Čtvrtletní výsledky: Intel jako loni, AMD se ztrátou

Finanční výsledky firem Intel a AMD jsou už pravidelně poměrně podobné. Intel vykazuje stejný zisk v řádu stovek miliónů, AMD naopak ztrátu v desítkách i stovkách miliónů, obě dvě firmy ale nešetří optimismem.
Oslabení celého informačního průmyslu a cenové války mezi výrobci procesorů se podepisují na finančních výsledcích obou firem. Oproti stejnému období minulého roku AMD zaznamenalo výraznější ztrátu, Intel překvapil větším ziskem, než se čekalo, ale ani jeho výsledky nejsou oslnivé.

Zisk společnosti Intel za první čtvrtletí roku 2003 dosáhl výše 915 milionů amerických dolarů při obratu 6.75 miliardy USD. V přepočtu tak dokázal Intel vyrovnat loňský zisk na akcii ve výši 14 centů, přestože čistý loňský zisk byl o 21 milionů vyšší. I tak Intel překonal kvalifikované odhady analitiků, které počítali se ziskem o dva centy na akcii nižším.

Výsledky hospodaření oznámilo i AMD, které je největším konkurentem Intelu na poli procesorů pro osobní počítače. AMD se dařilo hůře, obrat firmy dosáhl pouze 715 milionů oproti loňskému prvnímu čtvrtletí, kdy AMD pokořilo hranici 900 milionů USD. Letošní ztráta dosáhla výše 146.4 milionu USD, tedy 42 centů na akcii. Oproti loňskému výsledku, který se pohyboval kolem pouhých 3 centů na akcii, je to obrovské oslabení. I tak se AMD podařilo mírně překvapit finanční trhy, které počítaly se ztrátou o další dva centy vyšší.

Silné procesory Intelu, slabší bezdrát

Výkonný ředitel Intelu Craig Barrett komentoval výsledky společnosti celkem spokojeně, když konstatoval, že divize společnosti, které se věnují vývoji a výrobě komponent pro PC, pracovaly lépe, než se od nich očekávalo, zatímco operace na trhu s flash pamětmi mírně pokulhávaly. Výroba procesorů pro PC přinesla Intelu obrat 5.76 miliardy, což se od loňského výsledku za první čtvrtletí významně neliší. Intelu se však znatelně nedařilo na trhu bezdrátových sítí. Skupina Wireless Computing and Communications Group prohloubila ztrátu na 94 milionů dolarů oproti 68 milionům za stejné období vloni.

Optimisté v Intelu

Podle ekonomických expertů Intelu je vývoj v druhé čtvrtině roku těžko odhadnutelný kvůli nejistému stavu globální ekonomiky. Přesto byly zveřejněny oficiální odhady, které hovoří o obratu v rozmezí 6.4 až 7 miliard dolarů. Pokud by se podařilo Intelu dosáhnout do střední části tohoto rozmezí, znamenalo by to meziroční zvýšení obratu o 6%. Předpoklady Intelu jsou navíc dost odvážné, protože druhé čtvrtletí bývá u Intelu pravidelně na stejné nebo mírně horší úrovni než první část roku.

K lepším výsledkům má pomoci i změna strategie při prodeji flash pamětí, u kterých Intel přiznává nastavení cen, které neodpovídaly požadavkům trhu. O zvýšení obratu by se měly postarat i nové produkty pro PC včetně čipsetu 875P a nových verzí mobilních Pentií.

AMD větší ztráta, ale stoupající prodeje

Nelichotivé výsledky společnosti AMD vytvářejí na celou společnost velký tlak. Představenstvo společnosti přesto mohlo předložit svým akcionářům několik dobrých zpráv. AMD prodalo za první čtvrtletí tohoto roku procesory za 468 milionů dolarů, což je jedenáctiprocentní nárůst obratu oproti předchozímu období. Zvýšení obratu šlo ale na úkor zisku – AMD neupřesnilo, jaké množství čipů prodalo, uvedlo jen nejasnou formulaci „dvouciferné zvýšení prodaných jednotek“. Je tedy jasné, že AMD prodávalo více ale levněji, což jen prohloubilo ztrátu společnosti. Velkou část dodávek v prvním čtvrtletí navíc tvořily levné procesory dodávané do Asie. Díky tomu se však AMD podařilo mírně zvýšit podíl na trhu jak u stolních, tak i u mobilních procesorů.

Zvýšení obratu se dotklo i operací na trhu s paměťovými čipy typu flash. Obrat AMD v této oblasti činil 218 milionů dolarů, přičemž jde už o čtvrté čtvrtletí v řadě, během kterého došlo k nárůstu prodejů.

Spása jménem Opteron, strach ze SARS

Na 22. dubna chystá AMD uvedení 64bitového procesoru Opteron, který se má stát novou vlajkovou lodí společnosti a zdrojem významných příjmů, i když ty se projeví hlavně v druhé polovině roku. Při zahájení prodeje Opteronu AMD oznámí jména přibližně stovky aplikací, které budou schopné naplno využívat potenciál Opteronu.

Dalších zlepšení finančního zdraví společnosti chce AMD dosáhnout drastickým omezením pracovních cest svých zaměstnanců. Při tomto rozhodnutí hrál svou roli také strach z hrozby plicního onemocnění SARS. Zaměstnanci, kteří budou pobývat v zemích s prokázaným výskytem tohoto onemocnění, budou po svém návratu muset pracovat doma po inkubační dobu onemocnění a před nástupem budou muset podstoupit firemní lékařskou prohlídku.

Diskuze (4) Další článek: Chyba v jádru Windows

Témata článku: , , , , , , , , , , ,