Twitter | Fake News

Čtěte, než něco sdílíte. Twitter bude varovat všechny uživatele

Nepříjemný nešvar trápí sociální sítě po celém světě. Lidí často sdílí texty, aniž by si je pořádně si přečetli. Twitter se to rozhodl vyřešit upozorněním, pokaždé, když se uživatelé pokusí sdílet text, na který nekliknuli, zobrazí jim varovnou zprávu. Test ukázal, že je to účinná metoda. 

Tato zpráva se dosud ukazovala jen omezenému počtu uživatelů Twitteru na Androidu, sociální síť zde zkoušela, zda by mělo podobné opatření smysl. A vypadá to, že ano. Jak informoval tým Twitteru - samozřejmě u sebe na síti - z testu vyplynulo, že pokud lidé viděli varování, na texty klikali o 40 procent více. 

Toto upozornění je přitom velmi prosté. Pokud se člověk snaží sdílet zpravodajský nebo jiný článek a nekliknul na něj, Twitteru mu jednoduše řekne, že by si ho měl nejdříve přečíst, a pak teprve jednat. Podle společnosti je cílem „podpořit informovanou diskuzi“, protože pouhé titulky často nejsou schopny vyjádřit vše, co chce autor říct. Jde tedy především o další opatření, jak zamezit šíření dezinformací.

Twitter rovněž odhalil, že ukazování varování opravdu v některých instancích zamezilo tomu, aby lidé texty sdíleli. Ovšem neřekl v kolika procentech to bylo, takže jde jen o tvrzení nepodložené daty. 

V každém případě se zpráva se začne ukazovat všem uživatelům Twitteru a nebude již omezená jen na Android. Časový rámec firma nesdělila, ale podle jejích slov to bude brzy. 

Diskuze (16) Další článek: Programování elektroniky: Postavíme si vlastní webovou MJPEG kameru

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,