ČT se připravila na katastrofy, zburcuje internet

V rámci modernizace zpravodajství představila Česká televize krizovou mapu. Uvidíte ji ale pouze v případech, kdy skutečně nastane nějaká krize – třeba náhlá jarní povodeň.

Česká televize představila platformu pro interakci veřejnosti a televize v případě krizových situací. Projekt Krizová mapa Česka nabízí zájemcům stát se součástí zpravodajství a poskytuje informace přímo z postižených oblastí zobrazené nad mapou.

Hlavním koordinátorem projektu je Česká televize, která na něm spolupracuje s organizací The Standby Task Force. Ta má s krizovým plánováním zkušenosti díky svému působení v Libyi či při záplavách v Pákistánu.

Ředitel ČT Petr Dvořák vidí hned dva významné účely Krizové mapy: "Jeden je ten, abychom díky sociálním sítím a internetu obecně získávali v těchto situacích informace od našich diváků a dokázali je potom pomocí televizní obrazovky prezentovat (...) Vedle toho chceme napomoci jak záchranným sborům, tak i dobrovolníkům a všem, kteří nasazují nejenom svoje úsilí, ale někdy i životy."

krizova mapa uvedeni.png
Česká televize představila projekt Krizová mapa Česka

České televizi daly impuls ke vzniku tohoto projektu povodně v roce 2010. O získaných zkušenostech z těchto událostí mluvila výkonná ředitelka divize ČT Nová média Pavlína Kvapilová: „Odehrává-li se nějaké neštěstí či přírodní katastrofa, každá informace – byť zdánlivě nedůležitá – může být velmi cenná. Potvrzují to naše zkušenosti s krizovým zpravodajstvím při povodních v roce 2010, kdy se během kontinuálního zpravodajství ČT24 připojily desetitisíce diváků prostřednictvím sociálních sítí. Lidé prokázali zájem stát se součástí veřejné služby a pomáhat.“

Základem je open-source

Krizová mapa Česka je vybudována na open source aplikaci Ushahidi. Slovo Ushahidi pochází ze svahilštiny a znamená důkaz či svědectví). Historie této aplikace se začala psát v Keni, kdy po prezidentských volbách v Keni v roce 2007 se za prezidenta prohlásili oba kandidáti a zemí se začaly šířit nepokoje.

krizova mapa.png
Informovat o krizové události nyní může reportovat každý

Vznikla stránka Ushahidi.com, která sbírala svědectví o protestech a násilí. Vyvinutý software se poté nadále vylepšoval a byl uvolněn pro volné užití. Al Jazeera jej v letech 2008-2009 použila pro mapování situace v Gaze, v roce 2010 pak byla aplikace použita při zemětřesení na Haiti a o měsíc později v Chile a v roce 2011 i v Japonsku. Ushahidi však nemusí být použito pouze pro tyto účely, jako dokazuje indický TelecomMap.com, který jej používá pro mapování 3G a Wi-Fi hotspotů.

Bude spuštěna jen v krizi

Krizová mapa Česka není otevřena stále – jak se lze přesvědčit přímo na stránkách krizovamapa.cz. Bude spuštěna pouze za krizových událostí a její nasazení bude oznámeno přímo ve vysílání ČT24. Podle Pavlíny Kvapilové je však systém funkční již nyní.

krizova mapa.png
Krizová mapa Česka bude aktivní pouze v případě závažné situace

V případě spuštění Krizové mapy pak lze přispět 4 různými způsoby. Samozřejmě je možné využít přímo formulář na oficiálních stránkách, dále lze přispět zasláním e-mailu na adresu report@krizovamapa.cz. Krizová mapa podporuje i sociální sítě. Přispět můžete přes Facebook na stránce ČT24 nebo přes Twitter s hashtagem #krizovamapa. Občanské reporty jsou po přidání tříděny, kategorizovány a do určité míry i ověřovány.

Česká televize touto službou nechce suplovat tísňové linky, občané by se v případech nouze měli obracet primárně na ně. Avšak chce tímto krokem zlepšit zpravodajství a informovanost občanů. Jde vidět, že drží krok s dobou, kdy se stává, že sociální sítě jsou v případě předávání informací mnohdy rychlejší než média.

Diskuze (27) Další článek: Minimalistická klávesnice pro hackery přichází s obdivuhodným rozložením

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,