USA | Mobilní aplikace | Policie

Dallaská policie poprosila občany o videa výtržníků. Dorazily stovký šotů s K-popem a celý systém se zhroutil

Dallaská police před časem nabídla obyvatelům města vlastní aplikaci iWatch Dallas, ve které mohou rychle odeslat fotografii nebo natočit video trestného činu, nahlásit zatoulaného psa apod. Takový materiál okamžitě zamíří do centrálního oddělení Real Time Crime Center, které záznam vyhodnotí a může na místo vyslat vůz.

Vedení policie chtělo iWatch Dallas využít i během aktuálních nepokojů napříč Spojenými státy, a tak požádalo občany, aby skrze aplikaci natáčeli výtržníky. Asi nemusíme napovídat, že to byl v těchto dnech ten nejhorší možný nápad a celé to dopadlo přesně naopak.

V přehledovém centru policie se během následující hodin skutečně začaly zobrazovat videa, ovšem trošku jiného ražení, než vedení očekávalo. Skrze sociální sítě se totiž rozšířila žádost, ať lidé posílají do aplikace krátké šoty s K-popem.

Další pak nahrávali videa, fotografie i zpravodajské články s případy nepřiměřené policejní agrese. Dallaskou polici brzy zahltily stovky videí a vedení muselo na Twitteru přiznat, že se celý systém hlášení pod ohromným náporem zhroutil.

Případ tedy připomíná, že pokud chcete využít síly občanského crowdsourcingu a virálního šíření skrze sociální sítě, musíte mít nejprve oba fenomény na své straně, což se v tomto případě zjevně nestalo. V opačném případě se efekt sociálních sítí téměř dokonale obrátí proti vám a bude mít v podstatě stejné dopady jako kybernetický útok.

Diskuze (27) Další článek: Digital Services Act zreguluje Facebook a další velké ryby. Komise se nyní ptá Evropanů, co si o tom myslí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,