Čtenáři Živě: Jiří Devát odpovídá na vaše dotazy

Jiří Devát, generální ředitel společnosti Microsoft pro Českou a Slovenskou republiku, zodpověděl několik desítek často ostrých dotazů od vás čtenářů. Chcete znát jeho názor na open source, BSA, případně cenovou politiku Microsoftu?
Kapitoly článku

Operační systém

Zajímalo by mě, jestli ona aktivace Windows XP přinesla nějaký konkrétní výsledek v omezení počtu nelegálních kopií. Z mého pohledu coby uživatele, který nemá problém si operační systém s počítačem zakoupit, to je zbytečné obtěžování zákazníka, který si produkt zaplatil. Problematické jsou především opakované aktivace (při přeinstalaci systému) nebo situace, kdy není dostupné připojení k Internetu.

JD: Ano, aktivace pomohla snížit pirátství a změnit jeho povahu. Už to není jen kamarádská „výpomoc“, pro pořízení ilegální kopie Windows XP je potřeba prolomit ochranu produktu. A to už přeci jen zřetelněji vystihuje pojem „softwarová kriminalita“. Pirátství se tak v mnohém posunulo do oblasti organizovaného zločinu a s tím normální smrtelník již nechce mít nic společného. Věřím, že pro legální uživatele bude proces aktivace čím dál jednodušší. V Microsoftu tomu věnujeme úsilí úměrné tomu, které vkládáme do ochrany produktů před nelegálním kopírováním.

Proč musí zákazník v době elektronické komunikace užívat k řešení technických dotazů neefektivní telefonický kanál?

JD: Děkuji za upozornění. Vidím, že máme mezery v komunikaci s našimi zákazníky. Pojďme to rovnou napravit! Webové odkazy www.microsoft.com/support, www.microsoft.com/technet a www.microsoft.com/msdn vás přivedou k přímé online podpoře i k diskusním skupinám moderovaným odborníky Microsoftu.

Kdy budou 64bitové Windows plně kompatibilní se všemi 64bitovými procesory?

JD: Zcela jistě nikdy. Optimalizovat operační systém pro více procesorů je nesmírně obtížné, pro všechny prakticky nemožné. U 64bitových systémů pak nejvíce ceněným parametrem je výkonnost a té nelze dosáhnout bez důsledného využití určité architektury procesoru. Výkonnost má zde přednost před univerzálností.

Pokud byste musel použít jiný OS než Windows, nebo MS-DOS, který by to byl?

JD: Longhorn.

Jak chcete přilákat uživatele jiných operačních systémů?

JD: Sportovní zkušenost praví: Vítězný tým neměnit! Proto budeme nadále klást důraz na inovace, nejširší nabídku aplikací, připojitelných periferií, uživatelsky přívětivé prostředí a přenositelnost na různá zařízení – PDA, mobily, zobrazovací panely, ... K tomu chceme přidat spolehlivost a kvalitní technickou podporu.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,