Dají se u nás očekávat opravdové high-tech investice?

Diskuze čtenářů k článku

Marcel  |  11. 09. 2002 10:12

Zažil jsem i komunisty, ale takový svině jako ty co si říkaj pravičáci jsem nepoznal. Ty jsou ti schopný ukrást i hovno v zadku. A to je jediná jejich filozofie.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sedoka  |  10. 09. 2002 20:34

Článek je pěkný a výstižný. Vadí mi jen dvě věci:

-nemáte moc pozitivní přístup, kritizovat sice je záhodno ale nemělo by to být plivaním do svého hnízda = více kladných faktů a pozitivních výhledů

-nezapojovat se do diskuzí = k ničemu to nevede a zbytečně se vytváří bojový ring

děkuji

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  10. 09. 2002 22:53

pozitivní přístup: V tomto state je snad mnoho pozitivnich veci ?

nezapojovat se do diskuzí: Diskuze zvysuji ctenost

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sedoka  |  12. 09. 2002 13:32

Ano , v tomto státě je vlemi mnoho pozitivních věcí - je je viděť, že. Možná i ídky vám se po povodníc neobjevily české vlajky, ale u WTC v USA ano. Vše je jen o přístup. Ldyž se budete pořád mračit, nic pozitivního nebude. A naopak.
Já si myslím že jsme nejlepší strát na světě. Proč bych si měl myslet něco jiného? To však neznamená nemožnost kritiky- vždy ale takové co nalézá i pozitivní řešení.

Ad diskuse: diskuse sice zvyšují hodně čtenost (aspoň u www Comp.pressu) ale autoři by měli zasahovat minimálně.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kápo  |  10. 09. 2002 20:31

Koukám, že pan Hlavenka se rozhodl fušovat do ekonomie čím dál víc. Při čtení článku jsem jen zíral. Samá kritika postavená na jednostranně postavených argumentech bez bližšího zamyšlení nad druhou stranou mince, obecně nadhozené řešení.

Souhlasím, že pobídky jso ve své podstaně nespravedlivé a jen pro někoho, ale mají nesporný efekt na nezaměstnanost a růst národního produktu. Maďarsko díky zahraničním investicím nastoupilo solidní a zdravou dráhu hospodářského růstu. Klaus spoléhal na neviditelnou ruku trhu, a proto v porevolučním rozvoji na Maďarsko ztrácíme. Ze startovních výhod jsme mnohé zbytečně prohospodařili či pročekali. Když jste takový ekonom, nabídněte jiné minimálně stejně efektivní řečení nezaměstnanosti.

Levnější pracovní síla je dle vás jediný argument pro. On je ale dost důležitý. Náklady na laborku máte všude stejné, ve vzdělání vysokoškoláků taky není zásadní rozdíl, tak proč nenechat levnějc zkoumat lidi tady než v platově náročných zemích?

Firma z hi-tech oboru, která by tu chtěla investovat se nebude rozhodovat podle toho, že by tu jednou mohla nechat mozky až se rozhodne odejít. A že bychom byli nějak ekonomicky a politicky nestabilní, tak o tom nemůže být řeč. Politicky jsme mnohem stabilnější než Itálie a ekonomicky než Řecko, oba jsou státy EU.

Podmínky pro přidělení pobídky v hi-tech oborech se možná stanovují obtížněji než kolik přijmout manuálů, ale rozhodně to není fatální nedostatek a neřešitelný problém.

Že není v zájmu státu přitáhnout hi-tech investice. Při přečtení tohodle jsem myslel, že mě vomejou. Jen houšť a víc manuálů a hlavně ne hi-tech. Oni Finové a Švédové dělají obrovskou chybu, když investují do těchto oborů. Musí se položit.

Co mi u nás chybí, je větší spolupráce technologických firem a vysokých škol. Zde by měly přijít výhody. A mělo se to udělat už dřív. To je zásadní problém, který se tu přehlížel a vůbec se o něm nezmiňujete. Proč?

Kápo Hajzlové.cz

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  10. 09. 2002 21:55

Kdybyste si odpustil úvodní výtky, tak bych vás pochválil za dobrý příspěvek do diskuse. Všimněte se, že vás taky nenapadám, do čeho se tady pokoušíte "fušovat"; prostě uvádíte svoje názory a já se neptám, jestli jste popelář nebo profesor na VŠE.

