CZ.NIC oficiálně oznamuje nová pravidla registrace domén

Pod heslem smrt spekulantům a zpátky ni krok vyhlásil CZ.NIC nová pravidla registrace domén, která vstoupí v platnost od 1. března příštího roku. Měly by především omezit spekulativní registrace domén.
Existuje mnoho šibalů, kteří mají na sebe registrováno několik stovek či dokonce několik tisíc domén aniž by zaplatili registrační poplatek. Postup je jednoduchý, zaregistrujete si doménu 2. řádu u CZ.NIC a poté jste vyzván k zaplacení registračního poplatku 1 600 korun do 78 dnů. Různí spekulanti ovšem za tyto domény v lhůtě 78 dnů nezaplatí a po uplynutí této lhůty zažádají opět o zaregistrování stejné domény. Skutečný zájemce o doménu si ji nemůže registrovat, je obsazená spekulantem, může ji tedy od spekulanta koupit, nebo si počkat, až vyprší lhůta pro zaplacení a zaregistrovat si ji dříve, než tak opět učiní spekulant. Jak jsou ale spekulanti ohledně placení laxní, co se týče opětovné registrace domén, jsou nejrychlejší. V současné době se v některých případech dá s úspěchem využít například služby „hlídej domény“, která umožňuje hlídat obsazenou doménu spekulantem a pokusit se jí zaregistrovat dřív než spekulant. Služba v krátkých časových intervalech kontroluje, zda vámi požadovaná doména není v daném okamžiku volná v centrálním registru CZ.nic, pokud ano je zaregistrována. O úspěšnosti často rozhodují vteřiny a štěstí, protože podobné programy využívají i spekulanti. O tuto službu můžete požádat, pokud prokážete vztah k doméně, která je spekulativně obsazena. Velká nevýhoda této služby je její zpoplatnění (2 800 Kč).

Podle Jiřího Dohnala ze sdružení CZ.NIC tvoří spekulanti s doménami sedm procent z celkového počtu uživatelů.

Nová pravidla mění postup registrace nového doménového jména, a to takto:

  • žádost o registraci
  • výzva k úhradě registračního poplatku (lhůta k zaplacení je včetně 2 upomínek zkrácena na 39 dnů)
  • registrace doménového jména do databáze (po úhradě)
  • vystavení daňového dokladu
  • technická kontrola jmenných serverů (DNS)
  • delegace doménového jména (zóna .cz)
(Dosud probíhalo řízení v pořadí: žádost, technická kontrola, registrace, delegace doménového jména, výzva k úhradě – včetně upomínek 78 dní, daňový doklad).

Nejdůležitější změnou, která by měla překazit plány spekulantů, tak bude nutnost nejdříve zaplatit registrační poplatek a teprve poté vám bude doména zaregistrována. Nyní si můžete zaregistrovat doménu, 78 dnů používat a teprve potom zaplatit. Nastane také změna v délce čekací doby na zaplacení poplatku, tato doba bude zkrácena ze 78 dnů na 39 dnů.

Další důležitou změnou je zavedení tzv. speciálních žádostí. Tyto speciální žádosti budou sloužit k registraci doménového jména na něž byla podána běžná žádost o registraci a kde zatím nejsou zaplaceny registrační poplatky. Každá speciální žádost bude mít svoji identifikaci, pod kterou budete požádáni o zaplacení zálohy. Pokud nebude u původní běžné žádosti zaplacen registrační poplatek, získá doménu první přijatá a zaplacená speciální žádost. Poplatky za nerealizované registrace jsou vráceny zpět.

Poslední ne už tak důležitá změna je zrušení zákazu použití doménových jmen nejvyšší úrovně v názvu registrované domény, přičemž pět jmen je vyhrazeno vládě ČR (Úřadu pro veřejné informační systémy: edu.cz, gov.cz, int.cz, mil.cz a org.cz), ostatní budou uvolněna.

Každá změna sebou přináší pochybnosti o tom, jak bude realizována v praxi a pochopitelně se najde i dost kritiků, kterým se nebude něco líbit. Klíčovým problémovým bodem bude i nadále čas registrace či zaplacení poplatků a metody určování, kdo to vlastně zaplatil první. Nejvýrazněji to bude patrné při uvolnění doposud zablokovaných domén. Právě pro tento speciální případ se ale nyní zkoumá ten nejlepší postup, zatím není známý, bude ale oznámen nejpozději 30 dnů před vypuknutím akce.

Doufejme tedy, že nová registrační pravidla přinesou úspěch a pořádek do registrace domén. Jak správně napsal Dan Lukeš v diskuzi na Lupě: "změna pravidel způsobí, že žádná doména, o kterou má někdo alespoň tak reálný zájem, že je ochoten ji zaplatit, nezůstane v rukou někoho, kdo ji zaplatit ochoten není (domén, které nikdo zaplatit nechce, se opatření nedotkne, ty mohou spekulanti opakovaně registrovat i nadále)."

Diskuze (34) Další článek: Napster bude brzo překonán

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,