Dezinformace

Dezinformační weby už blokují i mobilní operátoři

Oživeno v úterý 1. března v 17:00

Čeští mobilní operátoři (O2, T-Mobile, Vodafone) vyhověli výzvě vlády České republiky a Národního centra kybernetických operací a připojují se k opatřením, která napomáhají omezit šíření ruské propagandy v kybernetickém prostoru České republiky.

Přes mobilní sítě jmenovaných už se tedy (standardním způsobem) nelze dostat na následující internetové adresy:

  • cz.sputniknews.com
  • Cz24.news
  • Nwoo.org
  • Slovanskenebe.com
  • Svobodnenoviny.eu
  • Zvedavec.org

Provozovatelé těchto a dalších dezinfowebů se pokouší o odpor, přesouvají se na nové domény, ale i ty jsou postupně přidávány na blacklist.

Asociace poskytovatelů mobilních sítí, která zprávu zveřejnila, také upřesňuje formální stránku věci. Jedná se o usnesení vlády České republiky č. 127 ze dne 25. 2. 2022 žádající „všechny relevantní subjekty k přijetí potřebných opatření vedoucích k zamezení šíření nepravdivých a zavádějících informací v kybernetickém prostoru, které slouží k manipulování obyvatelstva ČR směrem k ospravedlnění a schvalování aktuální ruské vojenské agrese vůči Ukrajině“, na základě kterého Národní centrum kybernetických operací (NCKO) při Vojenském zpravodajství České republiky upřesnilo požadavky s uvedením seznamu konkrétních bezpečnost ohrožujících internetových adres.

Diskuze (499) Další článek: Datování minerálů Čeljabinského meteoritu naznačuje spojitost se vznikem Měsíce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,