Co se týká toho Maďarska. Teď je ještě rozhodně brzo říkat, že Maďarsko nastoupilo "solidní a zdravou dráhu hospodářského růstu". To se dá říci možná za dvacet let, efekty takovýchto opatření nejsou krátkodobé. Jistě, pokud někdo naleje do malé ekonomiky 300 miliard korun, a tyto peníze stát zase obratem nacpe do ekonomiky a lidí zpět, tak se to nemůže neprojevit,  je to prostě dárek z nebe, něco jako kdyby každý občan státu zítra našel před dveřmi peněženku s třiceti tisíci korunami. Přispěje to k tomu, že lidé více kupují, podniky proto více vyrábějí, více zaměstnají lidí atd. Vše by bylo krásné a v pořádku, kdyby to znamenalo, že těch 300 miliard spadne z nebes každý rok.

Jaké mělo proboha Česko startovní výhody, oproti Maďarsku? Snad jen jsme byli méně zemědělským státem, ale byla u nás ve srovnání s Maďarskem podstatně tužší kontrola nad podniky, nulová možnost aktivity lidí, totálně zanedbané služby (jestli jste byl v Maďarsku v osmdesátých letech, víte o čem mluvím - to byl pro nás malý Západ), jednostranně zaměřený průmysl, který se nemohl po revoluci uživit ani omylem. A dnes jsme o chloupek před Maďary, v životní úrovni, v GDP per capita.

Pokud byste chtěl v ČR mít nižší nezaměstnanost, tak by to muselo jít po americkém vzoru: pryč se sociální záchrannou sítí, nižší daně, podstatně větší práva zaměstnavatelů nad zaměstnanci. Toto ale v sociálně solidární Evropě je neprosaditelné a asi by to ani dlouho nevydrželo. Podívejte se na průměr nezaměstnanosti západoevropských zemí: podstatně horší než u nás.

Politická stabilita není otázka střídání dvaceti vlád za minutu jako v Itálii, ale to, že extrémistická strana u nás má 18% hlasů, a k tomu Řecku: však tam taky žádné zahraniční investice nejsou . Nesrovnávejte s Řeckem, srovnávejte s Německem nebo Švédskem, prosím.

K zájmu státu k high-tech investicím: velmi rád se nechám poučit tím Finskem a Švédskem. Můžete uvést příklady zahraničních high-tech investic do těchto dvou zemí? Nějak si na žádnou nemohu vzpomenout   Doufám ovšem, že nezmíníte slova jak Nokia nebo Ericsson :))

Spolupráce technologických firem a vysokých škol. Je to problém, ale nevím, jestli je zásadní. Především, vysokým školám díky VŠ zákonu, který je jaký je, nelze nařizovat, aby s někým spolupracovaly nebo nespolupracovaly - je to jejich věc. Článek byl hodně o roli státu, nikoli o roli subjektů, které jsou do takové míry nezávislé, jako jsou vysoké školy. Jistě by větší spolupráce VŠ a technologických firem byla krásná věc. Ale kterých? Které firmy mají natolik zajímavý výzkumný a vývojový program, aby vůbec dávalo smysl pro VŠ spolupracovat? Je nutné, aby tuto spolupráci řídila škola? V naší firmě odjakživa pracovalo na nejrůznější výše úvazků a metody spolupráce mnoho desítek studentů, a dokonce i spolupracujeme s řadou pedagogů - v čem je problém? Já k tomu nepotřebuji souhlas ministra školství nebo rektora, studenti a pedagogové také ne - když se chce, funguje to.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kápo  |  10. 09. 2002 22:31

Poznámky jsem si odpustit nemohl neb mi článek přišel odfláklý a o pochvalu nestojim.

Před Maďarskem jsme o chloupek, ale byli jsme o chlup. Hlavně rozvoj průmyslu byl na zcela jiné úrovni.

Jenomže nás zatím nemůžete srovnávat s Německem nebo Švédskem. Bylo to jen k otázce stability Česka. Je to stejné jako když někdo říká, že jsme malá země. Nejsme ani malá země ani nestabilní. Jsme pouze mladá demokracie, která je investorsky brána jako rizikovější než tradiční demokratické země. Ale nic víc ani míň.

Proč uvádět příklady hi-tech zahraničních investic do Švédska nebo Finska? Jde o tom, že investice (vládní) do vzdělání a výzkumu přinesly prosperitu. Pro nás je to taky nejlepší cesta. vyšší přidaná hodnota má budoucnost, proto o investice do hi-tech oborů musí stát brát a myšlenka, že není v zájmu státu investičně hi-tech pobízet je mírně řečeno mylná.

Tu spolupráci vaší firmě samozřejmě chválím. Neměl jsem na mysli direktivní nařízení státu o spolupráci, ale finanční podporu takových spojení. Jedno, zda vychází od firmy či univerzity. Vydělají na tom v konečném důsledku všichni.

