva. Iphone považuji za revoluční telefon, ale v současnosti už bych si to nekoupil.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 04. 2010 18:33

Kupte si iPhone. Rozum už máte, předsudky netrpíte, budete spokojen.

Zapomeňte na android. Je to podobná onanie jako s WM.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
09. 04. 2010 11:05

Hmm, mám více než rok a půl HTC Touch Pro (HW je stejný jako HD, jen má menší displej a HW QWERTY klávesnici), na něm mám Windows Mobile 6.1 (oficiální) a jako nadstavbu používám SPB Mobile Shell (Touch Flo mi nevyhovuje, cca půl roku jsem zkoušel WM6.5 a Sense 2.5 je mnohem lepší, bohužel WM6.5 pro Touch Pro jsou pouze neoficiální a stále dost nespolehlivé). Nicméně rychlost je v pohodě, systém reaguje okamžitě a v žádném jiném mobilním OS nemám takovou svobodu jako ve WM. Jinak Windows Mobile (tenkrát vlastně ještě Windows CE) zařízení používám nějakých 10 let, nemám důvod měnit platformu a jestli ji někdy změním, bude to jen díky Windows Phone 7, který vypadá, že bude degradován na úroveň ihračky Jen doufám, že se paralelně bude vyvíjet i nástupce WM6.1/6.5, protože až mi jednou Touch Pro umře, neměl bych na co přejít.

Ihračku (druhé generace, 16 GB) jsem měl týden a využil jsem práva vrátit to bez udání důvodu, nutnost používat příšerné itunes, nemožnost připojit to jako mass storage, nemožnost synchronizovat a přehrávat hudbu (používám WMA lossless, to je u hudebního přehrávače nepřekonatelná závada), chybějící multitasking, hackování kvůli instalaci programů, absence doručenek a MMS, špatná synchronizace s Outlookem, nefunkční bluetooth a GPS, to všechno je pro mě nepřekonatelný problém. Zajímavé, že na Windows Mobile nic z toho problém není, můžu si nainstalovat co chci, přehrávat co chci (pokud to systém v základu neumí stačí nainstalovat kodeky), navigovat jak chci a v jakém programu chci, můžu matlat prstem po displeji nebo používat stylus (ten preferuji, i když občas matlám taky, to když chci třeba jen volat). Programů pro WM je obrovská spousta a nic není nemožné, naprosto bez problémů si automaticky nahrávám hovory, používám pokročilý způsob filtrování hovorů (v blacklistu mám čísla, ze kterých volají "reklamy", za ty roky, co to používám se blacklist rozrostl do celkem úctyhodných rozměrů ). Prostě jsem s WM naprosto spokojený a nechci měnit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 04. 2010 14:35

Budem zase za potkana, ale cloveku, co javi taketo priznaky priviazania na MS (nekompatibilne formaty, obskurne protokoly a z toho vyplyvajuca neschopnost pouzivat cokolvek ine, ako umierajuce Windows Mobile) sa podla mna da povedat len jedine: Tak ti treba

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor