CZ.NIC: nová pravidla omezila spekulace s doménami

Počet domén registrovaných spekulanty se záměrem prodeje domén se zajímavými jmény zájemcům, kteří na takových doménách chtějí poskytovat skutečný obsah, poklesl podle ředitele CZ.NICu Jiřího Dohnala z přibližně sedmdesáti tisíc na jednotky tisíc díky zavedení nových pravidel pro registraci internetových adres v doméně .cz.

Nová pravidla pro registrace jmen internetových adres v národní doméně .cz vyžadují registrační poplatek, který se liší podle jednotlivých registrátorů. Spekulanti se tak soustředí pouze na nejzajímavější volná jména, za která se jim vyplatí registrační a udržovací poplatky platit.

Registrace domén s cílem prodat tuto komoditu se ziskem zájemci o poskytování obsahu na dané internetové adrese je celosvětově běžný jev. Nejslavnější případ spekulací kolem internetové adresy se týkal adresy sex.com, velký mediální zájem naposledy vzbudil Kanaďan Mike Rowe se stránkami mikerowesoft.com, které nakonec předal Microsoftu výměnou za Xbox. V České republice se nejvíce mluvilo o prodeji domén cd.cz nebo oskar.cz.

Diskuze (35) Další článek: Další verze viru Netsky opět útočí

Témata článku: , , , , , , , , , , ,