Kápo Hajzlové.cz

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  10. 09. 2002 23:14

Tak to mě mrzí, že nestojíte o pochvalu

Čím že jsme to byli před Maďarskem? Odkdy se to, jak je která země před tou druhou, měří průmyslem? Průmysl je samozřejmě důležitý, ale je to jen jeden z faktorů: dnešní společnost se právem označuje jako post-industriální, kde se její úroveň neměří tím, kolik vytaví ingotů ani kolik sjede z linek aut, ale především životní úrovní obyvatelství, úrovní služeb, obchodu, vzdělání nebo kultury. Podívejte se na hodnotu světových firem: kde jsou průmyslové podniky? Hluboko za obchodními firmami, podnikateli ve službách, v komunikacích, software... Ptal jsem se a ptám se znovu: vy jste opravdu nebyl v Maďarsku někdy v osmdesátých letech? Ten rozdíl byl do očí na každém kroku. V náš neprospěch.

K tomu Švédsku a Finsku: aha, takže jste už mlčky uznal, že tyto země žádné zahraniční investice do high-techu taky nemají. Aspoň něco. Jaké že tedy jsou tyto vládní investice do výzkumu? Kolik % GDP vkládají tyto země do výzkumu? Troufnete si to srovnat s USA? (Netroufnete).

Jinak ale zřejmě máme na tu zásadní věc názor stejný a v článku to taky je, jen to chce číst. Samozřejmě  že stát musí investovat do vzdělání a samozřejmě souhlasím, že u nás investuje velmi málo - zejména kvóty na přijímání na VŠ jsou zhovadilostí nejvyššího kalibru, kdy se stát snaží lidem říkat, kolik jich smí být vzdělaných a kolik musí zůstat nevzdělaných. Také jsem psal, že stát má podporovat domácí high-tech, protože to dává logiku, ekonomický krátkodobý i dlouhodobý smysl a dokonce to, když se zadaří, může pro daný stát být obrovským strategickým úspěchem - např. nový lék, materiál, komunikační technologie, koneckonců i zbraň. Ale nejsem si jistý, že má stát podporovat cizí investice do high-techu - z důvodů, které uvádím v článku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kápo  |  11. 09. 2002 00:00

Opravdu jsem v Maďarsku osmdesátých let nebyl. Ale byl jsem v Rumunsku koncem devadesátých let. To vás ale asi nezajímá. Abyste se mohl vrhnout do víru postindustriální doby, musíte mít pevné zázemí v éře industriální. To jsou vývojové kroky, které nelze přeskočit. Průmysl není jen těžký strojírenský, ale i chemický, potravinářský... Pokud tedy máte průmysl na úrovni a stojí pevně na nohou, je mnohem snazší rozvíjet služby. V tom byla naše hlavní výhoda. Za kulturu jsme se ale snad taky nemuseli stydět.

Netroufnu. Ono je jedno, odkud ty investice plynou. Pochopte, že jestli natečou prachy do výzkumu ze zahraničí nebo od vlády nebo od firmy je úplně jedno a konečný důsledek bude stejný. I když si soukromý sektor víc ohlídá, aby peníze byly investovány efektivně. Proto jsou investiční pobídky do hi-tech oborů jednou z nejsprávnějších věcí, co může vláda udělat. Ona to stejně zpočátku vláda platí tím, že poskytuje investující firmě podporu a úlevy.

Kápo Hajzlové.cz

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
slesik  |  10. 09. 2002 16:30

Je to opravdu problém, článek je dobrý a ... Jen mi to připomělo takovou drobnost. Při nástupu na vejšku nás uvítal rektor s tim, že naprostá většina absolventů PC oborů se uchytí zejména v zahraničí a že je v tom podporuje + další kydy, ale když si dám dvě a dvě dohromady, tak tímto tempem zase budem dělnický stát. nebo spíše dělnický předměstí světa, ze kterýho se i přes mizerné školství líhnou nadějné mozky - stavební pilíř ostatního světa.  Je pravda, že praxe v zahraničí je důležitá, ale ne vykupování (viz. zelené karty v německu) mozků. Ale to je jedno s druhym....

