Creative Zen Vision:M proti Apple iPod: Trůn se otřásl

Nový Creative Zen Vision:M byl stvořen s hlavním cílem – sestřelit dominantní přehrávač Apple iPod z trůnu. Že se mu to zřejmě daří, svědčí řada nasbíraných ocenění včetně prvního místa z výstavy CES. Je tedy opravdu o tolik lepší a má smysl i pro českého uživatele?

Creative Zen Vision:M

Klikni pro větší obrázek.

Firma Creative přehrávače dělat umí, ostatně v předminulém Computeru jsme recenzovali kvalitní videopřehrávač Zen Vision a tato novinka je mu velmi blízká. Tvarem jen více odpovídá hudebním přehrávačům a padne velmi dobře do ruky. Creative tak moc chtěl vytvořit protivníka iPodu, že dokonce použil stejné rozměry, Vision:M je pouze o pár milimetrů tlustší, to vám ale vadit nebude. Mimo samozřejmého přehrávání hudby zvládne pouštět i video nebo prohlížet obrázky na 2,5palcovém displeji s rozlišením 320 × 240 s 260 000 barvami. Mezi podporovanými formáty budete pouze marně hledat starší DivX 3.11 nebo zvukový kodek Ogg, jinak umí opravdu všechny důležité. Skladby do přehrávače musíte kopírovat přes Windows Media Player nebo doplňkové aplikace. Přímé kopírování souborů není možné, byť program Vision:M Explorer vypadá a také se chová jako běžný Průzkumník z Windows. Přehrávač nepodporuje titulky u videa, soubory s titulky se nedají do přehrávače ani zkopírovat.

Pro připojování k počítači nebo nabíječce se Creative vydal cestou vlastního systémového konektoru, ke kterému připojujete redukci. Otvírá se tak prostor pro doplňkové příslušenství, na druhou stranu musíte mít k přehrávači i nutnou redukci. Nabíjí se z počítače nebo dodanou nabíječkou.

Zajímavě je řešeno ovládání. Creative používá na svých přehrávačích svislý touchpad, který zde má navíc integrovaná tlačítka pro pohyb vlevo a vpravo. Doplňují jej čtyři modře podsvícená tlačítka pro kontextovou nabídku, přechod zpět, pozastavení přehrávání a uživatelsky nastavitelnou akci. Nabídky přehrávače jsou textové v mnoha jazycích, jen v češtině bohužel ne, chybně se také zobrazují některé české znaky. Orientace v menu je ale snadná a rychle se dostanete k požadovaným akcím.

Nadstandardní výbava přehrávače zahrnuje rádio, mikrofon pro nahrávání, organizér s kontakty, úkoly a kalendářem, který je propojitelný s Outlookem. Můžete také část 30GB disku přehrávače vyhradit pro běžný výměnný disk.

Zvuk z přehrávače je čistý a příjemný, můžete jej případně doladit osmi nastavenými profily nebo pětipásmovým ekvalizérem.

 

Apple iPod

Klikni pro větší obrázek.Co si budeme povídat, iPod je etalon, kterým jsou poměřovány všechny ostatní přehrávače. Applu se podařilo zcela ovládnout trh, a díky snadnému ovládání i propojení s internetovým obchodem iTunes jsou iPody velmi oblíbené.

Pátou generaci přehrávačů iPod označovanou také jako iPod Video lze charakterizovat kvalitním displejem s rozlišením 320 × 240 a 260 000 barvami, dokonalým ovládáním pomocí dotykové plochy a horším plněním přehrávače přes aplikaci iTunes. Ač se přehrávač umí chovat v systému jako externí disk, je nutné u iPodů kopírovat obsah do přehrávače přes iTunes; u iPodu s podporou videa se stará iTunes i o převod filmů, obrázků a textů do formátů, které umí iPod zpracovat. U řady souborů tedy bude nutné obsah překódovat. Přehrávač iPod podporuje přímo pouze formáty Applu (M4V, MP4, nebo MOV), a tak všechny AVI soubory budete zdlouhavě převádět. Na nějakou podporu titulků můžete klidně zapomenout. Obchod iTunes, odkud by mělo být stahování videa nejjednodušší, bohužel u nás stále nefunguje. Zejména kvůli převodu videa budete přehrávač používat spíše pro poslech hudby. Video zobrazuje sice velmi pěkně, bez českých titulků a se zdlouhavým převodem ale takto využitelný moc nebude.

Z přídavných funkcí nabídne iPod například čtení textů, prohlížení obrázků, kalendář, synchronizaci s kontakty a poznámkami a nechybí ani čtyři hry. Ovládání pomocí dotykové plochy s tlačítky (click-wheel) je velmi svižné a po chvíli cviku se stane návykovým.

K přehrávači je možné připojit širokou řadu periferií a jeho možnosti tak dále rozšířit. Podpora češtiny je až na textové soubory vynikající, nevyhnula se ani celé nabídce. Po zvukové stránce toho nejde iPodu moc vyčíst, zvuk byl čistý bez zkreslení, nastavit jej můžete i pomocí dvaceti profilů.

Přehrávači bohužel chybí jinde běžné funkce, jako je nahrávání poznámek na vestavěný mikrofon nebo rádio. Lze to zajistit příslušenstvím, to ale znamená další dodatečné investice. Za čistý design a jednoduché ovládání to ale iPodu často odpustíte.

