Operační systémy | Windows 10 | Aktualizace

Další chyba po aktualizaci Windows 10: v Průzkumníkovi nefunguje klepnutí pravým tlačítkem

Listopadová aktualizace Windows 10 se postupně šíří na počítače. Jedná se o relativně malý update, který slibuje především zvýšení výkonu. Některým uživatelům, kteří si ho již stihli nainstalovat, však přidělává vrásky na čele.

Již v průběhu minulého týdne se objevila řada hlášení o problémech s aplikací Průzkumník. Ta v určitých okamžicích přestávala reagovat, případně úplně spadla. Kromě toho zamrzala i vyhledávací lišta, když uživatelé hledali soubory, dokumenty nebo obrázky.

Zlobivý Průzkumník

I když zatím není jasné, co způsobuje problémy se systémovým správcem souborů, jako nejpravděpodobnější vysvětlení se jeví špatná implementace nového jednotného vyhledávání Microsoft. Naznačují to hlášení dalších uživatelů, kteří se museli potýkat s potížemi.

Další nepříjemnou chybou je chybějící kontextová nabídka, která by se měla zobrazit při klepnutí pravým tlačítkem myši do okna pro vyhledávání. Fungují zde sice klávesové zkratky (včetně Ctrl+V), avšak v takovém případě aplikace na několik sekund zamrzne.

Vyzkoušeli jsme uvedenou aktualizaci nainstalovat na redakční notebook Dell Inspiron 15 5000 Series s českými Windows 10 Home. Můžeme potvrdit, že zatímco před ní pravé tlačítko v panelu vyhledávání fungovalo, poté již Průzkumník na jeho klepnutí v této oblasti nereagoval. Vkládání přes klávesovou zkratku Ctrl+V však fungovalo korektně a bez zamrzání.

Microsoft o chybě věděl

Určitým paradoxem je fakt, že stejné problémy hlásili uživatelé, zapojení v programu Windows Insider, v jednom z vláken oficiálního fóra podpory již 22. října – tedy před tím, než Microsoft vypustil listopadovou aktualizaci do světa.

„Co se stalo s Průzkumníkem? Nelze vložit zkopírovaný název souboru, který se má hledat, jak tomu bylo v předchozích verzích. Musím ručně zadat název souboru a stisknout klávesu Enter.“ stěžoval si uživatel, vystupující pod přezdívkou Human Nature1.

Moderátor fóra Vijay_Verma mu odpověděl, že má zkusit Průzkumníka restartovat. Tazatel na to odvětil, že uvedený postup zkusil hned několikrát, ale nevedl ke kýženému výsledku. Nakonec se rozhodl vrátit na předchozí verzi 1903.

Diskuze (61) Další článek: Jak vznikal Instagram papeže Františka: Spoluzakladatel sítě musel osobně do Vatikánu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,