Napsal sem to trochu kostrbatě, ale snad pochopíte co sem chtěl říct.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
honzha  |  10. 09. 2002 14:04

Dalsim prikladem high-tech muze byt Systinet, veskere know-how je mistni, penize americke. Pres 70 odborniku zamestnanych v Praze, to uz je slusna investice.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
cobol-boy  |  10. 09. 2002 13:38

Mnohdy s Vami nelze souhlasit ale s timto clankem jste se trefil. Podle me je velmi dobre popsana situace vzdelanych lidi coby nadanych atletu. Toto prirovnani sedi. Z rady prispevku je videt, ze je velmi nutne tuto problematiku tematizovat v mediich, aby se konecne dostalo do podvedomi, ze montazni prace jen oddaluji prichod velkych problemu. V teto souvislosti je dulezity prispevek viz vyse (Jirka - 100 lidi pracujicich pro SUN). Otazka zde zni - je to montazni prace ci   'high-tech'?
Znam nekolik nemeckych podnikatelu, kteri se zabyvali myslenkou nektere prace nechat delat "na vychode". Jejich prvni starost byla, jak to udelat, aby jim ti mazani Cesi jejich know-how neukradli.
Ne - i kdyz zde nechaji zapadni firmy delat software (nechaji ho delat zitra zase v Indii), to opravdove know-how neprozradi - k tomu se musime dobrat sami - a jak p. Hlavenka napsal - predpoklady zde jsou - jen je treba si uvedomit, ze za tim ucelem je treba zaradit druhou rychlost - vysokoskolsky diplom k tomu nestaci.
Na zacatku ale musi stat takove clanky - proto diky.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
wincent  |  10. 09. 2002 12:06

nezapomente na Foxconn v Pardubkach. Nekdy v dubnu jeden z majitelu Foxconnu sliboval min. Rosnokovi a panum z Czechinvestu investici do vyroby a vyvoje high-tech technologii v cesku v radech nekolika mega USD. Tak uvidime

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Koníček  |  10. 09. 2002 11:26

Myslím, že pro ty high-tech centra by toho bylo ptřeba změnit mnoho

1) Kopírovat každou hovadinu ze zahraničí je hovadina  Je lepší jít vlastní cestou, já jsem pro totální telekomunikační reformu  Například udělování licencí zdarma kompletní liberizace a zajištění hromadného vysokorychlostního přístupu na internet, to je pro dnešní firmy zajímavé

2) Školy jsou kapitola sama o sobě  Myslím, že by se měli rapidně zvýšit platy schopných učitelů tak na 50k měsíčně. Faktem je, že v takovéhle konkurenci by většina dnešních lidí, kteří jsou na školách a neumějí učit a zůstala by jich tam z těch původních desetina, takže by se i ušetřilo

3) Znatelně propracovanější zákony. Myslím, že i zde je blbost kopírovat. Volnější autorské zákony (které naštěstí zatím máme) znamenají vývoj a pokrok. Něco jako DMCA znamená 100 let za opicema

4) Kdo to uskuteční je u mě machr

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Roj  |  10. 09. 2002 15:52

Ja bych zakonem zakazal kopirovat zakon DMCA

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Karel  |  10. 09. 2002 20:10

No já nevím, školství je socialistický podnik kde z velké části rozhodujou známosti a kontakty, nikoliv schopnosti. Jak chcete zajistit aby právě ti schopní byli patřičně ohodnoceni ?  Jen napumpovat peníze rozhodně nestačí, muselo by se v tom systému změnit hodně jiných věcí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Koníček  |  10. 09. 2002 20:58

No já bych věděl. Písemky by se psali nezávisle na učiteli a o schopnostech učitele by rozhodovali žáci  Známosti by teda byly prd platné, ani žáci by to neměli jednoduché, kdyby si drželi učitele, který po nich nic nechce, tak by z těch písemek vyletěli

Ale tohle jde udělat jen na středních a vysokých školách, samozřejmě sem základky nepočítám. Uznávám, vymyslet optimální systém by byl problém, ale věřte mi, že jsem se jako student nikdy nesetkal s tím, že by žáci chtěli dostat pryč dobrého učitele

Prostě bych to udělal jako na kurzech. jednoduše po kurzu dáte známku svému učiteli. Když bude mít hodně špatných známek, tak prostě vyletí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka  |  10. 09. 2002 11:23

A co sw. stredisko Sun Microsystems v Praze (cca. 100 lidi), nebo Logica?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  10. 09. 2002 11:48

A jaké jsou to proboha high-tech investice? Vždyť jde o standardní, nutnou podporu domácího trhu a vlastních zákazníků - bez těch by tyto firmy zde nemohly fungovat. To už za chvíli označíte za high-tech investice i call-centrum Oskara :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka  |  10. 09. 2002 13:14

V Praze pracuje cca. 100 lidi na vyvoji NetBeans/SunONE Studio. To je podle Vas "nutnou podpora domácího trhu a vlastních zákazníků"???

