Crystal Site Updater, velký pomocník při správě stránek přes FTP účet

Každý, kdo spravoval nějaké stránky prostřednictvím FTP účtu, ví, jak je při větším počtu souborů těžké zapamatovat si, jaké soubory na vašem disku jste upravili, a je potřeba je nahrát na server.
Každý, kdo spravoval nějaké stránky prostřednictvím FTP účtu, ví, jak je při větším počtu souborů těžké zapamatovat si, jaké soubory na vašem disku jste upravili, a je potřeba je nahrát na server.

V takovém případě většinou nastupují papírky, které popíšeme jmény upravených souborů, a když přijde čas jejich nahrání na server, zjistíme nemilou skutečnost, že papírek nám mezitím syn/manželka/tchýně nejspíš vyhodila do koše.

Jistě vás někdy napadlo, zda neexistuje program, který by dokázal porovnat obsah adresáře, ve kterém máte svoje stránky na lokálním disku počítače, s obsahem adresáře, který je na FTP serveru, a podle toho provést případné změny. Takový program naštěstí existuje a jmenuje se Crystal SiteUpdater. Za sebe mohu říci, že když jsem program objevil a přesvědčil se, že skutečně splňuje to, co jsem od něj očekával, skákal jsem štěstím bez sebe jako blecha, protože to je „přesně ono“.

Co tedy SiteUpdater umí? To, co již bylo napsáno – nastavíte adresář s www stránkami na lokálním disku vašeho počítače, následuje nastavení FTP účtu pro přístup na server a můžete se směle pustit do zautomatizované správy vašich stránek. Není problém vytvořit si profily pro několik účtů, takže pokud spravujete stránky na více serverech, nemusíte pokaždé měnit nastavení.

Program nejprve načte soubory z disku počítače, pak se připojí na Internet a načte soubory z FTP účtu. Rychlost načítání samozřejmě souvisí s rychlostí připojení, ale při rychlosti modemu 33,6 kb/s trvá načtení přibližně 1000 souborů dvě minuty. Dalších několik vteřin zabere porovnání velikostí a dat souborů na lokálním disku a FTP serveru, výsledkem je zobrazení seznamu souborů, které na serveru chybí nebo které jsou odlišné od souborů na vašem disku. Program samozřejmě dokáže inovované soubory na server i nahrát.

Zde bych si programu dovolil vytknout malou chybičku. Pokud ve struktuře HTML dokumentů a obrázků na vašem disku nějaký soubor smažete, není tato změna reflektována při kontrole, tzn. soubor sice bude smazán na našem disku, ale na FTP serveru zůstane do doby, než jej smažete manuálně.

To je však pouze jedna ze dvou funkcí programu. Druhou funkcí je kontrola odkazů. To využijí zejména webmasteři, jejichž web obsahuje větší množství odkazů na stránky na jiných serverech. Díky této funkci není problém do několika minut zjistit, které linky odkazují na zrušené a neplatné stránky, a tak udržovat svůj server maximálně funkční a informačně hodnotný.

Program je nabízen za nepříliš lákavou cenu 34,95 dolarů, ale pro ty, kdo to s prezentací na Internetu myslí vážně, to jistě nebude nepřekonatelná překážka. Pro nás ostatní je k dispozici 30denní zkušební verze.

Diskuze (1) Další článek: Windows 2000 – reparácia (keby náhodou...)

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,