Cvalíci od Velké modré

Firma IBM se snaží proniknout na trh výpočetní techniky ve všech možných oblastech a vždy se tyto výrobky vyznačují špičkovou kvalitou. Nejinak tomu bylo i u dvou disků z řady Deskstar, které jsme podrobili malému redakčnímu testu.
Firma IBM se snaží proniknout na trh výpočetní techniky ve všech možných oblastech. Ať už to jsou počítačové sestavy, procesory, tiskárny nebo pevné disky, vždy se tyto výrobky vyznačují špičkovou kvalitou. Nejinak tomu bylo i u dvou disků z řady Deskstar, které jsme podrobili malému redakčnímu testu.

Na první pohled jsou od sebe oba disky k nerozeznání. Také fyzické parametry (počet hlav, ploten …) jsou naprosto totožné. V něčem se ale přece liší.

Pět nebo sedm tisíc?
IBM Deskstar 22 GXP má sice na rozdíl od disku Deskstar 25 GP menší kapacitu, jeho plotny se však otáčejí větší rychlostí, což zaručuje vyšší výkon ve většině aplikací. Firma IBM dokonce provedla oficiální měření rychlosti běhu aplikací v závislosti na počtu otáček disku za minutu (RPM – Revolutions per minute). Při použití procesoru na frekvenci

450 MHz má být výkon Deskstar 22 GXP (7 200 RPM) údajně o více než 15 % lepší než u disku Deskstar 25 GP (5 400 RPM).

Pro náš redakční test jsme použili sestavu s procesorem AMD K6-2 300 MHz, základní deskou AOpen AX59PRO a 32 MB SDRAM PC100. Naměřený rozdíl se sice v benchmarcích slibovaným 15 % moc neblížil (možná díky nižší taktovací frekvenci procesoru), nicméně například při rychlosti spouštění aplikace Corel Draw byl více než znatelný.

Technologie do příštích let
Při výrobě disků řady Deskstar se používá technologie GMR (Giant Magnetoresistive) druhé generace. Mezi hlavní výhody čtecích hlav GMR patří velice vysoká citlivost na magnetické pole disku. Tato zvýšená citlivost umožňuje zapsat na jeden čtvereční palec až neuvěřitelných 11,6 Gbitů. Díky tomu lze dosáhnout větší diskové kapacity na menším počtu ploten (například u disků Deskstar je to až 5,1 GB na každé plotně). Vetší hustota dat rovněž umožňuje větší přenosovou rychlost. Předpokládá se, že po roce 2000 se GMR stane dominantní technologií při výrobě disků. Oba disky pochopitelně podporovaly rozhraní Ultra-ATA 66, které umožňuje dosáhnout vnitřní přenosové rychlosti až 66,7 MB/s.

Data v bezpečí
Kromě parametrů a ceny disku zajímá každého uživatele, zda jsou jeho data v bezpečí. V tomto směru se IBM o své zákazníky stará přímo skvěle. Kromě klasických funkcí, jako je například test kontrolních součtů CRC (Cyclic Redundancy Checking) a S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology), nabízí něco nového. Technologie DFT (Drive Fitness Test) je v podstatě rozšířením S.M.A.R.T.u o speciální mikrokód. Ten může být při spuštění zaveden do chráněného oddílu (partition) na pevném disku a je zcela nezávislý na operačním systému uživatele. Je tedy jedno, zda používáte Windows, OS/2 či Linux. Kromě klasické kontroly disku a přesouvání dat z jeho vadných oblastí si DFT vytváří o všech zaznamenaných chybách (realokované sektory, vážné chyby povrchu apod.) protokol a ukládá jej ve speciálním oddílu disku. Podle tohoto protokolu posuzuje, do jaké míry je ještě bezpečné na disk ukládat data.

Opravdová kapacita
Přestože jsme disky měli v redakci pouze krátkou dobu a kvalita pevného disku se projeví až po několikaletém používání, nezjistil jsem ani sebemenší problém s jejich provozem. I když se Deskstar 22 GXP otáčí rychlostí 7 200 otáček za minutu, je velice tichý (o Deskstar 25 GP to platí pochopitelně také). Řekl bych, že to jsou snad dva nejtišší disky, které jsem měl v ruce. Pokud s nimi však chcete manipulovat hned po vypnutí počítače, doporučuji vzít si azbestové rukavice. Disky docela slušně hřejí, na jejich rychlost ani spolehlivost to však nemá sebemenší vliv. Především k Deskstar 22 GXP bych vzhledem k jeho vyšším otáčkám (tím pádem i vyšší teplotě) doporučoval chladič. Zájemcům, kteří se chtějí o technologiích IBM a jejich nových produktech dozvědět víc, mohu vřele doporučit webové stránky výrobce, kde je spousta náčrtků, obrázků a odkazů.

pevné disky pro Ultra ATA

IBM DeskStar 25GP a 22GXP
Zdroj: Actebis, Praha
Telefon: (02) 33 09 06 11
Cena: 25 GP 9 993 Kč bez DPH
12 200 Kč vč. DPH
22 GXP 10 050 Kč bez DPH
12 260 Kč vč. DPH
Záruka: 3 roky
Zdroj: Computer
Diskuze (1) Další článek: Když zbytečně vrčí disketová mechanika

Témata článku: , , , , , , ,