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomas  |  10. 09. 2002 16:30

Jo, protoze je to ceska firma (myslim tim fyzicke umisteni, tahle firma vznikla, a fyzicky vzdy existovala u nas). Zalozil ji Roman Stanek (nyni firma Indoox/Systinet), a prodal Sunum. Na CVUT mel dokonce verejnou prednasku o tom, jak se takoveto firmy zakladaji a prodavaji.

Podstatne je, ze Sunove tu vyvoj nezalozili. Koupili ho i s lidma kdyz uz fungoval a skoro zacinal byt ziskovy a hodil se jim do produktoveho portfolia.

To je mam dojem take jediny model, ktery muze realne fungovat. Nejaky cech se zkusenosti ze zahranici u nas zalozi vyzkumne-vyvojove orientovanou firmu s CZ sidlem a zamestnanci, ale US identitou. Kdyz se mu firmu podari vypestovat v neco fungujiciho a uspesneho, proda ji silnemu cizimu investorovi. Ten samozrejme nebude mit zajem rozbijet fungujici a zabehany vyvoj do sve materske zeme a tak ho necha u nas.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  10. 09. 2002 18:32

Ale to jste mohl říci hned, že máte na mysli tým NetBeans. To je přece ale přesná ukázka toho, o čem píšu v článku, a nikoli high-tech investice na zelené louce. (Mám pocit, že jste ten článek moc nečetl... chápu, je hodně dlouhý).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Luboš Jirák  |  10. 09. 2002 10:04

Před týdnem jsem našel obchod, kde po povodních likvidujou zboží, neporušené.
http://hw.sf.cz

HDD 8,4GB za 500,- funkční....

CPU DURON 900MHz za 500,- atd....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jerry  |  10. 09. 2002 10:53

Hmm, a co to má společného s článkem?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
neklikajte na to  |  10. 09. 2002 14:47

ty dement bodaj by si skapal aj so svojimi sprostymi porno reklamami, tvoj email si pamatam a pisem ho do kazdeho b oxu pre registraciu kde ho len uvidim  aby som sa ti odvdacil za bojovanie s vyskakovacimy oknami

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
slesik  |  10. 09. 2002 17:24

SPAM, VIRY A VELKOU VODU NA TEBE A TVŮJ POČÍTAČ MAGORE!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Beran  |  10. 09. 2002 09:08

A co takové IBM GS Delivery Ceter? Myslím, že se dá označit za high-tech investici. Pobídky obdrželi a smlouvy na přijatý počet zaměstnanců také uzavřeli. Otázka, jestli neskončí obdobně jako Flextronics je jiná. I když například srovnání platů vysoce kvalifikované pracovní síly vyznívá pro ČR ještě lépe než srovnání platů dělnických profesí...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  10. 09. 2002 09:34

To máte pravdu. Je někde více informací o IBM GSDC?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Beran  |  10. 09. 2002 09:52

Zkuste http://www-5.ibm.com/cz/delivery_center/index.html

Myslím, že vedení GSDC v Brně Vám rádo poskytne více informací - kontakty jsou na výše uvedeném linku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ivan  |  10. 09. 2002 09:41

Je legrační když na základě jednoho případu (a jen proto, že byl tak medializován) se objeví "odborník" a předloží nám apokalyptický obraz o celém systému. Ne, vlastně není to legrační. Je to smutné.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Beran  |  10. 09. 2002 09:58

Právě na příkladu GSDC je vidět, že to jde! A konkrétně v oblasti outsourcingu to půjde velmi dobře i bez státních pobídek a úlev (doufám). Samozřejmě, že státní úředníci by měli jasně vymezit strategii podpory high-tech investic, tak jako to existuje u továren. Jenže politici vždy snáze přesvědčí o prospěšnosti pobídek 1000 lidí z dělnických profesí v případě podpory továrny, než těch samých 1000 o prospěšnosti high-tech... S tím asi nikdo nic nezmůže.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  10. 09. 2002 10:41

IBM GSDC je určitě příkladem lepší investice než Flextronics. Zdali je to opravdu high-tech investice: nevím, nejsem si jistý. Za jasný high-tech považuji výzkum, vývoj, práce na rozvoji nových technologií. Outsourcing je slovo, které zní hezky, ale ještě z toho nevyplývá, o jak moc odbornou činnost skutečně jde. Je skutečně vysoce odbornou, intelektuální činností to, že se lidé vyškolí v tom, jak se administrují počítačové systémy a pak to provádějí pro zákazníka? Admini a "ajťáci" vám často potvrdí, že  jejich práce je obvykle dosti otravná a nudná a pořád dokola...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Beran  |  10. 09. 2002 11:10

PRAVDA. Já bych outsourcing nazval pásovou výrobou, ovšem za použití hlavy namísto rukou. Je tedy někde mezi high-tech a továrnou. Ale připomenu pozici veřejných činitelů: jen těžce budou vysvětlovat většině, že i ČR potřebuje společnosti, které u nás postaví svoje investice na outsourcingu...

