Creative Zen Micro: Hudba z vašich dotyků

MP3 přehrávač Creative Zen Micro je nepřímým nástupcem modelu MuVo2, a těší se u uživatelů po zásluze veliké oblibě. Její důvody jsou zřejmé: líbivý vzhled, jednoduché ovládání a spousta užitečných funkcí.

Kam zmizela tlačítka?

Klady a zápory
 +  kvalita zvuku a sluchátek
+ dvě baterie
+ vzhled a provedení
- správa skladeb
- nutné vyplnění ID3 popisků
- rychlost zápisu
Creative Zen Micro dobře padne do ruky, jeho rozměry jsou velice příjemné. Výrobce nešetřil na počtu barevných provedení a nabízí jich rovnou deset. Vrchní průhledná plastová vrstva dodává přehrávači zajímavý perleťový vzhled. Obvod přední strany lemuje modře osvícený pruh, stejnou barvou jsou podsvícená i tlačítka. Nelekejte se, že žádná tlačítka nevidíte – jsou tvořena plochou citlivou na dotek prstu, podobně jako touchpad u notebooků. Citlivost snímání pohybu lze nastavit, ale i při minimální hodnotě je poměrně velká. Přehrávač se zapíná posuvným tlačítkem na horní straně, které zároveň slouží i jako zámek kláves.

Související odkazy

Slovník
ID3
Mass Storage
MP3

Katalog produktů
MP3 přehrávače

Pro pohyb v nabídce využijete především prostřední ovládací tlačítko, pravá spodní klávesa slouží k zobrazení kontextové nabídky a levým tlačítkem Back se postupně dostanete až do hlavní nabídky. Tu si můžete přizpůsobit k obrazu svému a nechat si zobrazovat jen položky, které opravdu využijete. Z nabídek se zpět do režimu přehrávání dostanete automaticky – přibližně po deseti sekundách se do něj přehrávač sám přepne.

Skoro jako telefon

V nabídce najdete obvyklé funkce typu FM tuneru či pětikanálového uživatelského ekvalizéru s osmi přednastavenými hodnotami, i funkce známé spíše z mobilních telefonů – kalendář, úkolovník a seznam kontaktů; údaje do nich dostanete synchronizací s MS Outlookem, ale slouží pouze k prohlížení. Užitečný je také budík či možnost nahrávání hlasu a rádia. Délka záznamu ve formátu WAV může být až několik desítek hodin, při nahrávání rovnou do počítače lze využít i formátu MP3 s datovým tokem až 320 kb/s.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Přehrávač ve tmě efektně svítí a displej můžete v nouzi použít i jako baterku. Modrý okraj se při nabíjení pomalu zhasíná a opět se rozsvěcí • Přehrávač připojíte k počítači pomocí konektoru mini USB, pro sluchátka použijete 3,5mm jack, posuvné tlačítko slouží k zapnutí přehrávače nebo zamknutí kláves

Slabší stránkou přehrávače je spojení s počítačem. Oproti modelu MuVo2, který plně podporoval standard Mass Storage, vyžaduje model Zen Micro instalaci poměrně nepřehledného programu Creative MediaSource 3.1 pro správu hudebních souborů. Aplikace ovšem nepracuje se složkami ani se jmény souborů, a jediným způsobem, jak přehrávat skladby ve správném pořadí, je mít vyplněno pořadí skladeb v ID3 popiscích. Uživatelské pohodlí při přehrávání (vyhledávání podle interpreta, alba nebo žánru) je sice vyšší, ale na úkor rychlosti práce se skladbami samotnými.

Místo i pro jiná data

Na 5GB pevném disku Seagate si můžete vytvořit druhý „oddíl“ o velikosti od 128 MB do 2 GB. Ten již standard Mass Storage podporuje, lze jej ale využít pouze pro přenášení dat – pokud na něj tedy nahrajete soubory MP3, přehrávač je neuvidí. Zajímavý je veliký rozdíl mezi rychlostí zápisu a čtení – zatímco zápis probíhá rychlostí přibližně 1 MB/s, čtení z disku je téměř sedmkrát rychlejší.

Kvalita zvuku je stejně jako u předchozích modelů vynikající, i přes překvapivě nízký udávaný výkon. Výrobcem udávaných dvanáct hodin výdrže sice přehrávač nedosahuje, ale i tak je deset hodin, s ohledem na použití pevného disku, dobrá hodnota. S přehrávačem je dodáván plastový držák pro postavení přehrávače na stůl nebo nošení na opasku, součástí balení je také látkový obal.

I přes kritiku směřovanou zejména k programovému vybavení je Creative Zen Micro velmi dobrý přehrávač s netradičním vzhledem. Cena odpovídá kvalitě, gigabajt prostoru pro vaše skladby tak získáte za cenu kolem 1 500 Kč.

Creative Zen Micro
produkt přehrávač MP3
zdroj Creative
cena 7 553 Kč vč. DPH
záruka 2 roky
Cenová osa (Kč včetně DPH)
Creative Zen Micro 7 553 Kč
TEAC MP-2000 7 452 Kč
Creative MuVo2 6 531 Kč
Funkce
interní paměť 5 GB
typ paměti pevný disk (Compact Flash typ II – Microdrive)
externí paměť ne
displej 160 × 104 bodů, 30 × 19 mm, bílé podsvícení
podporované formáty MP3, WMA (podpora DRM verze 9), WAV
podporované datové toky 8–320 kb/s
ID3 popisky ano, ID3v1.1 a ID3v2.0
FM tuner 87,5–108,0 MHz, paměť na 32 stanic
hlasový záznamník ano, WAV
aktualizace firmwaru ano
speciální funkce kalendář, úkoly, synchronizace s Outlookem
frekvenční rozsah 20 Hz až 20 kHz
odstup signálu od šumu 98 dB
hudební výstup 2× 7 mW
výstupy sluchátka (jack, 3,5 mm)
rozhraní USB 2.0
baterie 2× Li-Pol 680 mAh
doba přehrávání na jedno nabití 10 h
automatické vypínání při nečinnosti 5–30 min
časované vypínání 15–120 min
rozměry (v × š ×h) 70 × 41 × 18 mm
hmotnost 108 g (vč. baterie)
příslušenství sluchátka, USB kabel, napájecí adaptér, instalační CD, stručný manuál, 2× baterie, stojánek + držák na opasek

Článek vznikl ve spolupráci s časopisem Computer a čerpá z čísla 4/05.

Váš názor Další článek: Googlův mail stále roste

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,