Další dělení Microsoftu na obzoru

V pátek by měla žaloba podle informací ze zákulisí navrhnout rozdělení Microsftu na dvě nebo tři společnosti.
V pátek by měla žaloba podle informací ze zákulisí navrhnout rozdělení Microsftu na dvě nebo tři společnosti. Na základě této informace opět poklesly akci Microsoftu i dalších firem počítačového průmyslu. Celý návrh však působí poněkud podivným dojem. Microsoft by se měl podle něj rozdělit na firmu vyvíjející systém Windows a druhou zaměřenou na vše ostatní. Eventuelně by od té druhé větve měla být ještě odčleněna celá část věnující se Internetu, tedy vývoj Internet Exploreru a síť MSN. Samotný systém Windows by pak navíc nesměl obsahovat standardně programy umožňující prohlížení www stránek.

Cílem tohoto návrhu je umožnit jiným firmám se více podílet na doplňování systému Windows a zamezit Microsoftu v budování monopolních praktik. Stanovisko Microsoftu je pochopitelně jednoznačné – rozdělení společnosti nepřipadá v úvahu. Bohužel burzovní analytici na základě tohoto připravovaného návrhu snížili důvěru v akcie Microsoftu a ty tak dále klesaly. Oživení lze tedy čekat až v pátek, kdy bude zřejmé, co je skutečnou podstatou návrhu a jaké má reálné šance na uplatnění.

Navrhované rozdělení Microsoftu by ale upřímně nebylo dobrým řešením, zákaz začlenění internetových programů do systému by hodil Microsoft o několik let zpět. Logičtějším řešením by byla povinně volitelná instalace Internet Exploreru. Uživatel by si tedy mohl zvolit, zda použije Internet Explorer, nebo nebude bude používat něco jiného. I V tomto případě ale Microsoft může celkem solidně obstát. Celé uživatelské prostředí je vystavěno okolo Internet Exploreru a bez něj by se prostředí vrátilo do počátků Windows 95. Microsoft by prostě nabídl pokročilé vlastnosti prostředí jen spolu s Internet Explorerem. Logicky by tedy nakonec stejně každý zapnul instalaci Internet Exploreru. Jedinou současnou firmou ve firmě je u Microsoftu divize pro Office, má svá vlastní kritéria a hodně volnou ruku v nových vlastnostech. Ostatně jistě víte, že vlastnosti Office se do samotného systému dostávají s velkým zpožděním. Pokud by tedy šlo něco od Microsoftu jasně oddělit, bude to Office, ten ale zatím nikomu nevadí. Internetové služby jsou již integrální součástí Windows. Neříkám Internet Explorer, ale internetové služby, bez nic by Windows byly zbytečně vrženy o několik let zpět a systémy, které jsou běžně dodávány s internetovými prohlížeči, by byly naopak nesprávně zvýhodněny.

Diskuze (41) Další článek: Vzorečky v 3D Studiu

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,