Čtenáři Živě: Jiří Devát odpovídá na vaše dotazy

Jiří Devát, generální ředitel společnosti Microsoft pro Českou a Slovenskou republiku, zodpověděl několik desítek často ostrých dotazů od vás čtenářů. Chcete znát jeho názor na open source, BSA, případně cenovou politiku Microsoftu?
Kapitoly článku

Microsoft obecně

Rád by mě zajímal Váš postoj k nedávnému výroku pana Billa Gatese o tom, že za bezpečnostní problémy systémů Windows mohou jejich uživatelé. Já vím, že jste to neřekl vy, ale právě by mne zajímal Váš postoj jako Microsoft ČR.

JD: Nejsem si vědom, že by takový výrok Bill Gates vyslovil. V mysli mi uvízl jiný: „Musíme pomoci našim zákazníkům adresovat jejich obavy, aby již nadále nemuseli volit mezi bezpečností a funkčností [software].“ Hovoří-li jindy o uživatelích a bezpečnosti, pak v souvislosti s jejich spoluzodpovědností za zabezpečení jejich vlastních počítačů. Často uživatel sám – ať už díky své bezstarostnosti či nezodpovědnosti – otevře zadní vrátka do svého systému. Vždyť podle FBI i v podnikové sféře přes 70 % bezpečnostních průniků je způsobeno selháním lidského faktoru uvnitř společnosti. IT průmysl dluží domácím uživatelům cílevědomou osvětu, k té se snažíme přispět naší kampaní „Protect Your PC“. Její základ tvoří tři základní pravidla: 1. zapněte firewall při připojení k internetu, 2. používejte antivirové programy, 3. aktualizujte si svůj operační systém.

Proč Microsoft nezveřejní přesnou specifikaci souborů typu *.doc a *.xls tak, aby je mohl používat jakýkoli konkurenční software? Pokud tak Microsoft činí z důvodů, aby chránil svoje zisky, bylo by pro něj dost výhodné, aby firma, která vyrábí konkurenční software, zaplatila poplatek za podporu tohoto formátu.

JD: Přístup k tvorbě a šíření standardů se mění a softwarovému průmyslu dnes dominují otevřené standardy. V listopadu tohoto roku dánská vláda jako prvá instituce na světě využila možnosti bezplatně licencovat XML referenční schémata a dokumentaci pro spolupráci s Microsoft Office Systemem 2003. V těchto dnech jsme zpřístupnili další technologie vyvinuté Microsoftem: ClearType a souborový systém FAT. Možnost a jednoduchost licencování těchto technologií podpoří lokálních softwarových firem a využívání pokrokových technologií.

Proč Microsoft neposkytuje licenci ke svým výrobkům dříve než potenciální zákazník rozbalí krabici? Vy osobně - koupil byste si nějaký výrobek a až po zaplacení byste mohl zjistit, za jakých podmínek lze výrobek oprávněně používat?

JD: Licenční podmínky Microsoftu nejsou žádným tajemstvím. Každý prodejce by měl být schopen Vás s nimi seznámit, současně jsou k dispozici i na internetu. Ve vašem případě bych každopádně trval na seznámení s licenční smlouvou ze strany prodejce, bez toho bych ani já nezakoupil žádný produkt. V krabici je pak vlastně přibalena kopie uživatelských práv pro vaši evidenci.

Proč Microsoft neposkytuje podporu uživatelům a ani prodejcům OEM software?

JD: V obchodním modelu OEM je za podporu zodpovědný dodavatel zařízení s předinstalovaným OEM softwarem. To proto, že výrobci při předinstalování často využívají možnosti odladění a úprav software specificky pro jejich zařízení. Pro technickou podporu z jejich strany je pak výrobcům hardware vytvořen prostor nižšími cenami než na běžném trhu. Použiji paralelu z automobilového průmyslu: koupíte-li si nový automobil s autorádiem vyvinutým např. firmou Bose, navigačním systémem od VDO, pneumatikami od Pirelli atd., pak případnou reklamaci řešíte opět s výrobcem automobilu, nikoli s jeho dodavateli. Domnívám se, že cesta servisu poskytovaného z jednoho místa je obecně správná.

Chtěl bych se zeptat, proč je cena Windows 98 téměř totožná a v některých případech u některých prodejců i vyšší než-li Windows XP Home?

JD: S Microsoft Windows XP uživatelé získávají lepší poměr výkon/cena. To je přeci to, co každý z nás jako kupující od inovace očekává, nebo ne? Nemělo by nás proto překvapovat, že to v praxi skutečně platí.

Setkal jste se někdy s Billem Gatesem? Jestli ano, je pravda to, co se píše a sice, že je hravý a zároveň chladný?

JD: S Billem Gatesem jsem se setkal již mnohokrát, měl jsem však také příležitost strávit několik dní v jeho bezprostřední blízkosti. I uvnitř Microsoftu o něm koluje řada legend... Já jsem ho však zažil jako člověka s fascinující pamětí, skvěle kombinujícího, až nesnesitelně důsledného, pídícího se po kořenech každého jevu. Současně však také jako člověka nesmírně plachého s ironickou hravostí, citově pevně přimknutého ke své rodině. Nejsem jeho nejlepší kamarád, dokážu však odhadnout, že je to komplikovaný génius a přesto skvělý člověk. Už se nemohu dočkat, až ho v závěru ledna opět přivítám na pražském letišti...

Proč Microsoft v České republice nepodporuje Xbox?

JD: O uvedení Xboxu do prodeje v jednotlivých zemích se nerozhoduje na lokální úrovni. Hrací konzole je zvláštní zboží, nejblíže má asi k holícímu strojku. Nevěříte? Při prodeji holícího strojku vyrovná výrobce své výrobní náklady a začne vydělávat až při několikátém prodeji náhradních žiletek. A zatím převládá obava, že české domácnosti nejsou natolik finančně silné, aby se spolu s Xboxem prodalo taky dostatek „žiletek“.

Jak vidíte budoucnost herní zábavy? Je to oblast, na kterou Microsoft hodně sází?

JD: Před pár dny jsem v televizi skoukl film Cesta z města, kde (vystresovaný) Tomáš Hanák přesvědčuje vesničany, že v budoucnu budeme spoustu času věnovat zábavě. V těchto prognózách jsem opatrný, každopádně však budeme chtít – a už dnes chceme – mít zábavu instantní. Tedy kdykoli okamžitě dostupnou. Naší (microsoftí) doménou není právě a jedině zábava, naším cílem je umožnit lidem nepřetržitou dostupnost všech digitálních zážitků včetně zábavy v jednotném prostředí. Zábava však logicky následuje za byznysem – každý člověk nejdříve dělá to, co ho zajistí, pak to, co ho potěší. V Microsoftu něděláme nic jiného, než že následujeme lidskou bytost na její cestě digitální zkušeností.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,