V souvislosti s výzkumem apod. by bylo zajímavé mít k dispozici statistiky abychom věděli kolik nových laboratoří vzniká po světě na zelené louce. Osobně se domnívám, že firmy spíše investují do svých již existujících a zavedených center a spíše do nich dovážejí mozky. Na první pohled by to pro ně mohlo být levnější.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MK  |  10. 09. 2002 13:24

Hm Jiri, co treba Logica ?

Mimochodem, v zemi, kde se vsechno rozkeca, bude jen tezko nekdo investovat do vyzkumu, ktery ma vytvorit kompetitivni vyhodu na trhu.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  10. 09. 2002 18:38

Já jsem proboha jednak nikde nenapsal, že nebude existovat jediná výjimka z pravidla . Popisuji obecnou situaci - že pro high-tech u nás situace příznivá není, oproti "low-tech", a za tím si stojím, to zde také nikdo nedokázal vyvrátit. To je jako když napíšu, že genetická výbava je nepříznivá pro růst člověka nad 2.20 výšky a vy řeknete - hele, nemáš pravdu, co ten Amík, co měřil 2.48?

Logica je ale mimochodem taky trošku speciální případ - to taky není investice na zelené louce. Dříve tady existovala společnost FCC Folprecht, kterou Logica koupila, a vychází tak už z rozsáhlého týmu lidí, několika poboček, zkušeného managementu atd.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zamestnanec  |  11. 09. 2002 07:50

Logica a high tech?
))))))))))))))))))))))

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
KL  |  10. 09. 2002 15:31

Skutečný insider promluvil.   Admini a "ajťáci" - nudná práce. A co si tak asi myslíte, jak asi ohromný fun prožívají vývojáři. Zajděte si někdy do nějakého software-house...  1/3 času kódování, 2/3 času tvorba dokumentace...  To je vážně velká adventura a poznávání nových krajů...  Nepodceňujte žádnou práci hlavou s high-tech, byť to může být rutina. I tak je to high-tech.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  10. 09. 2002 10:30

A šlo by uvést nějaké faktické argumenty a ne vaše dojmy? Polemizujte s tím, co je v článku - napište, co není pravda a proč.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
rudidlo  |  10. 09. 2002 08:20

Lokální továrny pak mívají význam pro multibranding, jak zní oblíbený nový pojem globálních hráčů: zjednodušeně to znamená, že globální firma se v lokálních podmínkách tváří jako lokální (místní) firma, a pokud má pocit, že to pomůže jejímu byznysu, klidně zde i popře svoji identitu a značku. To platí v automobilovém průmyslu (Opel ve Velké Británii je Vauxhall atd.)

Pokud vím, Opel je ve Velké Británii Vauxhall, v USA je to GM. Vůbec mi nevadí, že mám na karoserii napsáno Opel a na skle GM. Pro mě je důležité, že auto bez problémů funguje. Je to rozhodně lepší, když se firma stará o zákazníka a nezabývá se změnou názvu, který finančně zatíží celou firmu. (Podobně jako nejmenovaný výrobce vývojářských nástrojů, který během dvou let dvakrát změnil svéjméno a výsledek byl spíše negativní.)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
BoodOk  |  10. 09. 2002 11:40

Vauxhall, Pilsner Urquell, Skoda atd. atd. byly a jsou tovarny s vlastni identitou a znackou. Proste se u nich zmenil majitel a ten se muze v budoucnu zmenit opet. Proto se nikdo nesnazi tyto znacky zrusit. Byl by blazen. ZIVE se taky nebude jmenovat www.cpress.cz, protoze pak by jej pan Hlavenka tezko v budoucnu prodaval.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
rudidlo  |  10. 09. 2002 08:02

Vím, že to je asi trochu mimo, ale redakci živě se nějak ztratila anketa z titulní strany, ve které ještě na konci minulého týdne vedla volba "Pište radši kvalitní články". Ve starších anketách také není...

Nemůžete mi pomoci ji najít, abych věděl, kam se ztratila?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda Houska z Rakouska  |  10. 09. 2002 08:43

Proste v tichosti vysumela, protoze se nekomu (zeby sefredaktor/Mr. Littlehead?) nehodila do kramu, od priste si budou muset davat pozor na politickou korektnost zvolenych anket, protoze z toho mohlo nekomu vyplynout, ze tyhle clanky (na 10 prelozenych pripada 1 vlastni) tu nejsou zas super...

