ČTÚ rozhodl spory o propojení, do měsíce bude ADSL levnější

ČTÚ rozhodl spory o propojení a nařídil Českému Telecomu se dohodnout s Contactelem a Czech Online. Na tuto dohodu má stanovenou lhůtu 30 dnů, takže chvíli ještě může zdržovat.

Prvním náznakem toho, že dlouho očekávané rozhodnutí sporu o „propojení“ je na cestě, bylo nedávné výrazné zlevnění ADSL, které uskutečnila společnost Contactel. Otázkou tedy asi navždy zůstane, jestli byl Contactel natolik odvážný a byl ochoten nést riziko, že bude své nové ceny ADSL muset i několik měsíců dotovat z vlastní kapsy, anebo měl pouze lepší informace než ti druzí. S odstupem času bych se přiklonil k té druhé variantě, již několik týdnů totiž prosakuje pro změnu z ČTc, že chystá výrazné zlevnění ADSL (šeptá se něco o nelimitované variantě ADSL pod tisícovku). Naznačuje to i včerejší vyjádření tiskového mluvčího Vladana Crhy na otázku, jak se ČTc staví k novému rozhodnutí:

"Pro nás je teď prioritní naše nová nabídka ADSL pro koncové zákazníky, kterou hodláme představit v nejbližších týdnech."

Jak to ve skutečnosti bylo, se již asi nedozvíme. Faktem je, že ČTÚ téměř po roce konečně rozhodl spory alternativních operátorů s Českým Telecomem o propojení. Podle zprávy ČTK se tak stalo již minulý týden, podle našich informací doručil ČTÚ svoje rozhodnutí jednotlivým operátorům minulý pátek, v předvečer našeho vstupu do EU.

Již počátkem minulého měsíce, přesně na Apríla, se nám podařilo aprílovými články o falešném rozhodnutí podráždit ČTÚ natolik, že nakonec ještě v ten samý den vydal skutečné rozhodnutí, v němž se však pojednávalo pouze o nových cenách ADSL. Nové cenové rozhodnutí slibovalo opravdu nadějné snížení cen za ADSL, bohužel neřešilo to podstatné - jak přinutit ČTc k uzavření propojovacích smluv.

První o novém rozhodnutí informovala společnost Czech On Line a vzápětí vydala o této události zprávu ČTK:

„Český telekomunikační úřad minulý týden nařídil Českému Telecomu, aby pro poskytování služby propojil svou síť se sítí společnosti Czech On Line, řekla ČTK mluvčí Czech On Line Stanislava Beyerová. Firma tak bude moci jako první operátor službu od Telecomu nakupovat za nižší poplatky a bude moci i snížit ceny pro koncové zákazníky.“

Podle našich informací však stejné rozhodnutí obdržela i společnost Contactel, jen o tom jaksi ještě nestihla informovat média. Oslovili jsme tedy narychlo tiskového mluvčího Contactelu Pavla Rusého, který k novému rozhodnutí ČTÚ o propojení řekl toto:

"Obdrželi jsme rozhodnutí ČTÚ o propojení v oblasti ADSL. Toto rozhodnutí ukládá Contactelu a Českému Telecomu za povinnost propojit své sítě do 30 dnů s využitím cen určených předchozím cenovým rozhodnutím. Věříme, že Český Telecom této povinnosti dostojí a nebude vytvářet překážky bránící postupu v souladu s rozhodnutím ČTÚ. Contactel vydání rozhodnutí ČTÚ očekával, a proto již s předstihem před dvěma týdny snížil ceny své služby ADSL Contact."

Informace, že Czech On Line bude moci jako první operátor nakupovat za nižší poplatky a snížit ceny pro koncové zákazníky, je tedy trochu nepřesná. Jednak Contactel nižší ceny již nabízí, a to, kdo bude mít první uzavřenou smlouvu na propojení, bude teď záležet také na ČTc a tvrdých jednáních, kde se jednotliví operátoři zřejmě ještě pořádně zapotí. Český Telecom má ještě 30denní lhůtu, ve které by měl propojovací smlouvy s jednotlivými operátory uzavřít. Z předchozího vyjádření mluvčího ČTc Crhy, v němž mluví o nové nabídce ADSL v „nejbližších týdnech“, předpokládám, že první podepsaná smlouva uvidí světlo světa až někdy počátkem června.

A jak by nové ceny mohly vypadat? Hodně naznačuje nedávná cenová nabídka Contactelu:

Tarif Nová cena Stará cena Rozdíl Změna
Start’04 512/128 (3 GB) 650 Kč 819,60 Kč - 169,60 Kč -21%
Start’04 512/128 (10 GB) 950 Kč 1 230 Kč - 280 Kč -23%
Start’04 1024/256 (6 GB) 1 100 Kč 1 450 Kč - 350 Kč -24%
Start’04 1024/256 (20 GB) 1 600 Kč 2 030 Kč - 430 Kč -21%
Power’04 256/64 1 600 Kč 2 030 Kč - 430 Kč -21%
Power’04 512/128 2 600 Kč 2 970 Kč - 370 Kč -12%
Power’04 1024/256 4 800 Kč 5 540 Kč - 740 Kč -13%

Ceny uvedené v tabulce jsou bez 19% DPH.

Názory jednotlivých stran se dost liší. Zatím co všichni alternativní operátoři předpokládají, že koncové ceny budou kopírovat ceny uvedené v nedávném cenovém rozhodnutí (u nejlevnější varianty pokles zhruba o 170 Kč, u nejdražší snížení o přibližně 700 Kč), tak ČTc společně se společností GTS se již nechal slyšet, že k novým cenám ČTÚ bude nutné připočíst část nákladů na provoz nadhovorového pásma u telefonní linky ve výši přibližně 260 Kč, takže konečná cena nejlevnější varianty by poklesla pouze o 50 Kč. O jaké konkrétní nové náklady na provoz telefonní linky jde, se však nezmínil ani ČTc, ani GTS. Jestli mysleli poplatek za nadhovorové pásmo, zde je cenové rozhodnutí ČTÚ 03/PROP/2004 naprosto jasné:

„Maximální ceny stanovené v Článku 3 neobsahují cenu spojenou s „nadhovorovým“ pásmem v přístupové síti. Maximální měsíční cenu za propojení, kterou bude platit provozovatel pevné VTS2 provozovateli pevné VTS1, lze navýšit o cenu spojenou s nadhovorovým pásmem v přístupové síti pouze v případě, když účastník služeb na bázi technologie ADSL provozovatele pevné VTS2 nebude v měsíčním paušálu za hlavní telefonní stanici platit provozovateli pevné VTS1 tuto cenu.“

Přeloženo do srozumitelné češtiny to znamená – jestli chce ČTc zvýšit velkoobchodní cenu o poplatek za nadhovorové pásmo může, ale pouze v případě, že o stejnou cenu sníží koncovému uživateli měsíční paušál za linku.

Za všechny uživatele internetu bych si však přál, aby zvítězil zdravý rozum a nové nabídky byly podobny té, kterou již nedávno představil Contactel. V opačném případě se budeme ještě dlouho přetahovat o poslední místo v rozšíření vysokorychlostního internetu spolu s Řeckem a Slovenskem.

Autor Miloslav Sova je iniciátorem Výzvy k rozšíření Internetu v ČR a zakladatelem občanského sdružení Internet pro všechny.

Diskuze (86) Další článek: Top žebříček virů za duben 2004

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,