CTX PR711T: jistota na stole

17palcový monitor CTX PR711T nabízí za svoji cenu až nevídané parametry: trinitronovou masku a rozlišení až 1 600 × 1 200 bodů při obnovovací frekvenci 75 Hz.
Jde jen o zvyk
Zvláštní a trochu netradiční je nabídka OSD. Seznamování mně zabralo docela dost času a ani pak nebylo nastavování příliš přímočaré. Zato však nabízí plno funkcí, kterými můžete monitor velice dobře vyladit. Jsou zde celkem tři nabídky OSD, každá má svoji ovládací klávesu. Chcete-li např. ladit geometrii, stisknete levé tlačítko, pro intenzitu barev prostřední a pro ostatní funkce pravé. Další čtveřice tlačítek je pak určena pro nastavení vybraného parametru, případně pro výběr z podnabídky dalších funkcí.

Jsem trochu hnidopich
Pro nastavení dobré geometrie nabízí monitor téměř všechny funkce, které byste mohli potřebovat, chybí snad jen jemné dolaďování pravých úhlů v rozích. I bez této funkce se však geometrie dá nastavit velice dobře. Výsledný dojem trošku kazí fakt, že se vertikálně obraz nedá roztáhnout až do krajů, navíc pravý okraj je větší než levý. Plně roztažený obraz je tak umístěn mírně vlevo; jde ale o milimetry, takže normální uživatel si toho vůbec nemusí všimnout.

Kvalita na 1152 × 768 bodů
Obraz je velice ostrý, kontrastní, má minimální chyby v konvergenci (nejvíce v levém horním a trochu také spodním rohu), moiré žádné. Konvergenci však lze velice jemně ladit, a to jak horizontálně, tak vertikálně, takže když obětujete chvilku na aretaci, budete maximálně spokojeni. I když monitor umí velice vysoká rozlišení, od 1280 × 1024 se ostrost a kvalita obrazu poněkud ztrácí, takže pokud máte kartu, která podporuje rozlišení 1152 × 864 bodů, směle jej použijte. Zde má obraz ještě všechny dobré vlastnosti, o nichž jsem mluvil. Navíc je to pro sedmnáctky ideální a pravděpodobně nejpoužívanější rozlišení (1280 × 1024 už je moc velké a na horších monitorech se ztrácí detaily).

Drobnost, která potěší
Nabídka OSD má ještě jednu příjemnou vlastnost – zobrazuje informaci o použitém rozlišení, o vertikální (v Hz) i horizontální (v kHz) frekvenci, a zda je zapnutá synchronizace obrazu v obou směrech (ta se vypíná zejména tehdy, pokud chcete třeba z 3D-hry dostat maximální počet snímků za sekundu a jste omezeni čekáním na synchronizaci s vykreslovací frekvencí monitoru).

Vy jej ještě nemáte?
Celkově na mě CTX PR711T působí velice dobře. Vlastnosti má podobné jako moje pracovní sedmnáctka Nokia 447Xpro, ta však nabízí kvalitnější vyšší rozlišení. CTX PR711T je ale téměř o třetinu dražší – pokud tedy víte, že vám bude stačit rozlišení 1152 × 864, je volba jasná.
17" monitor s trinitronovou maskou
CTX PR711T
Zdroj: Konsigna, Praha
Telefon: (02) 67 99 31 11
Cena: 14 480 Kč bez DPH
17 666 Kč vč. DPH
Záruka: 3 roky
Parametry: úhlopříčka 17", obrazovka Trinitron, rozlišení 1600 × 1200 při 75 Hz
Zdroj: Computer
Váš názor Další článek: Slunce nad NetBeans

Témata článku: , , , , , , ,