Startupy | Crowdfunding | Kickstarter

Crowdfundingový server Kickstarter otevírá své brány Polákům, Řekům a Slovincům

Máte opravdu dobrý podnikatelský nápad, ale chybí vám finance na jeho uskutečnění? Jednou z možných cest k realizaci je takzvané skupinové či davové financování neboli crowdfunding. Jeho prostřednictvím lze přesvědčit potenciální zákazníky, aby investovali své peníze do připravovaného produktu a následně ho získali za zvýhodněných podmínek.

Zatímco v českém „internetovém rybníčku“ již několik let fungují crowdfundingové servery Hithit a Startovač, v zahraničí patří k nejznámějším Indiegogo a Kickstarter. A právě druhý jmenovaný rozšiřuje dle tiskové zprávy pole své působnosti – na stránkách Kickstarteru budou moci prezentovat své nabídky tvůrci z Polska, Řecka a Slovinska.

Kickstarter jde do Evropy

Dosud mohli na Kickstarteru publikovat své projekty uživatelé z Austrálie, Belgie, Dánska, Francie, Hongkongu, Irska, Itálie, Japonska, Kanady, Mexika, Německa, Nizozemska, Norska, Nového Zélandu, Rakouska, Singapuru, Spojených států amerických, Španělska, Švédska, Švýcarska a Velké Británie.

Přidáním Slovinska, Řecka a Polska stoupne počet podporovaných zemí na 25. Další novinkou, která se týká Polska, Dánska, Norska, Švédska a Švýcarska, bude možnost vybírat peníze v eurech, nebo v místní měně.

„Dnes oficiálně vítáme umělce, autory, filmaře, hudebníky, návrháře a tvůrce všech druhů se sídlem v Polsku, Slovinsku a Řecku, aby se připojili ke komunitě Kickstarteru.“ uvádí tisková zpráva s tím, že mohou získat podporu pro své projekty od globální komunity podporovatelů.

Pandemie drtí crowdfunding

„Naši komunitu tvůrců jsme rozšířili o tyto tři země, protože naše data ukázala, že jsou to skutečné klastry plné inovací, od krátkých filmů přes inovativní hry až po moderní designový nábytek.“ vysvětluje Kickstarter, proč padla volba právě na uvedené země. Současně s tím přispělo na různé dosavadní projekty více než čtvrt milionu Poláků, Řeků a Slovinců.

Kickstarter patří ve svém segmentu k absolutní špičce. Celosvětová pandemie však zasáhla i tuto oblast – počet publikovaných projektů klesl o 35 %, na což provozovatel musel reagovat propuštěním 40 % zaměstnanců.

Provozovatel platformy se pokusil povzbudit tvůrce, aby i během pandemie pokračovali ve zveřejňování projektů. Spustil proto program, v jehož rámci vybízí malé startupy, na kterých mohou jejich autoři pracovat z domova. Spuštění provozu ve více zemích sice nemusí zvrátit stávající pokles, ale přinejmenším dává Kickstarteru větší dosah a potenciál.

Diskuze (3) Další článek: Ozónová díra nad Antarktidou dosáhla rekordních rozměrů – je skoro 300× větší než celé Česko

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,