  Creative Zen Vision:M Apple iPod
zdroj Creative, Praha Apple CDS, Praha
kontakt www.creative.com www.apple.cz
cena 9 990 Kč 10 799 Kč
Verdikt
Zvuk 4,5/5 5/5
Funkce 5/5 3,5/5
Video 4/5 3,5/5
Cena 5/5 4,5/5
Celkem 93% 83 %
Klady a zápory
+ funkční výbava kvalitní displej
+ podpora formátů ovládání
+ kvalitní displej české prostředí
- ovládání nutná synchronizace
- chybí podpora češtiny snadno se poškrábe
- menší nabídka příslušenství vhodné jen na hudbu
Parametry
kapacita disku 30 GB 30 GB
nahrávání souborů USB 2.0/lze aktivovat UMS pro data, MTP USB 2.0 (speciální redukce na USB), iTunes
rychlost nahrávání souborů nízká (3 310 kB/s) vysoká (7 630 kB/s)
diktafon ano/WAV (4 b/16 kHz, ADPCM, mono) ne
další nahrávání zvuku FM rádio/WAV (4b/22 kHz, ADPCM, stereo) ne
rádio ano/32 pozic v paměti ne
přídavné funkce kalendář, seznam kontaktů a úkolovník jen po synchronizaci s MS Outlook časová pásma, budík, čtení textů (TXT, české znaky s chybami), prohlížení obrázků, kalendář, kontakty a poznámky po synchronizaci s PC, hry
podporované formáty audia MP3, WMA (včetně DRM), WAV přes iTunes (AAC, MP3, Apple Lossless, WAV, AA, AIFF, WMA po konverzi)
podpora ID3 popisků ID3v1, ID3v2 ID3v1, ID3v2
zobrazování obrázků JPEG, BMP, TIFF, GIF přes iTunes (JPEG, BMP, GIF, TIFF, PSD, PNG)
přehrávání videa WMV9, DivX 4 a 5, MJPEG, MPEG 1/2/4-SP ano, přes iTunes - H.264, DivX, M4V, MP4 a MOV
režimy přehrávání normální, opakování skladby/všech, náhodné, náhodné s opakováním normální, opakování skladby/všech, náhodné skladby/alba
posun uvnitř skladeb ano ano
paměť na poslední skladbu/pozici ano/ano ano/ano
zobrazování českých znaků většina českých znaků chybně názvy a ID3 tagy v pořádku, TXT soubory s chybami
nastavení zvuku 8 profilů, uživatelský pětipásmový ekvalizér 20 profilů
typ displeje LCD LCD
rozlišení a počet barev 320 × 240 px, 262 144 barev 320 × 240 px, 262 144 barev
ovládací prvky dotyková plocha s tlačítky dotyková plocha s tlačítky
české prostředí ne ano
výdrž 16 h 25 min 12 h 45 min
dálkové ovládání ne (možno dokoupit) ne (možno dokoupit)
příslušenství manuál, USB kabel, sluchátka, napájecí adaptér, redukce, programové vybavení manuál, speciální USB kabel, sluchátka, programové vybavení
zvukový výstup - výkon 2× 5-7 mW výrobce neuvádí
zvukový výstup - frekvenční rozsah 20-20 000 Hz 20-20 000 Hz
zvukový výstup - odstup signál/šum 97 dB výrobce neuvádí
barva/provedení, materiál 5 barev/matné + lesklé, plast bílá, černá/lesklé, plast + kov
napájení Li-Pol akumulátor Li-Ion akumulátor
možnost dobíjení USB/nabíječka (USB) USB/nabíječka (nutno dokoupit)
rozměry (v × š × h) 62 × 104 × 18,6 mm 62 × 104 × 11 mm
hmotnost (s baterií) 163 g 136 g

Když vedle sebe položíte tyto dva přehrávače, na první pohled vás udeří jejich podoba i rozdíly. Stejné displeje, stejná kapacita disků, velmi podobné rozměry, srovnatelná výdrž přehrávání, podobně řešené nabídky, současně ale velmi odlišné ovládání a výbava. Ač má Creative proti dřívějším modelům vylepšené ovládání, jednoduché kolečko iPodu je určitě stále lepší. iPod má o něco kvalitnější design, na který Creative odpovídá lepší odolností vůči drobným šrámům.

Creative jednoznačně kraluje v šíři podporovaných formátů a také snadností práce ve Windows. Zatímco iPod vyžaduje iTunes a kopírování filmů si vyžádá zdlouhavý převod do podporovaného formátu, u Creative musíte převádět do podporovaných formátů podstatně méně filmů. iPod je velmi silný ve spojení s internetovým obchodem iTunes Music Store, bohužel v našich podmínkách si nic nekoupíte a tak jej využijete jen na půl plynu. Nákupy skladeb nabízí rovněž Creative – zde je situace o něco lepší, skladby lze kupovat i u nás.

U přehrávání skladeb nejvíce mrzí svázání iPodu s hudební knihovnou na jednom počítači, nemůžete do přehrávače doplnit současně skladby z více počítačů, stejně tak do nich skladby z iPodu neuložíte. Creative má v tomto volnější režim, omezení se týká jen chráněných skladeb ve formátu Windows Media.

iPod můžeme doporučit pro pohodlné přehrávání hudby a prohlížení fotek, video zvládá, ale kvůli němu si jej nekupujte. Zen Vision:M je podstatně lepší v podporovaných formátech, doplňkovém vybavení a nakonec i v ceně. Umí vše co iPod, navíc o trochu lépe.

Článek vznikl
ve spolupráci
s časopisem
Computer
a čerpá
z čísla 6/06.


Diskuze (61) Další článek: AOL Explorer: efektivně pojatý prohlížeč

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,