5G | Český telekomunikační úřad (ČTÚ)

ČTÚ chce minimalizovat zpoždění. Aukce 5G má začít ještě během letních prázdnin

Třetí odklad aukce frekvencí 700 MHz a 3,5 GHz pro sítě 5G už snad bude definitivně poslední. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) chce po nezbytném vypořádání připomínek k již podruhé upravované, celkově třetí verzi podmínek zahájit proces aukce ještě během letních prázdnin. Samotná dražební fáze má proběhnout na podzim, oznámila Barbora Havelková Adámková ze sekretariátu předsedkyně Rady ČTÚ.

Veřejná konzultace k aktuálně navrženým třetím podmínkám aukce trvá do 7. července. Následně bude mít úřad 30 dní na to, aby veškeré připomínky vypořádal.

Do karet hraje ČTÚ také odložené dokončení vypínání televizního DVB-T vysílání. Kvůli pandemii koronaviru se poslední televizní vysílače se starší technologií vypnou až v říjnu, aby pásmo 700 MHz uvolnily mobilním službám.

Úřad se v navržených podmínkách snaží zabít dvě mouchy jednou ranou – tedy nejen přidělit volné kmitočty pro výstavbu 5G sítí, ale zároveň přilákat alespoň jednoho nového operátora, který by měl přispět k větší konkurenci na telekomunikačním trhu a tím pádem i snížení koncových cen pro spotřebitele.

Vydražené frekvence chce úřad vítězům aukce přidělit nejpozději začátkem příštího roku.

5G

5G je označení pro pátou generaci mobilních sítí. Navazuje na sítě čtvrté generace označované 4G, které překonává zejména co se týče zvýšení přenosové rychlosti, snížení odezvy a zvýšení počtu obsluhovaných zařízení. Přečtěte si podrobný článek o 5G

Mohlo by vás také zajímat: Wi-Fi, připojení k inernetu, IoT

Diskuze (6) Další článek: Elon Musk nadále zpochybňuje nebezpečnost koronaviru SARS-CoV-2

Témata článku: , , , , , , , , , ,