ČTÚ pootevřel cestu k paušálu za dial-up

Radovat se nyní, je však více než předčasné. Rozhodnutí ČTÚ totiž pro koncové zákazníky zatím mnoho neznamená.
Včera proběhla tisková konference k novému rozhodnutí ČTÚ (PDF) ze dne 23. září, které se týká stanovení cen za paušální propojení k internetu při propojení různých poskytovatelů. Řečeno mírně nesrozumitelným jazykem ČTÚ "rozhodnutí, kterým se stanoví způsob výpočtu cen za propojení veřejných pevných telekomunikačních sítí pro poskytování telekomunikačních služeb zprostředkování přístupu uživatelů ke službám sítě Internet prostřednictvím propojovacího bodu."

Samotné rozhodnutí je upřímně pro normálního smrtelníka obtížně stravitelné a jeho rozšifrování vás může stát poměrně dost energie. Takže se spíše rovnou podívejme, o co v něm jde a k čemu to vlastně bude dobré.

V prvé řadě, pokud se těšíte, že nějakým způsobem upravuje paušální neměřené připojení k internetu bez ohledu na čas připojení, můžete zase vychladnout. O to tu vůbec nejde. Paušál, který se řeší, se týká paušálního připojení v určitém časovém období v určitém rozsahu hodin. Tedy například paušál pro připojování mimo špičku.

Rozhodnutí neřeší nic, co přímo trápí uživatele a to nedostatek cenově rozumného paušálu za neměřené připojení k internetu. Zaměřuje se pouze na to, aby i alternativní vlastníci jiných telekomunikačních sítí měli v případě neshody s Českým Telecomem nějaký dokument, od kterého se mohou odrazit při jednání o paušálních programech. Není tu stanovena žádná konkrétní cena, uvádí se jen 12 % přirážka z vloženého kapitálu jako přiměřený zisk. Řeší ceny za originaci a terminaci připojení k internetu, tedy stanovení cen pro toho, u koho hovor začíná, a u koho končí, a vzájemné vyrovnání těchto subjektů, pokud se jedná o různé firmy.

Rozhodnutím se v podstatě řeší rok starý návrh tarifů Českého Telecomu, kde se počítalo sice s paušálem, ale jen pro víkendy a svátky. Uživatelům se tehdy tento paušál nelíbil jako značně omezený, alterativním operátorům se zase nelíbilo, že jej nemohou nabídnout také, respektive není žádná úprava ČTÚ, která by podobné paušální připojení řešila. Pro uživatele tak tento paušál bude nadále značně omezený, bude jej ale moci nabízet více subjektů. Budete si prostě moci aspoň vybrat barvu drátu, který si vrazíte do oka. První výsledky dohod mezi Českým Telecomem a alternativci, kde by se toto rozhodnutí mohlo projevit, tedy paušály pro připojení k Internetu přes dial-up, můžeme čekat počátkem roku 2004.

V rámci boje za skutečný paušál, kdy se tedy budete moci připojit jedno kdy na libovolně dlouhou dobu, je toto nařízení sice příjemným signálem, ale rozhodně ne cílem, kde by další snažení již ztrácelo smysl. I tak ale toto rozhodnutí otevírá prostor k určitým částečným paušálům a konkurenci různých variant od více firem.

Diskuze (34) Další článek: Fotky z výstavní plochy Computexu

Témata článku: , , , , , , , , , ,