eGovernment | CZ.NIC

CZ.NIC bezplatně naděluje USB/NFC klíče. Jak jej získat?

Aktualizováno 4. 3. 2021

Akce CZ.NICu stále trvá i po bezmála půl roce. Stačí si zdarma zaregistrovat účet mojeID a přihlásit se na této stránce. Následně vám do pár dnů přijde bezpečnostní klíč s připojením přes USB i bezkontaktní NFC. Po ověření účtu na Czech Pointu, přes Datovou schránku, eObčanku nebo NIA ID pak budete moci díky mojeID komunikovat se službami veřejné správy. Klíče je možné využít i s komerčními službami od Googlu, Microsoftu, Facebook atd.

Původní článek z 16. 11. 2020

CZ.NIC letos zvýšil důležitost svého univerzálního přihlašovacího účtu mojeID. Od září se totiž napojil na systém NIA a lze se jím přihlašovat ke službám veřejné správy. Abyste tak učinili, musíte mojeID ochránit pomocí bezpečnostního klíče. Tím může být počítač s Windows 10 a funkcí Hello, telefon s Androidem 7+ nebo opravdový hardwarový klíč s certifikací FIDO 2 (FIPS 140-2 úroveň 3).

Takové klíče vyrábí například Yubico, jejíž YubiKey se umí s počítači a mobily spojit pomocí USB, NFC či Bluetooth. Jedním z dodavatelů je také společnost GoTrust, a právě její klíč Idem Key (USB-A, NFC) lze koupit na webu mojeid.cz za 548 Kč včetně dopravy.

Nejrychlejší zájemci jej ale mohou získat také zdama. Stačí si účet mojeID ověřit na této stránce a zhruba do týdne budete mít Idem Key doma. Není to nijak garantované, počet kusů může být omezený, na Twitteru ale lidé stále hlásí, že klíče stále chodí. (A podle fotek někteří dostali i klíče YubiKey.)

Kde využít NIA, mojeID a hardwarový klíč?

Pomocí mojeID (NIA) se pak můžete přihlásit například k Portálu občana, Finančnímu úřadu, České správě sociálního zabezpečení, Datových schránkám, eReceptu, MPSV, ČÚZK, pojišťovnám, krajům nebo obcím, viz seznam poskytovatelů služeb.

Účet mojeID lze ale využít také k přihlášení v Alze, na CZC, ČSFD a dalších webech, viz katalog služeb.

A když už budete mít hardwarový klíč, mimo mojeID se bude hodit i pro zabezpečení účtu od Microsoftu, Googlu, Facebooku a dalších. Na yubico.com najdete seznam podporovaných služeb.

Takhle propojíte mojeID a hardwarový klíč na počítači:

Diskuze (109) Další článek: Microsoft usnadní porady. Nová aplikace je automaticky přepíše do textové podoby

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,