Jo a vubec se nevidim, ze spousta lidi prdi na nejaky souteze. Ono tyhle souteze to jen jen uboze maskovenj sber osobnich dat, v kazde se musite detailne zaregistrovat (email/adresa/dalsi udaje). Take vyhlasenim souteze na urcity produkt/sluzbu - auto, graficka karta, pobyt na jazykove skole v zahranici se predpoklada ze se budou ozyvat lidi kteri jsou potencialnim odbytistem aut, pocitatovych dilu nebo jazykovych ucebnic. Takze jakmile se jejich udaje dostanou do takove databaze uz se reklam ve sve schrance nebo telefonatu z marketingovych vyzkumu firem nezbavi. Jo a mimochodem, znate nekoho kdo neco "vyhral" ??

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
rudidlo  |  10. 09. 2002 11:10

Už se anketa objevila na http://www.zive.cz/mod_inquiry/. Zajímavé je, že i negativní zprávu si dokáže redakce vyložit po svém .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda Houska z Rakouska  |  10. 09. 2002 15:41

Zajimave kdyz, jsem tu anketu videl naposled nekdy vcera vecer, tak "kvalitni clanky" meli 73 % a dneska v poledne maji jen 53 % a ty polozky kde bylo 1-2 % maji najednou 7 %. Ze by nam tady nekdo prikrasloval?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
rudidlo  |  10. 09. 2002 15:48

My se můžeme jen domnívat. Dokázat to nemůžeme .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
malcor  |  10. 09. 2002 16:48

Jo ja sem vyhral 2x ze 4 pokusu. Jednou listky na party (+-600,-) a jednou VIP vstupenky na GT v brne

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
rudidlo  |  11. 09. 2002 09:09

No, nevím,. co to má společného s anketou, ale budiž. (Nebo , že by "zafungoval" engine pro psaní příspěvků a zanesl sem příspěvky z jiné diskuse?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
aRnOsT  |  11. 09. 2002 08:14

Jednou sem se zaregistroval u zahr. serveru. Od té doby je to tak dva roky. Dnes mi a antispamu zabírá místo tak 500 domén :)))

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
rudidlo  |  11. 09. 2002 09:06

No, nevím,. co to má společného s anketou, ale budiž. (Nebo , že by "zafungoval" engine pro psaní příspěvků a zanesl sem příspěvky z jiné diskuse?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  10. 09. 2002 02:41

Nevidim jediny duvod, proc by sem nekdo mel hrnout, zvlaste ted v obdobi vlady soudruha Vladimira Iljice Spidlyna. Pokud jsou zde nejaci schopni lide takovych kvalit, ktere by uplatnili v projektech o kterych je tu rec, tak radeji odejdou do zahranici. Prinejmensim tak budou zit v normalni zemi, kde funguji zakony, statni sprava a lidove receno, "se tam da zit". Tady to neni a ted se tomu kazdym dnem vzdalujeme. To nejen ve srovnani se zapadnimi zemeni, ale i s temi z byvaleho socialistickeho bloku. Tahle vlada nechce vzdelane lidi, idea montaznich linek jim vyhovuje daleko vice.

Ohledne softwarovych firem. Uz jen takova vec jako je napriklad prace doma nebo prace jako kontraktor na ZL, ktera je pro tento obor vcelku prirozena (u nas oficialne nelegalni - viz stolety Zakon o zamestnanosti) ve specifickych pripadech. V zahranici neni vyjimkou, ze takovy vyvojar (ac je jinak primo zamestnancem) muze plno veci delat daleko vice efektivne doma, obe strany z toho maji prospech. Jenze aby to mohl delat, musi mit kuprikladu pouzitelne pripojeni na Internet. Takove ADSL uz maji uz i v Jizni Africe, tady bude patrne az po te, co jej zavedou i na Kube. A takovych detailu by se naslo jiste vice.

Se soudruzskym pozdravem, Svetu Mir. Petr.  (uz je treba si to asi zase pomalu osvezit )

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ondřej  |  10. 09. 2002 06:43

bývalý stranický kandidát Klaus si žije ve svém naivním světě všemocného trhu a iluzi o tom, jak všici budou stát ve frontě na hranicích s doláčema v kufru, aby je mohli natlačit do naší po 12 let chcípající ekonomiky

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kkk  |  10. 09. 2002 14:26

aha ok, tak nam povedz ako to vidi tvoj politicky favorit???

