Čtyři programy, které rozpoznají neznámou písničku

Zalíbila se vám nějaká skladba, ale nemáte tušení, oč se jedná? Vyzkoušejte Midomi, Shazam nebo Musipedii a dozvíte se to. Tyto služby totiž pojmenují neznámou psíničku.

Určitě jste už někdy zaslechli nějakou písničku – skladbu, která se vám doslova zaryla pod kůži a vy jste ji chtěli mít v MP3 nebo rovnou na stříbrné placce. Nicméně jste neměli nejmenší tušení, co je to za skladbu, jak se jmenuje a kdo ji má na svědomí. Mě to potkává celkem často a ještě častěji se mi ozývají mí přátelé s vidinou, že to budu určitě vědět.

Chyba lávky! Jelikož se ale snažím být dobrým kamarádem, poctivě si písničku poslechnu a pokusím se ji identifikovat podle slov. To je poměrně snadné – stačí do Googlu, Bingu nebo jiného vyhledávače napsat nějakou typickou a dostatečně unikátní pasáž, připojit kouzelnou formuli „+lyrics“ a je hotovo. Co když se vám ale pod kůži vryje skladba instrumentální, typicky třeba filmová muzika, která se obejde beze slov? Pak je to samozřejmě mnohem těžší a do práce je třeba povolat chytré pomocníky Shazam, Midomi (SoundHound), Musipedii nebo zajímavou komunitní službu Name my tune.

Až na toho posledního se jedná o webové nebo mobilní aplikace, které zachytí část skladby pomocí mikrofonu, analyzují ji a prohledají ve své databázi. A zpravidla ji i najdou – tedy pokud nebudete hledat naprostou alternativní exotiku nebo českou muziku.

Jako první si představíme Midomi, klikněte na šipku:

Diskuze (46) Další článek: Apple iPad se ukazuje v reálu, zítra bude v obchodech

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,