ČVUT získalo zdrojový kód Windows NT Server 4.0

Společnost Microsoft předala Fakultě elektrotechniky ČVUT zdrojový kód operačního systému Windows NT Server 4.0.
Společnost Microsoft předala Fakultě elektrotechniky ČVUT zdrojový kód operačního systému Windows NT Server 4.0 se slovy, že si je vědoma důležitosti odborného vzdělávání v oblasti informačních a komunikačních technologií, a proto akademickým institucím poskytuje podporu a spolupráci. To začalo platit i pro oblast zdrojových kódů.

Po devítiměsíčním oboustranném jednání byla podepsána smlouva mezi Fakultou elektrotechniky ČVUT v Praze a společností Microsoft o poskytnutí zdrojových kódů pro operační systém Windows NT Server 4.0.

ČVUT je jednou ze 16 v Evropě
Fakulta Elektrotechniky ČVUT v Praze je jednou ze dvou univerzit ve střední a východní Evropě, která obdržela zdrojové kódy pro Windows NT Server 4.0 za účelem vývoje a výzkumu. V Evropě je pouhých 16 univerzit, ve Spojených státech jich je 42, se kterými společnost Microsoft tuto dohodu uzavřela. Tímto se dostává ČVUT v Praze do společnosti prestižních univerzitních institucí, jakou je např. Cambridge University v Anglii.

Zdrojové kódy poskytla firma Microsoft zdarma, produkty vzniklé výzkumem a vývojem zůstávají intelektuálním vlastnictvím výzkumné instituce. Licence na zdrojové kódy je poskytována celé instituci (nikoliv jednotlivým osobám), aby byl zajištěn široký interní přístup k těmto kódům. Tímto (neobvyklým) krokem dává společnost Microsoft najevo důvěru ve schopnosti a úroveň příjemců těchto zdrojových kódů, které umožňují provádění jakéhokoliv výzkumu a vývoje. Hlavně však má krok předání zdrojového kódu Windows NT 4.0 sloužit ke zvýšení připravenosti absolventů na nástup do zaměstnání. Absolventi se mají naučit orientovat, pracovat a vyvíjet v tomto stále častěji používaném síťovém operačním systému, a tím zvýšit svoji hodnotu na trhu práce.

Pomoc nebo boj s Unixem?
Firma Microsoft darovala zdrojové kódy na Windows NT 4.0, za dveřmi je však již operační systém MS Windows NT 5.0, který už asi bude něco téměř úplně jiného, než darovaný NT 4.0. Otázkou proto zůstává, zda uvolnění tohoto zdrojového kódu studentům v praxi opravdu pomůže. Zdrojový kód i toho nejnovějšího Linuxu mohou všichni, tedy i studenti, mít už dávno, od samého počátku zcela zdarma, a být neustále „in“, zatímco NT 4.0 se brzy stane téměř mrtvou záležitostí.

Zdá se tedy, že uvolnění zdrojového kódu Windows NT 4.0 je spíše další snahou Microsoftu zabít další hřebík do rakve ostatních operačních systémů, v tomto případě Linuxu, tedy především Unixu.

V každém případě ten, kdo se bude umět vyznat v něčem tak složitém, jako je zdrojový kód operačního systému Windows NT 4.0, bude mít opravdu na trhu práce zcela nepochybně obrovskou výhodu. Zvláště, když za suchým oznámením „znám zdrojový kód operačního systému“ dodá kouzelné slovo „Microsoft“. Noví odborníci mohou být skutečně ve firemním balení Microsoftu. Ostatní firmy však v tomto mají téměř rovnocenné možnosti.

Diskuze (1) Další článek: Tweak UI: výtečná nastavení pro Internet Explorer (VI.)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,