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
s0m3body  |  10. 09. 2002 12:25

hm, presne tak
ja som odisiel zo slovenska robit do nemecka - jednak robim na projekte o ktorom by som mohol na slovensku len snivat, a dalej mozem slusne zit .. nema vyznam zrovnavat platy, ale napr. je pre mna velmi velky rozdiel ci za najom bytu pre moju rodinu platim 1/4 platu, alebo 1/2 (ako by som platil na slovensku)
avsak hlavny dovod pre moj odchod bola zakladna vojenska sluzba ... moze to vyzerat smiesne, avsak kazdy kto robi v IT si vie velmi rychlo spocitat co znamena v tejto oblasti 'vypadnut' na 1 rok .. je to strasne strasne vela a nemal som o to zaujem ..
pokial by mi (a takisto kopcu ostatnych mladych ludi z IT) stat poskytol moznost 'kvazi civilnej sluzby' v IT oblasti, usetril by tym velke vydavky za IT odbornikov ktorych inak musi 'kupvat' za trhove ceny, ja by som robil rok 'zadarmo' ale s pocitom ze sa minimalne nieco naucim z praxe a asi by som na slovensku ostal
atd ...
neviem ako je to v cechach v tomto pripade, ale predpokladam ze podobne

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
slesik  |  10. 09. 2002 13:53

K ty civilce. Na vojnu sem nechtěl (mimo jiné i kvůli tomu roku mimo IT) a sehnal sem si civilku ve státní správě - správce serverů. Vše OK do té doby, než milá paní na okresnim úřadě přišla, že sem studoval počítače a řekla, že mě tam nepustí, že jako nesmim být na civilce v tom oboru, ve kterym sem studoval! No, myslel sem, že mě vomejou a ztratil sem tak poslední kapku iluze o státu. Nejenže by vydělal stát - nemusel by platit drahýho technika a měl by po skončení člověka s určitou praxí - možnost lepšího zaměstnání (když už na nás mladý nadávaj, že nemáme praxi). Na konec mě šoupli na gympl, kde mezi uklízenim občas přeinstaluju jejich 98 na 486DX2. CO TO JE? Závidim ti, že si byl tak prozíravej a odjel si včas do německa, dnes bych udělal to samý. (PS: Je vidět, že i po rozdělení máme ve vládě stejný tupce.)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  10. 09. 2002 14:56

To je uzasne. Hlavne ze se ted budou vytvaret dotovana mista pro absolventy, kteri udajne nechteji pracovat

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
slesik  |  10. 09. 2002 17:21

Je to fakt debility. Např. kdyby muj kamos mel vyucak, nebo hnojarnu, tak by moch delat spravce serveru ci webmastera ve statni sprave, ale jakmile ja sem studoval PC tak musim jit delat rukama (asi abych vedel jak spatne se maj delnici?) a nesmim k PC. Potom budeme oba bez praxe a stat nam umele vytvori mista ... Takhle to aspon chapu ja.

Jinak pochopil se dobre kteri udajne nechteji pracovat  ??? Nema tam byt kteri udajne chteji pracovat? protoze jinak tramdaddááá kam se hrabe kocourkov....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  10. 09. 2002 18:24

Soudruh Skromach chce zrusit podporu v nezamestnanosti pro cerstve absolventy (treba ty, ktere pred vyresenim vojny nikdo logicky nezamestna) a misto toho vytvorit statem placena mista, kde buou moci pracovat. Zaver si jiz udela kazdy sam ....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Anonym :)  |  11. 09. 2002 08:49

No ono to je komplikovanejsi. Existuje metodicky pokyn, ktery rika, ze nesmis nastoupit na civilni sluzbu na misto, kde si pracoval v poslednich 2 letech nebo studoval. Stejne jako ze nesmis do jineho okresu atd.
Jak to konkretne dopadne zavisi na ruznych okolnostech. Mi to treba proslo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
s0m3body  |  11. 09. 2002 09:33

hm,
ma to aj nejaku logiku, alebo je to typicky predpis ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Radim Kunz  |  11. 09. 2002 11:15

Ma to logiku. Vytvari se tim spousta pracovnich mist pro uredniky, kteri to vsechno kontroluji.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
EL  |  11. 09. 2002 14:20

Má to logiku - byl bys zvýhodněn oproti těm, co šli na vojnu. To je jediný důvod.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
s0m3body  |  11. 09. 2002 14:26

ako zvyhodneny ?
ja by som bol mudrejsi, oni zas silnejsi

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  10. 09. 2002 14:51

Ano, v Cechach je to stejne blbe.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor